Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Nadat 2009 gekenmerkt was door een consolidatie op de markt van de opslag en de servers, zou 2010 het jaar moeten worden van de heropleving van de investeringen.

Twee megaoperaties hebben het afgelopen jaar gemarkeerd. Enerzijds de overname in april van Sun Microsystems door Oracle voor 7,4 miljard dollar, waardoor de software-uitgever een omvangrijke portefeuille van servers en opslagproducten in handen kreeg. Anderzijds de overname van Data Domain door de opslaggigant EMC (2,1 miljard dollar). EMC kaapte de specialist in deduplicatie van gegevens weg vóór de neus van NetApp. Deze overname zal voor EMC het fundament vormen van een oplossing voor back-up, herstel en archivering op schijf. En dan kunnen we nog verwijzen naar de overname van 3Com door HP voor 2,7 miljard dollar midden november, wat de trend op het vlak van toenadering tussen opslag en netwerken bevestigt.

Tot slot waren er nog enkele andere operaties van kleinere omvang. Zo heeft EMC Kazeon (eDiscovery) opgeslorpt. Fujitsu heeft zijn activiteiten rond harde schijf overgebracht naar Toshiba en Verbatim heeft Freecom Technologies overgenomen, terwijl Tandberg Data failliet is verklaard. We zouden ook de overname van OnStor door LSI of ook die van Ibrix door HP kunnen aanhalen.

Investeringen

Als we mogen voortgaan op het onderzoeksbureau TheInfoPro, dat vorig jaar bij de Amerikaanse en Europese grote bedrijven en kmo’s heeft gepeild naar hun opslagbehoeften, wil 45% van de grote organisaties zijn investeringen in opslag verhogen, terwijl 29% zijn uitgaven wil beperken. 41% van de kmo’s voorziet een verhoging van zijn budget voor opslag, terwijl 25% van plan is om zijn aankopen verder te blijven afbouwen. Nog steeds volgens dit onderzoek zouden de afdelingen voor opslag een verbetering van hun productiviteit moeten verkiezen en anticiperen op een daling van hun infrastructuur in het kader van projecten inzake virtualisatie en cloud computing. Andere thema’s die op de agenda van de opslagverantwoordelijke staan: deduplicatie en vermindering van het aantal gegevens dat op primaire supports wordt bewaard. De ondernemingen zouden zo ook verleid moeten worden door de SSD-opslag (Solid State Disks), het Fibre Channel 8 Gbit/s en het beheer van gegevens die op virtuele servers opgeslagen zijn. Andere technologieën die (nog steeds) de aandacht trekken, zijn thin provisioning, de archivering van e-mails, het beheer van de levenscyclus van gegevens (ILM) en het beheer van opslagresources.

Vooruitzicht tegen 2015

Op langere termijn, namelijk tegen 2015, rekenen de analisten op de terugval van verschillende marktsegmenten, zelfs hun volledige verdwijning, terwijl bepaalde spelers zullen moeten wegvallen. Zodoende zou 50% van de opslag op harde schijf binnen 5 jaar verdwenen moeten zijn en over 10 jaar zelfs voor 100%, ook al is er op korte termijn een impuls door de back-up en archivering van videocontent. Evenzo zou tape eerst wijken voor de harde schijf, vervolgens voor SSD. Want de drie grote actoren van de HD-markt hebben hun roadmap rond SSD bekendgemaakt. Seagate presenteerde als eerste in december vorig jaar SSD’s van het type enterprise-class, terwijl Western Digital SiliconSystems (fabrikant van ingebouwde SSD) heeft overgenomen en Hitachi zijn aanbod zou bekendmaken in de loop van dit semester.

Op het vlak van opslagnetwerken kan Fibre Channel nog enkele jaren bestaanszekerheid hebben, onder invloed van 16GFC, ook al zullen andere technologieën zich doen gelden in NAS en SAN, en met name SAN SSD. Tot slot heeft de duurste categorie op de markt van de RAID-controllers geen toekomst, aangezien analisten het zinloos vinden te investeren in de aggregatie van IOPS binnen een reeks schijven. Tot slot zou opslag binnen 5 jaar de grootste uitgavenpost moeten zijn in het totale it-budget van een organisatie. Kortom, storage staat nog mooie tijden te wachten…

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content