Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het grote Java-event in België wordt dit jaar een mooi voorbeeld van ‘something old, something new’. Ook nu weer vormt Metropolis in Antwerpen het decor van een week lang Java, maar het woord Java werd uit de naam van het event geschrapt. Javapolis heet nu Devoxx.

Een weekje Java in Antwerpen, het is onderhand een traditie geworden. Na een paar dagen ‘universiteit’, voor een hands-on onderdompeling in concrete producten en frameworks, volgen immers drie dagen ‘conferentie’ waar een brede rits aspecten uit het Java-universum aan bod komen.

De naamsverandering van het populaire ‘JavaPolis’ in ‘Devoxx’ – met hierin sporen van zowel ‘developer’ als ‘vox’, samen goed voor ‘de stem van de ontwikkelaar’ – zal nogal wat mensen verrassen en teleurstellen. ‘Java’ verdwijnt immers uit de naam van het event! Maar voor Stephan Janssen, voorzitter van de Belgische Javagebruikersgroep BeJUG, biedt dat tegelijk nieuwe kansen. “Dat er geen Java meer in de naam staat, is wellicht niet zo slecht. Heel wat presentaties gaan immers niet over de Java-taal zelf, maar over het Java-platform. Dat laatste is de rode draad, met de Java-taal als een belangrijk aspect daarvan.” Op het Java-platform vinden vandaag immers een hele rist nieuwe talen een plaats, zoals Groovy, Jython, Scala… Die laatste is overigens een functionele taal, waarmee allicht makkelijker software die het volle pond haalt uit multicore-processoren kan worden geschreven, ook een onderwerp dat op Devoxx aan bod komt.

RIA en JavaFX

Het groeiend belang van RIA – alias Rich Internet Application – heeft een impact op de Java-wereld, en de JavaFX technologie voor RIA is daar een goed voorbeeld van. De technologie is de voorbije paar jaar ontwikkeld en een dezer zou de ‘preview SDK’ van JavaFX worden opgevolgd door de versie 1.0. Op Devoxx zullen in ieder geval niet minder dan 6 presentaties JavaFX als onderwerp hebben. En om het belang van RIA, Java en Devoxx te onderstrepen, maken ook Microsoft (o.a. Silverlight 2, Expression Studio) en A-dobe (Flash, Flex, AIR) hun opwachting op Devoxx met hun RIA-arsenaal.

Nog een ‘hot’ thema op Devoxx wordt volgens Stephan Janssen het Java Module System (JSR 277). Bestemd als de opvolger van het JAR-formaat moet het de distributie van Java-toepassingen vereenvoudigen. Spec leader Alex Buckley is een van de sprekers op Devoxx, waar hij overigens ook Peter Kriens zal tegen het lijf lopen. Deze laatste ligt mee aan de basis van OSGi, een framework dat al lang een gelijkaardige functie vervult. Kortom, een niet onbelangrijk onderwerp voor wie in het Java-universum actief is en Devoxx biedt een mooie gelegenheid beide oplossingen tegen elkaar af te wegen. Door de mix van Java, andere talen en frameworks op het Java-platform in Devoxx aan bod te laten komen, is Janssen ervan overtuigd dat het event een langer leven beschoren is. “Het geheel wordt immers groter dan het pure Java-gebeuren.” De organisatoren hebben dit jaar in ieder geval een zesde zaal gehuurd, met de bedoeling nog meer ruimte voor ‘content’ te bieden. Zoals steeds loopt er een productbeurs – “geheel uitverkocht” – waar een aantal bedrijven ook een jobbeurs van maken. Stephan Janssen wijst daarbij ook op de inspanningen voor studenten. Elk (Belgisch) opleidingsinstituut voor ict’ers kan over 30 gratis toegangskaarten beschikken, met bijkomende kaarten tegen een sterk verminderde prijs. “We mikken op laatstejaars, en als die een aantal exemplaren van hun cv meebrengen, hebben ze ‘s avonds geheid een job,” glimlacht hij.

De ‘closures’ commotie

Vorig jaar werd op JavaPolis breed uitgepakt met de eerste JSR die door Java-gebruikersverenigingen werd geïntroduceerd. En niet zomaar een JSR, maar eentje over de veel omstreden ‘closures’ – een mechanisme dat het programmeren in Java makkelijker zou maken, althans volgens de voorstanders. Een jaar later zal op Devoxx de toon wat in mineur zijn. De JSR werd ingetrokken en clo-sures vormen nog steeds een bron van commotie, constateert Ste-phan Janssen. De discussie woedt nog altijd, ook rond een rits mogelijke alternatieven. En er gaan zelfs stemmen op helemaal niets te doen, want anders zou het te moeilijk worden voor de doorsnee ontwikkelaar. Maar hoewel de steun uit de expertgroep wel goed was, onderstreept Janssen, leek de JSR toch niet de vereiste stemronde door het Java Community Process te zullen overleven.

Met het intrekken van de JSR zette Stephan Janssen – die optrad als indiener en in wezen lobbyde voor het voorstel van Neal Gafter – ook een stap opzij. “Closures zouden aangenamer zijn, maar uiteindelijk ben ik meer geïnteresseerd in EE en de hele stack.” De taal evolueert maar in wezen zijn de api’s en het hele Java-platform belangrijker. Kortom, hij verwacht geen uitsluitsel over closures of alternatieven voor Java 8…

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content