Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (kort: het IWT) ondersteunt sinds 1991 technologische innovatie-projecten in Vlaanderen. Sinds 2007 wenkt het IWT wel steeds nadrukkelijker de kmo’s en wordt de samenwerking met Europa versterkt.

Het IWT kon vorig jaar in totaal 288 miljoen euro aan subsidies kon uitdelen zoals blijkt uit het jaarverslag van 2007. Deze ‘innovatiesteun’ werd verdeeld onder bedrijven, organisaties, onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Dat was ruim 8 procent meer dan in 2006 en ook voor 2008 gaat het totale budget er nog eens met 11 procent op vooruit. 80 projecten van onderzoeksinstellingen en innovatieactoren mochten halfweg dit jaar al een totaal bedrag van 25,7 miljoen euro incasseren. In diezelfde periode had het IWT in totaal ook al 22,2 miljoen euro verdeeld over 136 projecten rond onderzoek en ontwikkeling bij bedrijven. Maar liefst 105 van die projecten vielen onder het kmo-programma. Dat is zeker niet toevallig, want ook vorig jaar werden 78 procent van de 461 bedrijfsdossiers ingediend door kmo’s. Samen haalden ze op die manier 38 procent van de totale middelen van het IWT binnen. In 2006 was dat nog 25 procent. Het IWT kan kennelijk steeds meer de kmo-markt bedienen op haar innovatiewenken. Een van de vernieuwingen die het IWT plant voor zijn eigen structuren en de interne werking, is bijvoorbeeld nog de modernisering van het kmo-programma.

Vlaams onderzoek kan niet zonder Europa

En terwijl het IWT langs de ene kant tot op het niveau van de kleine ondernemingen afdaalt, vergroot het langs de andere kant wel de samenwerking met de Europese instellingen. Dat klinkt misschien contradictorisch, maar hoeft eigenlijk niet te verbazen. Steun voor onderzoek elders in Europa hoeft immers geen bedreiging te vormen voor valorisatie in Vlaanderen. Misschien dat het IWT de competitiviteit van Vlaamse bedrijven net kan ondersteunen door de deur voor internationale samenwerking open te zetten. In De Innovatiekrant – een eigen uitgave van het IWT – had Kurt Vandenberghe, kabinetchef van Europees Commissaris voor Wetenschap en Onderzoek Janez Potocnik, het hier onlangs nog over. “Vlaanderen moet beseffen dat het alles te winnen heeft bij integratie in de Europese onderzoeksruimte. Het kan zich opwerpen als een regio met een aantal clusters die werkelijk een plaats op de wereldkaart veroverd hebben, zoals IMEC of VIB”, klonk toen de niet mis te verstane boodschap.z

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content