Kender Thijssen België pakt uit met een IaaS-aanbod (Infrastructure as a Service) voor kmo’s. Daarin zitten zowel verhuur van it-infrastructuur als levering van afstandsdiensten.

De formule ‘Infrastructure as a Service’ bestaat uit een pakket van diensten tegen een vast tarief: verhuur van pc’s en servers (HP), onderhoud en infrastructuurdiensten – hoofdzakelijk op afstand – voor Windows-omgevingen (bestands- en afdrukbeheer, Exchange, firewall, veiligheid, back-upprocedures, afstandstoegang voor thuiswerkers). Als de klanten het wensen, kan daar ook het beheer van een infrastructuur met thin clients (HP, Citrix) bijkomen.

Het opslagbeheer is beperkt tot de lokale disks. “Wij verwachten vooral contracten en support voor kortetermijnprojecten, waarvoor slechts een beperkte opslagruimte nodig is”, zegt Jef Matthé, general manager van Kender Thijssen België. Het veiligheidsbeheer is beperkt tot firewalls (WatchGuard) en antivirusprogramma’s (McAfee). Intrusion prevention en intrusion detection staan dus (voorlopig?) niet op het programma.

Het aanbod mikt op kleine kmo’s zonder eigen systeembeheerder maar ook op middelgrote tot grote kmo’s die een specifiek project willen opzetten maar daarvoor zelf niet over het nodige personeel beschikken.

Kender Thijssen heeft bewust geopteerd voor een formule waarbij de infrastructuur bij de klant geïnstalleerd blijft. “Kmo’s houden hun infrastructuur graag in eigen huis. Voor ons is het ook een kwestie van positionering. Bovendien zijn we van nature geen specialist in hosting en bandbreedte.”

Remedie tegen de crisis?

Volgens Kender Thyssen geeft dit nieuwe aanbod een antwoord op de huidige economische crisis en “op de onzekerheden die investeringen op lange termijn met zich meebrengen”.

Voor een vooraf bekend tarief (1) huurt een kmo haar servers voor een heel jaar en haar client-pc’s voor een periode van minstens drie maanden. Het contract kan uiteraard worden verlengd en gepaard gaan met een herziening van de noden en eventueel de installatie van een nieuwe generatie systemen. Kender Thijssen aanvaardt ook dat de omvang of configuratie van de infrastructuur tijdens de looptijd van het contract tot op zekere hoogte varieert. “De klant kan zoveel nieuwe systemen toevoegen als hij wenst, eventueel tegen een verlaagd tarief maar dan zal hij waarschijnlijk ook het aantal servers moeten uitbreiden. Als de klant zijn computerpark inkrimpt, wordt geval per geval een evaluatie gemaakt. Zodra de waarde van het contract met meer dan 14 procent daalt, volgt een nieuwe berekening.”

Met zijn huidige middelen zegt Kender Thijssen in staat te zijn “een paar tientallen” kmo’s te ondersteunen. Het bedrijf was al actief in it-verhuur, maar op bescheiden schaal (12% van de omzet). Jef Matthé hoopt deze activiteit met de nieuwe formule een duwtje te kunnen geven.

(1) De huur voor een jaar van een server en 10 clientstations komt op 254 euro per maand en per clientstation. Het tarief gaat in dalende lijn: 200 euro het tweede jaar, 160 euro het derde jaar.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content