Het Internet of Things hoeft niet noodzakelijk synoniem te staan voor dure implementaties. Het partnership van Telenet met VersaSense bewijst dat in sommige gevallen een sensor, antenne en… welja, een magneet al volstaan.

Interesse in Internet of Things hebben bedrijven op zich wel. Maar dikwijls blijft het bij die ideefase of bij een eerste proefproject. “Vreemd, want zowat alle studies bewijzen nochtans dat IoT écht concrete meerwaarde biedt, als je maar de juiste dingen meet”, vertelt Sam Schellekens, senior business consultant strategie & innovatie bij Telenet.

Voor de meer complexe integratieprojecten kan Telenet zoals bekend ondertussen op het overgenomen Nextel beroep doen, maar voor kleinschaligere IoTprojecten werkt het telecombedrijf onder meer samen met VersaSense, voor sommige projecten in tandem. “Een IoT-project hoeft geen grootschalig integratieproject te zijn. Het kan perfect met een minimum aan middelen tóch voor meerwaarde zorgen”, zegt Schellekens.

VersaSense is ontstaan als spin-off van de KU Leuven en Imec. “We bieden een end-to-end IoT-softwareplatform aan dat even goed geschikt is voor bijvoorbeeld smart retail, productie-omgevingen, of voor in de landbouw- en energiesector”, zegt Nelson Matthys, mede-oprichter en CEO van VersaSense. “We zetten meer specifiek in op wireless, industriële IoT die de totale kost voor het capteren van sensordata drastisch reduceert”, klinkt het. Ondertussen biedt het nog jonge bedrijf al in 35 landen zijn innovatieve IoT-toepassingen aan.

Peel & stick

“Veel van onze oplossingen zijn erg specifiek, en non-intrusive“, zegt Matthys, die een concreet voorbeeld uit de retail aanhaalt. De broodsnijmachines in supermarkten zijn geen eigendom van de supermarkten zelf, maar van de broodleveranciers. Maar voor een supermarkt is het wel interessant om bijvoorbeeld de pieken te kennen waarop de broodsnijmachines het meeste draaien om beter te kunnen inschatten of en wanneer er last minute nog extra brood moet worden afgebakken. De oplossing die VersaSense en Telenet naar voor schuiven is een eenvoudig meettoestel met een ingebouwde magneet. “Die plak je zo aan de achterkant van de broodsnijmachine en de installatie is eigenlijk al klaar”, legt Matthys uit.

Een IoT-project hoeft geen grootschalig integratieproject te zijn

De ingebouwde bewegings- en trillingsensor is voldoende om te kunnen meten wanneer de machine werkt. En via narrowband kunnen die data doorgegeven worden. “Een voorbeeld van een mooie businessapplicatie zonder dat er integratie met de netwerken in de supermarkt nodig is”, zegt ook Sam Schellekens. ” Peel & stick. Stick & forget. Zo vatten wij zulke projecten wel eens samen”, lacht Matthys.

Alles krijgt een stem

Maar er zijn ook andere use cases te bedenken: rond mobiliteit, bijvoorbeeld, om het gedrag van voertuigen in kaart te brengen. Of in de energiesector. “Alles op de productievloer en alles in the field, van gasmeter tot watermeter krijgt als het ware een stem”, zegt Schellekens. “Heel wat van zulke projecten kunnen we samen met VersaSense en op narrowband uitvoeren. Dat IoT enkel weggelegd is voor grote bedrijven is wat ons betreft dan ook een onterecht vooroordeel”, klinkt het.

Maar is er niet zoiets als 5G wat op ons af komt als een allesomvattende netwerktopologie die even goed bedrijfstoepassingen én IoT van connectiviteit voorziet? “5G zal in b2b zeker een uiterst belangrijke rol spelen. Maar ik zie voor narrowband wel degelijk een toekomst”, zegt Schellekens. “Narrowband heeft voordelen die 4G en ook 5G niet zullen kunnen bieden. Omwille van het kleinere datagebruik is de batterijduur een groot voordeel. De batterij in het voorbeeld van de broodsnijmachines gaat bijvoorbeeld makkelijk twee jaar mee. In andere toepassingen zelfs tot tien jaar. Maar ook de ‘deep indoor’ dekking is een groot voordeel voor heel wat bedrijfstoepassingen die zich letterlijk op de werkvloer bevinden”, meent Schellekens.

Komt het initiatief van Telenet niet wat laat nu concurrenten Proximus en Orange ook al volop (narrowband) IoT-toepassingen aanbieden, willen we nog weten?

“Misschien is het een voordeel dat Telenet wat ‘late to the party’ was met IoT. Onrechtstreeks lag de overname van Base aan de basis: het netwerk moest vernieuwd worden en toen hebben we meteen narrowband IoT (NB-IoT) meegenomen. Ondertussen is de technologie al matuur”, besluit Schellekens. Telenet Business startte in juni vorig jaar officieel met Tinx: het aanbod rond IoT waaronder dus ook de samenwerking met VersaSense.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content