Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Juniper Networks maakt er geen geheim van naast de telco- en isp-markt ook de bedrijfsmarkt voor routers, switches en access-systemen te viseren. Met zijn ‘Stratus project’ wil het zelfs de ‘cloud’ naar het bedrijfsdatacenter brengen.

Gert-Jan Schenk, senior vice-president Emea, valt met de deur in huis: dat Juniper niet alleen bij telco’s en isp’s goed boert, maar ook marktaandeel wint in de bedrijfswereld. “We leveren al aan 99 bedrijven in de Fortune top 100,” aldus Schenk, meteen ook het haalbare maximum, want het bedrijf dat overblijft is Cisco. De omzet bedroeg in het boekjaar 2008 3,57 miljard dollar, goed voor een stijging met 26%. In Europa schommelde die groei tussen 3% (Frankrijk) en meer dan 80% (Nederland). In het eerste kwartaal vanboekjaar 2009 werd 7% minder omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal van 2008, “het gevolg van de economische toestand, maar we gaan wel door met investeren in nieuwe producten.”

Juniper claimt met zijn productaanbod – inclusief ethernet switches en services gateways – het hele spectrum van connectiviteitsbehoeften te dekken, gaande van ‘core’-connecties in het internet en datacenters, langs aggregatie- en toegangssystemen, tot kleinere systemen in kleinere bedrijven en kantoren. Inclusief securityoplossingen. Maar, geeft Gert-Jan Schenk toe, er schort nog wel wat aan Junipers naambekendheid in de bedrijven.

In dat verband wil Juniper uitpakken met een rits voordelen waaronder het besturingssysteem Junos. Alle systemen draaien immers onder een zelfde versie van dat systeem, wat “bedrijven grote besparingen oplevert.” Voorts is Juniper “een ‘pure play’ ip-bedrijf, zonder legaattoestanden uit het pre-internettijdperk. De ip-pakketmarkt groeit nog steeds, met een stijgend aantal geconnecteerde mobiele toestellen – à rato van 1,3 miljoen per dag. Vandaag zijn ook al 93% van de bedrijven met sociale netwerken bezig, wat ook een hoop bandbreedte vereist.” Kortom, innovatie stuwt deze cycli en het onderzoeks- en ontwikkelingsbudget van Juniper voor 2009 wordt dan ook opgetrokken tot 840 miljoen dollar.

Een ‘wolk’ voor het bedrijf

In dat onderzoek wordt ook gewerkt aan het ‘Stratus project’ – Junipers initiatief inzake een ‘cloud computing datacenter’. Een bedrijf zal op die manier alle beschikbare middelen en voorzieningen in zijn infrastructuur optimaal kunnen benutten, door deze als in een ‘cloud’ aan te bieden aan de eindgebruikers. Juniper wil dit doen door de huidige veelheid aan connectiviteitssystemen in het datacenter te vervangen door een enkele ‘logical switch’, met kenmerken als hoge snelheid, non-blocking, loss-less, low latency. Concreet betekent dat het samenvoegen van de ‘core’ en aggregatielagen, evenals de virtualisering van toegangs- en securitysystemen. En dat alles onder een centraal beheer, met het Juniper Junos besturingssysteem. De voordelen zijn legio: meer bandbreedte, hoge snelheden, lager stroomverbruik, minder complexiteit door geconsolideerde lagen en dies meer. Een lagere ‘latency’ (zeg maar een kortere reactietijd tussen gebruikers en toepassingen onderling) kan in een sector als de beurswereld al snel heel wat geld opleveren, klinkt het.

Het is Juniper menens met zijn focus op het datacenter, stelt Andy Ingram, vice-president product marketing Data Center Business Group. In februari werd daarvoor trouwens een nieuwe business unit opgericht. Het doel is meer tegemoet te komen aan het servicekarakter van toepassingen in een datacenter. Volgens Ingram betekent ‘cloud computing’ een ‘geabstraheerde infrastructuur met sterke doorgroeimogelijkheden, bestemd om eindgebruikerstoepassingen te ‘hosten’ en dat alles aan te rekenen op basis van het reële gebruik.” Een bedrijf kan dat zelf in eigen huis opzetten, of hiervoor een beroep doen op cloud-computingbedrijven, wat bespaart op investeringskosten.

Tegelijk wil Juniper een aantal potentiële valkuilen van cloud computing aanpakken. Zo moeten leveranciers van cloud computing, maar ook bedrijven die zelf een cloud-computingaanpak nastreven, een strikte scheiding tussen de verschillende klanten/gebruikers garanderen, om een ongeoorloofd gebruik van toepassingen en data te voorkomen. Dat betekent onder meer een inhoudscontrole van het netwerkverkeer tegen ‘line speed’. Allicht moeilijker dan het opzetten van de cloud-computinginfrastructuur zelf, is het mappen van de bedrijfsprocessen op dat alles. Capacity planning en performantiebeheer voor specifieke toepassingen op bepaalde ogenblikken en dies meer, kunnen immers makkelijker verlopen in een cloudomgeving. Maar als toepassingen steeds vaker collecties van diensten, al dan niet geleverd door derden, worden, kan het moeilijker zijn die toepassingen en de bedrijfsprocessen op elkaar af te stemmen. Wie cloud computing overweegt, kan eventueel wel de fysieke controle over infrastructuur etc uit handen geven, maar niet de eigen controle op de toepassingen, luidt het advies. Overigens is het Stratus-project nog een onderzoeksproject en niet een product dat Juniper in 2009 zal uitbrengen.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content