Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

In de lijst van Gazellen die Trends eerder dit jaar presenteerde, kaapte Itineris de trofee van ‘Ambassadeur’ weg bij de kleine bedrijven uit Oost-Vlaanderen. Maar als het van zaakvoerder Edgard Vermeersch afhangt, is dat eigenlijk nog maar een begin. Itineris commercialiseert een softwaresuite voor nutsbedrijven die het ontwikkelde op basis van Microsoft Dynamics AX.

“De rangschikking van de Trends Gazellen is gebaseerd op cijfers uit 2006”, zegt Edgard Vermeersch. “Eigenlijk zijn we intussen al geen kleine onderneming meer.” Sinds de oprichting van Itineris in 2002 bouwde Vermeersch vanuit Sint-Martens-Latem een team uit van honderd medewerkers. Het bedrijf legt jaar na jaar groeicijfers van veertig tot vijftig procent voor. Itineris hoopt 2008 straks af te sluiten met een omzet van vijftien miljoen euro. “We hebben van bij het begin resoluut voor een gespecialiseerde, verticale marktbenadering gekozen. De liberalisering van de Europese markt voor nutsbedrijven bood ons een mooie opportuniteit. Door de vrijmaking van de markt moeten de nutsbedrijven zich concurrentieel opstellen, ze moeten hun processen stroomlijnen en hun back-office beter organiseren.” Itineris zag op het juiste moment het gat in de markt. Vermeersch ging daarop van start met een team specialisten die in de sector hun sporen al hadden verdiend aan klantzijde.

Vrije markt vraagt flexibiliteit

Ook de keuze voor Damgaard Axapta in 2002 – kort daarna overgenomen door Microsoft en nu bekend als Dynamics AX – gebeurde heel overwogen. “SAP Utilities is het dominante platform in de nutssector”, zegt Edgard Vermeersch. “Met Dynamics AX hebben we echter bewust gekozen voor een platform met een eenvoudigere architectuur en opbouw. Dynamics AX biedt flexibiliteit, en dat is wat de nutsbedrijven net nodig hebben. De Europese regelgeving verandert vaak, waardoor de nutsbedrijven juist heel wendbaar op die wijzigingen moeten kunnen reageren.” Met Xellent Utilities creëerde Itineris een standaard best practices oplossing voor nutsbedrijven. Intussen is het pakket ook geïntegreerd met andere Microsoftproducten, zoals SharePoint, BizzTalk en BI.

“Onze verdere groei willen we deels realiseren door meer producten en diensten aan te bieden en door bij de klant hoger in de waardeketen te gaan werken. We bieden daarbij niet louter onze applicatieve activiteiten aan, maar ook business en management consultancy.” Ook het buitenland wint voor Itineris aan belang. Ruim vijftig procent van de omzet is nu al afkomstig van de twee Nederlandse kantoren.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content