Belgacom is ook de belangrijkste speler in de internetmarkt waar DSL het populairst is. Opvallend is dat ISDN nog lang niet dood is. Integendeel.

De businessmarkt van internetdienstenleveranciers is met een twintigtal spelers bijzonder versnipperd. De markt werd aanvankelijk bezet door Uunet (Verizon Business) en Eunet (KPN, later Scarlet) waarna ook Belgacom volgde. Beiden hebben nog een stevige klantenbasis, maar hun focus ligt al lang niet meer op de isp-markt. Internet wordt trouwens steeds meer een commoditybusiness en verkocht als een deel van het telecomdienstenpakket. “Wij hebben meerdere providers omdat Portima zelf ook als internetleverancier fungeert voor de 3500 verzekeringsmakelaars. Die zijn met ons netwerk verbonden en gaan van daaruit op het internet waardoor ze meteen ook beschermd zijn “, vertelt it-directeur Claude Rapoport. Om het risico op netwerkuitval te beperken koos Portima drie spelers: Belgacom, Telenet Solutions en Verizon Business Services. “Wij kampen op dat vlak met een probleem. We zijn wereldwijd op twee plaatsen met het internet verbonden, in Duitsland en in de Verenigde Staten. Beide sites beschikken over een verschillende accessmethode, maar zijn toch bij één en dezelfde provider: Verizon Business Services. Als het netwerk bij hen plat gaat, dan hou ik mijn hart vast”, aldus Peter van Beek van Johnson Controls. De TVH Group heeft dan wel weer twee providers, maar “bij ons is het andersom, wij zoeken precies naar één partner die heel het dienstenpakket wereldwijd kan aanbieden,” aldus Kalman Tiboldi. De dominantie van Belgacom is ook hier opvallend en blijkbaar is slechts een zeer beperkt aantal it-managers (7 %) van plan om in de loop van volgend jaar van dienstenleverancier te veranderen. “De markt is rijp. Men schakelt niet zo makkelijk meer een nieuwe isp in,” geeft Danielle Jacobs van Beltug toe. Adsl en sdsl blijven de belangrijkste dragers.

ISDN als back-up

Voor heel wat ondernemingen is isdn (integrated services digital network) nog steeds een belangrijke communicatietechnologie. Slechts een fractie is trouwens van plan om isdn volgend jaar eruit te gooien. Isdn wordt vaak gehanteerd voor de telefooncentrale, maar ook erg veel als back-up voor data- en internet-verbindingen. Belgacom heeft aangekondigd dat isdn er vroeg of laat uit gaat, maar wil er geen datum op plakken. “Belgacom zal het nog zo snel niet afschaffen. Anders zetten ze de deur open voor Telenet en een aantal andere leveranciers”, meent Peter van Beek.

Wie betaalt triple play?

In het geval van telewerkers houden de meeste ondernemingen zich blijkbaar aan de thuisoplossing en plaatsen er een remote access client op. “Je kan mensen niet dwingen om plots helemaal over te schakelen,” dixit Danielle Jacobs. Bedrijven komen de telewerker vaak financieel ten dele tegemoet, maar “er rijst wel een probleem bij de opkomende triple play aanbiedingen van internet, telefonie en digitale televisie. Wat is het deel dat het bedrijf moet betalen? Je zit immers met een fiscaal item. Daarom bekijken we met Belgacom en Telenet hoe we dat voor een stuk opnieuw kunnen ontbundelen”, aldus Jacobs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content