Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

In onze reeks ‘Exotische offshorelanden’ is het deze week de beurt aan Nepal. Het van oorsprong Nederlandse tweespan ‘IT Offshore’ en ‘Grafi Offshore’ biedt onderdak aan 120 Nepalese it-professionals, en gaat er prat op dat de plaatselijke bevolking mee profiteert.

Dat India het outsource- en offshoreland bij uitstek is, mag genoegzaam bekend zijn. Maar ook in buurland Nepal lopen goed opgeleide it’ers rond, zo constateerde Jeroen Dekker een tijdje geleden.

In 2003 nam de jonge internetentrepreneur een sabbatjaar, en vertrok hij met zijn vriendin op wereldreis. “Tijdens onze trip in Zuid-Amerika en Azië heb ik met heel wat ondernemers gepraat, en kwam ik al snel op het idee om iets te gaan doen met offshoring”, vertelt de in Antwerpen woonachtige Nederlander. “India lag voor de hand, maar ik vond de bedrijven daar nogal grootschalig. Vreselijk, die fabriekshallen waar duizenden goedkope programmeurs op elkaars vingers zitten te kijken. Ik wilde de plaatselijke bevolking laten meeprofiteren, maar dat ging eigenlijk niet in het land van de Maharadja’s.”

In Nepal kwam Dekker een it’er tegen met wie het van meet af aan goed klikte, niet veel later begon het tweetal websites te bouwen. “Het ging snel, want na anderhalf jaar had ik al 20 Nepalezen onder mijn hoede. Niet veel later ben ik ook in België en in Nederland mensen gaan aanwerven.”

Intussen werken er een 120-tal Nepalese programmeurs, ontwikkelaars en grafische professionals voor Dekker en co, en werd er zopas een nieuw kantoor geopend in Kathmandu. Het gebouw beslaat 5000 vierkante meter en beschikt naast ruime werkplekken ook over een bedrijfskantine en een eigen tempel. “Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen bij ons geen holle frase is, mag blijken uit het feit dat we Amnesty International tot onze opdrachtgevers mogen rekenen”, klinkt het. “We bieden onze werknemers naast een moderne werkplek ook een bovengemiddeld salaris, een spaarloonrekening, doorbetaling bij ziekte, een ziektekostenverzekering voor hun familieleden, en ruime opleidingsmogelijkheden.”

“Zo profiteren onze klanten van de voordelen van outsourcing, maar houden we tegelijkertijd ons personeel tevreden en de kwaliteit van de dienstverlening hoog”, gaat Dekker verder. Sinds 2005 bestaat zijn onderneming trouwens uit twee verschillende afdelingen: IT Offshore en Grafi Offshore.

Grafi Offshore biedt diverse diensten aan op het gebied van beeldverwerking, waaronder het vrijstaand maken van beelden, retouchering, DTP en Flash. Klanten zijn onder meer grote uitgeverijen, online winkels en interactieve bureaus.

IT Offshore is dan weer gespecialiseerd in it-ontwikkeling op basis van PHP, .NET, Java, Joomla en Flash/Flex. Samen draaien IT Offshore en Grafi Offshore een omzet van 1,5 miljoen euro.

“We hebben een hele evolutie doorgemaakt. Waar we vroeger heel direct werkten voor onze klanten, doen we dat nu vooral in onderaanneming. Als een reclamebureau een portaal moet opleveren, doen wij het technische gedeelte, en verzorgen zij het design-luik.”

Mentaliteit

Jeroen Dekker verkiest de mentaliteit in Nepal boven die in India. “Nepalezen zijn internationaler, ze passen zich sneller aan. Hun land zit geklemd tussen India en China, en uit lijfsbehoud hebben ze altijd al moeten onderhandelen en de blik naar buiten richten. In België en Nederland hebben we die mentaliteit ook een beetje.”

In tegenstelling tot wat je op het eerste gezicht zou denken, is Nepal niet meteen goedkoper dan zijn grote zuiderbuur. “De markt is er veel kleiner, en er zijn veel minder goed opgeleide mensen beschikbaar. Iedere achttien maanden hebben we een verdubbeling van de loonkosten moeten optekenen. Nu stabiliseert de situatie wel een beetje, omdat heel wat Nepalezen terugkeren uit India. De Indiase markt is erg afhankelijk van de Amerikaanse, en die is sterk teruggevallen sinds de crisis.”

Frederik Tibau

“Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen bij ons geen holle frase is, mag blijken uit het feit dat we Amnesty International tot onze opdrachtgevers mogen rekenen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content