Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Hoewel je bij heel wat traditionele pc- en softwareboeren steevast een ander verhaal te horen krijgt, zal 2011 de annalen ingaan als het jaar waarin de personal computer – 30 jaar na zijn introductie – aan zijn onvermijdelijke doodstrijd begon.

De duidelijkste illustratie bij deze belangrijke omwenteling is allicht het feit dat Apple begin 2012 HP zal voorbij steken als ‘s werelds grootste ‘pc-bouwer’. Kersvers HP-ceo Meg Whitman heeft zich daar intussen al bij neergelegd.

Het bedrijf van Steve Jobs, dat qua verkoop van computers jarenlang in de onderste regionen vertoefde, is dankzij toestellen als de iPhone en de iPad op korte tijd het waardevolste bedrijf ter wereld geworden. En terwijl de concurrentie daar nog steeds van aan het bekomen is, worden er voor het eerst meer smartphones verkocht dan pc’s.

Neem je de tablets even mee in rekening, dan klokt de verkoop van slimme mobiele toestellen zelfs 44 procent hoger af dan die van laptops en pc’s. En niemand die er aan twijfelt dat het verschil in 2012 nog veel groter gaat zijn. Tekenend is alvast dat er in de laatste twee kwartalen tot 10 procent minder pc’s verkocht werden in Europa, aldus Gartner. Eigenlijk zit de verkoop enkel nog in de opkomende markten in de lift.

Technologieanalist IDC stelt dan ook onomwonden dat de technologiesector de grootste en snelste omwenteling uit zijn bestaan meemaakt. En als er bij eerdere transities (zoals de switch van mainframes en minicomputers naar pc’s en client-server technologieën) winnaars en verliezers waren, dan zal dat dit keer niet anders zijn.

“HP zal onder druk komen te staan, maar ook Microsoft, Intel, SAP, RIM, Oracle, Cisco en Dell”, zegt analist Frank Gens van IDC. “Tegen 2020 zal ongeveer één derde van die bedrijven op zijn laatste benen lopen. De snelle transitie naar mobiel, gevoed door de populariteit van tablets, vormt zelfs een probleem voor Apple, dat Android ziet knagen aan de dominantie van iOS.”

“Binnen twee jaar zullen we weten wie de echte winnaars zijn”, klinkt het nog. “Android zal zeker tot dat clubje behoren, iOS allicht ook, maar Windows 8 is nog een twijfelgeval. Misschien is het wel niet zo’n goed idee om een besturingssysteem voor pc’s ook voor tablets te gebruiken.”

Het steeds groeiende aantal mensen en machines dat online gaat, zal zorgen voor een ware explosie van de hoeveelheid data. Volgens IDC zal die hoeveelheid volgend jaar zelfs toenemen met maar liefst 48 procent, tot 2,7 miljard terabyte. Tegen 2015 moet dat 8 zetabyte zijn (of 8 miljard terabyte).

“Gevestigde spelers zullen aan relevantie verliezen als ze niet snel nieuwe cloud providers inlijven”, beweert Gens. “Niet alleen Microsoft, maar ook IBM en Oracle zullen volwaardige cloud leveranciers moeten worden. Je zal het zien: kleine onafhankelijke service providers zoals NetSuite, Succes Factors en Taleo zullen allemaal opgeslokt worden door de incumbents.”

In 2012 zou er wereldwijd voor 60 miljard dollar geïnvesteerd worden in de wolk (voor hardware, software en services), goed voor een groei die bijna vijf keer zo groot is als de groei in de technologiesector als geheel. Meer dan de helft van die 60 miljard zal naar relatieve nieuwkomers gaan die clouddiensten aanbieden, zoals Salesforce.com, Amazon.com en Google.

Servermarkt

Van de wolk naar de servers dan. Die markt groeide in het afgelopen kwartaal, zo zegt Gartner. De omzet uit de wereldwijde verkoop steeg met 5,2 procent naar dertien miljard dollar. IBM wist meer Unix-servers te verkopen, ten koste van HP en Oracle.

IBM draaide met 3,85 miljard dollar de grootste omzet in dit segment, en dat zou volgens vicepresident Jeffrey Hewitt van Gartner alles te maken hebben met de ruzie tussen Oracle en HP. “Omdat het bedrijf van Larry Ellison geen ondersteuning meer biedt voor HP Itanium servers, zijn de klanten geneigd om zich tot IBM te wenden.”

Dit gezegd zijnde, blijft HP traditiegetrouw grotere volumes aan de man brengen dan IBM. Met een marktaandeel van 32,3 procent voert het bedrijf van Meg Whitman nog steeds het peloton aan. Dell staat op de tweede plaats met een aandeel van 21,8 procent; IBM bekleedt de derde positie met een aandeel van 12,1 procent.

Halfgeleiders

Wat de halfgeleiders betreft (microprocessoren, geheugenchips, sensoren,…) tenslotte, stelt Gartner zijn vooruitzichten voor het vierde kwartaal bij, en wel omwille van de onzekere economie, de groeiende stocks en de overstromingen in Thailand.

Volgens de marktonderzoeker zal de voorziene groei van 2,9 procent niet gehaald worden, en is 1,2 procent allicht een betere inschatting. Begin 2012 zou de markt zich wel weer herpakken, hoewel de overstromingen in Thailand toch nog roet in het eten kunnen gooien.

De uitvoer van harddrives zou dit kwartaal immers met 30 procent gedaald zijn door de ramp in Thailand, waardoor er minder pc’s van eigenaar kunnen wisselen. Eén en ander zou zijn gevolgen hebben voor de halfgeleidermarkt in het eerste kwartaal van volgend jaar. Pas wanneer de hdd-bouwers hun uitgedunde stocks kunnen aanvullen, zal de situatie normaliseren.

Frederik Tibau

ANALIST IDC STELT ONOMWONDEN DAT DE TECHNOLOGIESECTOR DE GROOTSTE EN SNELSTE OMWENTELING UIT ZIJN BESTAAN MEEMAAKT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content