Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Ict-minister Vincent Van Quickenborne wil nog voor eind dit jaar, mogelijk begin volgend jaar licenties voor de wimax-technologie vrijgeven. Om hoeveel licenties het precies gaat kan hij niet zeggen. Volgens Nokia Siemens Networks is er ook in België zeker interesse.

Rond de jaarwisseling worden er licenties vrijgegeven in de 3,5 Ghz frequentieband. Later zou ook de 2,4 Ghz band vrijgemaakt worden. Op de vraag of Nokia Siemens Networks (NSN) bijvoorbeeld gesprekken heeft met Belgische operatoren komt niet meteen een duidelijk antwoord. “Maar we voelen wel dat er ook in België interesse is”, zegt Sampsa Lahtinen. Binnen NSN is hij verantwoordelijk voor de activiteiten in West-Europa en beheert hij onder meer de contracten met BT, Belgacom en KPN. Voorlopig blijft het trouwens de vraag wie er belangstelling zal hebben. Eén van de gedoodverfde kandidaten is Clearwire dat zich nu al profileert als een pre-wimax speler en graag meer bandbreedte in de wacht wil slepen. “Clearwire? We know them”, klinkt het ietwat lacherig uit de mond van Sampsa Lahtinen.

De technologie is klaar

Volgens NSN ligt er een mooie toekomst in het verschiet voor Wimax. Overal in Europa worden de licenties beetje per beetje uitgereikt, de interesse is er én de technologie staat er helemaal. Marku Hollström, binnen de ‘radio access business unit’ van NSN verantwoordelijk voor Wimax, veegt meteen de vooroordelen van critici onder de tafel: “De technologie doet gewoon wat ze moet doen. De kinderziekten liggen ondertussen achter ons. Het stroomverbruik bijvoorbeeld ligt zeker niet hoger dan dat van een wifi-chip.” Hij trekt de vergelijking met wifi meteen nog wat breder. “Hier bij NSN zien we wimax als één gigantische wifi-hotspot”, vat Höllstrom de visie van zijn bedrijf samen. Maar is ons kleine België op zich al geen grote wifi-zone aan het worden nu de vele commerciële en gratis hotspots als paddestoelen uit de grond blijven rijzen? “Misschien wel”, zegt Höllstrom, “maar net dat kan het succes van wimax worden. De grote concentratie aan wlan-hotspots zorgt onmiskenbaar voor interferentie: allemaal storen ze elkaar ongewild, met als resultaat dat niemand een deftig signaal kan oppikken. Bovendien weet je in vele gevallen nooit zeker wie de hotspot precies opgezet heeft en waarlangs de trafiek loopt”, waarschuwt de man nog.

Wimax als pasmunt

Maar de grootste driver voor wimax moet volgens NSN de exponentiële toename in bandbreedte zijn en de daaruit voortvloeiende verzadiging op de bestaande bekabelde netwerken. NSN heeft het over 3,5 miljard mensen die wereldwijd op de een of andere manier verbonden zijn met internet. “Tegen 2015 gaat dat volgens ons opgelopen zijn tot 5 miljard. En drie daarvan zullen een breedbandaansluiting hebben”, voorspelt Sampsa Lahtinen. De grote verantwoordelijken voor de stijging van de datatrafiek – NSN heeft het over een honderdvoudige toename tegen 2015 – zouden de ‘nieuwe’ webdiensten zijn met voorop YouTube (“YouTube heeft de markt echt veranderd”, zegt Lahtinen), voip-diensten die zich zowel in de consumer- als enterprisemarkt positioneren, en P2P-uitwisselingsprogramma’s. Ook de zogenaamde opkomende markten dragen hiertoe bij: in snel tempo worden daar internetaansluitingen én mobiele telefoons aan de man gebracht. Ook bij mobiele netwerken dreigt alsmaar meer verzadiging – deels ook door het succes van nieuwe devices die het verbruik van data ‘pushen’ en de opkomst van flat-fee abonnementen.

NSN ziet midden in die verzadiging in wimax misschien wel de ideale pasmunt voor netwerkoperatoren om nieuwe deuren te openen. Al geeft Markku Hollström wel toe dat een en ander samenhangt met het ‘unbundling’-model van bestaande netwerken. Dat werkt zoals genoegzaam bekend niet echt optimaal in ons land. “De operatoren die nu de nodige infrastructuur nog huren bij de historische operator, richten daarom ook hun pijlen op Wimax – wat nog verdeeld moet worden”, zegt Hollström, “maar ook al wie naast een 3G-licentie gegrepen heeft, kan met Wimax een tweede kans krijgen.”

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content