Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het recente JavaOne event in San Francisco bracht zoals verwacht geen wereldschokkende aankondigingen, maar schetste een beeld van een omgeving die uitbreidt naar nog meer toepassingsgebieden. En waar Sun steeds duidelijker een ‘open source’ en een ‘services’-beleid rond voert.

Het was zeker niet toevallig dat Sun het JavaOne event liet voorafgaan door een ‘CommunityOne’ dag, waarop de verschillende ‘communities’ die Sun rond zijn producten heeft gevormd, aan bod kwamen. “Communities creëren en openen markten,” aldus Jonathan Schwartz, ceo en president van Sun Microsoystems, “Wanneer bedrijven opensource-producten samenbrengen in ‘distributies’, biedt dat ook voordelen voor de individuele ontwikkelaar, omdat die zo zijn ontwikkelingen als onderdeel van een groter geheel naar de markt kan brengen.” Waarna bedrijven als Sun en andere inkomsten kunnen puren uit services om het gebruik van dergelijke software te optimaliseren en te laten doorgroeien.

Open en klassiek

Suns boodschap op deze JavaOne was dan ook nog meer opensource- en servicesgericht dan de voorgaande jaren. Uiteindelijk zal in wezen alle code bij Sun onder een opensource-licentie beschikbaar komen (“a safe assumption”, aldus Jonathan Schwartz), terwijl services de “raketbrandstof zijn die toepassingen aandrijven,” dixit Rich Green, executive vice-president software bij Sun.

Wat betreft ‘open source’ herhaalde Sun onder meer dat het recent overgenomen MySQL zijn software gratis zal blijven aanbieden (inclusief open API’s), al kunnen er extensies worden gebouwd die gewoon vermarkt worden. Zo biedt MySQL al een hele poos en tegen betaling faciliteiten die specifiek gericht zijn op de noden van grote bedrijven.

Zo moet ook de aankondiging van de eerste versie van ‘OpenSolaris’ met volle ondersteuning worden gezien. In OpenSolaris zal er ruimte zijn voor experimenten met nieuwe functies en elementen, inclusief ondersteuning, en dat zonder de klassieke versie van Sun Solaris (Solaris 10) te vervangen. “Het betreft releases voor verschillende doelgroepen,” aldus Rich Green, “Solaris 10 is een stabiele versie inzake functionaliteit met een andere cycle speed [bestemd voor gebruikers die gedurende langere perioden zekerheid inzake gebruiksmogelijkheden willen hebben nvdr. ], terwijl OpenSolaris een versie is met een snelle cyclustijd en de mogelijkheid om snel nieuwe functies aan te bieden.” Maar ze zijn allebei wel in staat complexe bedrijfstoepassingen in grote bedrijven te draaien.

Deze versie van OpenSolaris (*) biedt onder meer een bootable versie van het filesystem ZFS, het image packaging system (om software-elementen te distribueren), debugging tools en dies meer.

Voorts benadrukte Sun dat zelfs voor een systems-bedrijf als het hunne services cruciaal zijn. Op de vraag of het hiermee niet in het vaarwater zit van zijn partners, antwoordt Sun dat het de diensten levert die de partners in staat stelt zelf diensten te leveren. Dat zijn onder meer inkomsten uit tweede- en derdelijnsondersteuning.

Maar Sun trekt ook de kaart van platformen voor services. Zo besprak Rich Green het ‘Project Hydrazine’ – een ‘hosting platform’ waarop Sun een reeks diensten zal aanbieden voor bedrijven met webgerichte toepassingen. En voorts komt er een ‘Project Insight’, dat voorziet in technologie om web-eindgebruikerstoepassingen te voorzien van ‘instrumenten’ zodat de ontwikkelaar (lees: het bedrijf dat die toepassingen ter beschikking stelt van de eindgebruiker) informatie inwint over het gebruik ervan (wie, hoelang, welke info wordt er geraadpleegd etc). Deze technologie zal open zijn, zodat de ontwikkelaar zelf die informatie kan inwinnen en analyseren, zonder deze bij derden te moeten inkopen.

Ook rekent Sun duidelijk op een groei van het hele ‘cloud computing’ gebeuren en van SaaS, waarbij het bedrijf zowel rekenvermogen, opslag- en backupdiensten (bijvoorbeeld in combinatie met MySQL) en softwarediensten kan leveren.

Overigens wijst Jonathan Schwartz erop dat Sun ook nog aardig wat omzet boekt met de verkoop van licenties en dat het dus (nog) niet al ‘free’ software en services is dat de klok slaat.”D’r is niet één hamer waarmee je alle spijkers kan inkloppen,” en dus ook niet één enkele aanpak voor alle klanten,”sommige bedrijven verkiezen immers zowel licenties als onderhoud, terwijl anderen alleen voor onderhoud betalen, en nog anderen uitsluitend voor services gaan!”

Java en RIA

Was het in de voorbije jaren tijdens JavaOne vaak al ‘go mobile’ wat de klok sloeg, dan zette deze JavaOne uitdrukkelijk de familie van JavaFX producten in de kijker. Want Sun benadrukt dat het een familie van producten is, met naast de scripting taal zelf, ook een rits plug-ins om Suns nieuwe omgeving voor het ontwerpen en inhoudelijk invullen van Web 2.0/RIA te integreren met ontwikkelingsomgevingen als Netbeans. Tijdens de keynote van Bob Brewin (cto van Suns software group) – waar tevens Stephan Janssen, voorzitter van BeJUG en organisator van het onlangs tot Javoxx herdoopte Javapolis-event, zijn met JavaFX herwerkte Parleys. com demonstreerde – werd ook getoond hoe designers en inhoudbouwers van ‘rich internet applications’ (RIA) vanuit hun bekende tools als Photoshop, Illustrator, Flash en dies meer, input naar JavaFX tools kunnen creëren.”Wij zullen hun huidige tools in de armen sluiten,” klinkt het bij de JavaFX ontwikkelaars.

Uiteindelijk is het Suns bedoeling om platformen te creëren die geoptimaliseerd zijn voor het bieden van verschillende types diensten in RIA-omgevingen, waarbij onder meer wordt gewezen op de mogelijkheden van JavaFX in de wereld van mobiele systemen. Sun stelt wel dat het de ontwikkeling op dit punt wat voorzichtig aanpakt, omdat deze omgeving meteen goed moet zijn, “in consumentgerichte omgevingen moet je het meteen goed doen, want het aantal kansen dat je krijgt is beperkt,” stelt Bob Brewin. De JavaFX Mobile runtime op basis van Java ME (Micro edition) is dan ook gepland voor begin 2009. De runtime voor de Standard Edition moet al in de herfst van dit jaar beschikbaar zijn (JavaFX desktop 1.0), met ondertussen een plug-in voor de Java 6 update 10 preview release en een early access programma voor de Desktop SDK (in juli).

Voor Sun moet JavaFXDoe een bijkomend element zijn om – naast de ondersteuning van een groeiend aantal (scripting) taken en krachtiger virtuele machines – omgevingen te creëren die zowel de ontwikkelaars van toepassingen, als designers en contentbuilders toelaten een optimale werking en doorgroeimogelijkheden te garanderen.

(*) Een Live-cd waarmee belangstellenden OpenSolaris op een desktop kunnen testen zonder installatie, is beschikbaar.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content