Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Niets wees erop dat hij er voor in de wieg gelegd was, noch zijn familiale achtergrond, noch zijn levenskader, noch zijn ingenieursstudies, en toch werd Louis-Philippe Loncke uiteindelijk gebeten door het expeditievirus in het algemeen. Het liefst heeft hij ze zo extreem mogelijk. Hij zorgde zelfs met succes voor enkele wereldpremières. Om nog maar te zwijgen van zijn beroep van it-consultant.

Louis-Philippe Loncke, geboren in Moeskroen, studeerde voor ingenieur elektromechanica in Brussel, gevolgd door een master in Leuven (zijn moeder is Vlaams en hij laat zich erop voorstaan Belg te zijn). Hij werkte dus eerst bij L’Oréal voordat hij aan de slag ging bij de BBL (vroegere ING) waar hij naar Singapore werd gestuurd als management trainee. Daar ontdekte hij een passie voor diepzeeduiken. Terug in België ging hij zich bezighouden met fotografie om zijn passie voor te stellen. Maar het sportvirus liet hem niet los. Zo vertrok hij tussen juli 2004 en juni 2005 alleen op reis naar Oceanië, daarna ging hij de Outback bergen ontdekken in september 2006 en de wilde bergen van Tasmanië eind 2007.

Nadien waagt hij zich in de zomer van 2008 aan een wereldpremière: de oversteek van de Simpson woestijn, “the dead heart of Australia”, licht hij graag toe. Een oversteek die hij alleen en zonder hulp maakt, van noord naar zuid. Dan volgen de wereldpremières elkaar op, met een trek naar de Everest met “de hoogste chocoladedegustatie ter wereld”. De fondsen die hij hiermee wierf werden geschonken aan een ziekenhuis in Katmandou (2009).

In de zomer van 2010 maakte hij nog een eenzame trektocht op eigen houtje naar IJsland, met het vooruitzicht om hetzelfde traject af te leggen in de winter op ski’s door een speciale slee voor te trekken die hij zelf uitvond en waar hij in kan wonen.

Tot slot heeft hij deze zomer een kajaktocht van 600 km afgelegd over de Belgische waterwegen “om ons land vanuit een andere hoek te (laten) ontdekken. ”

In totaal zal Loncke maar liefst 5 wereldpremière-expedities in zijn eentje doen in extreme omgevingen en volkomen autonoom. Zo zet hij een lange Belgische traditie voort, in het voetspoor van Adrien de Gerlache, maar meer recent en vooral Alain Hubert en Dixie Dansercoer. Hij is trouwens lid van de Explorers-club in New York en van de Royal Geographic Society in Londen.

En informatica?

Zijn vrije tijd gaat bijna helemaal op aan deze expedities, maar Louis-Philippe Loncke zet zijn carrière in de informatica voort, vooral als it-projectleider of it-consultant. “Mijn passie is weliswaar een volwaardig werk op zich”, geeft hij toe, maar “er zijn meerdere gelijkenissen tussen extreme sport en het beheer van een informaticaproject. Zo bereid je een expeditie op dezelfde manier voor als een project. Je moet elke keer een klein kortstondig bedrijf oprichten met alle onderdelen van dien, zowel op financieel als op menselijk vlak, marketing, enz.”

Ook “de soft skills die je leert op expedities kunnen van pas komen bij projectbeheer.” Loncke heeft trouwens een ITIL- en Prince 2- en CMMi-certificaat. Een ander niet te verwaarlozen aspect is leiderschap. “Je moet een team kunnen beheren, want de menselijke dimensie is van groot belang. Om nog maar te zwijgen van de logistiek waar je voor moet instaan. Daarnaast “moet je voor jezelf doelstellingen kunnen bepalen en ze bereiken”, net als in elk it-project. En Loncke heeft het ook over de tests die je moet doen voor een expeditie, tests die even belangrijk zijn in de deliverables van een project. “In een expeditie kom je vaak in een stresssituatie terecht die je verplicht bepaalde beslissingen te nemen”, voegt hij er nog aan toe.

Tot slot, zegt hij, komt zijn ingenieursopleiding hem goed van pas om een slee te maken waarmee hij in de winter IJsland kan oversteken. Dankzij zijn informaticakennis kan hij dan weer zijn positionering op zoekmotors op internet optimaliseren, het satellietmateriaal of de site van de expeditie maken.

Projecten

Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen; Louis-Philippe Loncke loopt dan ook over van allerlei plannen. Zo denkt hij aan een expeditie met een mindervalide, een andere uitdaging op het vlak van het beheer van menselijke relaties. Hij bereidt nog een nieuwe expeditie te voet en per kajak voor door Polen, om de bevolking te sensibiliseren voor ecologie. Daarnaast werkt hij verder aan de voorbereidingen van de winterse poolexpeditie in IJsland, nog een wereldpremière.

En hij zit nog niet zonder ideeën, want Louis-Philippe Loncke denkt eraan om een start-up op te richten om zijn idee van een informatiewebsite uit te werken die de vorm zou krijgen van een grote database over expedities en avonturiers, naar het voorbeeld van www.imdb.com voor de film.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content