We testten vijftien zakelijke notebooks: zes desktopvervangers en negen standaardnotebooks. Voor het eerst zit er ook een notebook met twee schermen bij.

Twee merken stuurden geen notebooks in voor deze test: Asus en Fujitsu. Zij hadden geen testsamples beschikbaar. NEC doet sinds de vorige test geen notebooks meer. Voor de rest zijn alle min of meer belangrijke spelers present. De fabrikanten mochten zakelijke notebooks insturen in twee categorieën: desktopvervangers en standaardnotebooks. Opnieuw ontvingen we geen enkele notebook met een AMD-processor. Intel domineert het testveld, niet alleen met zijn processoren, maar ook met zijn grafische coprocessoren. Slechts een enkele fabrikant vist op grafisch gebied nog in andere chipwateren: Apple, Dell en Lenovo (gedeeltelijk) bij Nvidia en MSI als enige nog bij ATI (ondertussen een onderdeel van AMD).

Wat ons dit jaar het meeste opvalt, is de toegenomen autonomie. Enkele fabrikanten zoals Acer en MSI maken daar zelfs een marketingargument van. Bij Acer krijgen de notebooks met een extra lange batterijlevensduur bijvoorbeeld het ‘TimeLine’-label. Je moet er de minder krachtige ultra low voltage processoren wel voor lief bijnemen. Het alternatief is grotere en dus zwaardere accu’s (zoals bijvoorbeeld bij enkele ThinkPads). Voor het eerst doet ook een notebook met twee beeldschermen aan de test mee (ThinkPad W700ds).

Alle notebooks werden dit jaar standaard geleverd met Windows Vista. Toch zijn er nog fabrikanten die een downgrade naar XP voorzien (Acer, Samsung, Toshiba). Tegen dat u dit leest is Windows 7 er bijna; als u nu nog een van deze notebooks aanschaft hebt u sowieso recht op een gratis upgrade. We raden die overigens aan in plaats van een downgrade naar XP. Zoals nog uit een te publiceren test zal blijken, is Windows 7 een forse verbetering tegenover Windows Vista, met behoud van de compatibiliteit met Windows XP.

Testmethode

We gebruikten verschillende benchmarks. De synthetische benchmark Futuremark PCMark Advantage meet de prestaties van veel gebruikte hardware-onderdelen. Verder voeren we ook een aantal grafische benchmarks uit (3D Mark 01 tot en met 2006), naast een aparte benchmark voor de harde schijf (PC Mark 5). We houden ook rekening met Microsofts eigen Windows Experience Index (WEI), die aangeeft in hoeverre een pc geschikt is om al dan niet vlot Vista te draaien. Verder tellen ook het gewicht en de autonomie in de prestatiecijfers mee.

Uit de verschillende benchmarkcijfers berekenen we een gewogen Data News Prestatieindex (DNP) op 100 punten. In de DNP telt PCMark voor 25% mee, WEI 20%, de harde schijfprestaties voor 10%, 3DMark 01-05 voor 7%, 3DMark 06 voor 10%, het gewicht voor 13% en de autonomie voor 15%. (De details vindt u in de tabellen die bij dit artikel horen, datanews.be/specials.) Hoe hoger de DNP, hoe sneller de notebook globaal genomen is. Bent u geïnteresseerd in specifiek prestatieniveaus (bijvoorbeeld extra goede grafische prestaties of een extra snelle toegang tot de harde schijf) dan moet u de tabellen uitvlooien en uw eigen volgorde van het testveld opmaken.

Op basis van de DNP geven we ook een prijsprestatiecijfer op 100, waarin de ruwe prestaties voor 50%, de meegeleverde extra’s (zoals software, uitrusting, bouwkwaliteit) voor 20% en de prijs voor 30% meetellen. We hanteren twee verschillende ‘ideale prijzen’ voor het berekenen van de prijsprestatie: 399 euro voor een standaardnotebook en 699 euro voor een desktopvervanger.

Energieverbruik

We meten ook het energieverbruik. In de betreffende tabel vindt u cijfers voor uitgeschakeld, maximaal en sluipverbruik. Met het laatste bedoelen we het verbruik van de voeding wanneer de notebook er niet is op aangesloten. Idealiter is dat nul, maar nogal wat voedingen verbruiken toch nog een heel klein beetje stroom. Dat sluipverbruik loopt echter nooit op tot meer dan 0,3 Watt. (In de vorige test beweerden we door een meetfout dat het sluipverbruik kon oplopen tot meer dan 10 Watt. Dat was ook toen niet het geval en zetten we hier alsnog graag recht.) Het piekverbruik verschilt van 30 Watt voor de Acer TravelMate TimeLine en MSI X600 tot 103 Watt voor de Lenovo ThinkPad W700ds.

Individuele besprekingen per merk

Hierna bespreken we kort per merk de voor deze test ingezonden notebooks. We belichten wegens plaatsgebrek alleen de opvallendste eigenschappen en positieve en negatieve punten. Gedetailleerde productinformatie alsook prijzen vindt u in de uitgebreide productinformatietabel op datanews.be/specials. Nog een algemene opmerking: de meeste fabrikanten kunnen u per notebook diverse configuraties aanbieden op het gebied van processor, geheugen, videochip etc. Wij kunnen natuurlijk alleen de ingezonden configuraties beoordelen.

Acer TravelMate

De pikzwarte, erg platte Acer TravelMate TimeLine 8571 heeft een volwaardig toetsenbord met apart numeriek klavier. Toch blijft hij met zijn 15,6-inch scherm relatief compact, licht en zeker heel erg plat. Het ziet er allemaal heel gelikt uit. De stevig aanvoelende, an-tracietkleurige Acer TravelMate 7730 is een echte desktopvervanger, met een groot en helder 17-inch scherm en een volwaardig toetsenbord met apart numeriek klavier. De resolutie is beperkt tot 1366 x 768 pixels voor de 15-incher en 1440 x 900 pixels voor de 17-incher. De schermletters zijn wel heel goed leesbaar. Bij de TM8571 kun je het aanraakgevoelige vlak uitschakelen via een kleine tiptoets die er vlak naast zit in de ruim bemeten polssteun. Bij beide is een vingerafdruklezer onderaan in het aanraakvlak geïntegreerd. Het aanraakvlak van de TM8571 ondersteunt bijkomende bewegingen (‘gestures’) zoals ‘rotate’, ‘flick’ en ‘pinch’. Het hangt van de toepassing af, maar in een fotoapplicatie kun je met deze vingerbewegingen bijvoorbeeld snel een afbeelding vergroten of verkleinen. De accu van de TM8571 houdt het volgens Acer ruim acht uur uit. Onze testen bevestigen dit (uiteraard met gebalanceerde energieinstelling onder Vista en met de schermverlichting op halve kracht). De accu van de TM7730 houdt het bijna vier uur uit, wat niet slecht is voor zulk een grote laptop. FireWire ontbreekt bij beiden en alleen de desktopvervanger heeft een HDMI-aansluiting en een ExpressCard-sleuf. De dockingaansluiting (Acer EasyPort IV) zit aan de linkerzijkant, in plaats van – zoals gebruikelijker is – aan de onder- of achterkant. Acer levert allerlei hulpprogramma’s mee, waaronder een extra eigen Back-up-programma bij de TM8571 (niet bij de TM7730), waarmee je zowel individuele bestanden en folders als beeldkopieën van de schijf kunt maken. Daarnaast wordt ook nog eens een back-upprogramma van NTI meegeleverd, onderdeel van de NTI bundelsoftware voor de ingebouwde dvd+rw. Dat maakt dus drie back-upprogramma’s als je die van Vista ook nog eens meetelt. Vier, als je ook nog eens Acer eRecovery Management meetelt, waarmee je het volledige systeem kunt back-uppen, herstellen of terug in de fabrieksinstellingen kunt zetten. Al die verschillende back-upoplossingen lijken mij wat van het goede te veel. Waarom niet al die functies in een programma integreren?

Apple MacBook Pro

We testten de 13- en 17-inch versies van Apple’s MacBook Pro. Er is ook nog een 15-inch versie. Design en uitrusting van de verschillende versies zijn erg gelijkend: opvallend platte aluminium kast uit een stuk, led-verlichte schermen en toetsenborden, dubbellaagse 8x SuperDrive met sleuf in plaats van lade, groot ‘multitouch’ aanraakvlak van krasbestendig geëtst glas waarop je overal kunt klikken, een innovatieve magnetische stroomaansluiting en krachtige Lithium-Polymeer accu’s die je niet zelf kunt verwisselen. De MacBook Pro’s zien er in elk geval prachtig uit, ook al dankzij de ultraplatte, volledig door gehard glas beschermde, erg heldere schermen. Geen enkele andere notebook komt qua design en geïntegreerde ontwerpfilosofie ook maar in de buurt van de MacBook Pro’s. Apple beweert overigens dat je de accu’s duizend keer kunt opladen, terwijl dit voor een typische (verwisselbare) laptopaccu 200 à 300 keren zou zijn. Alle grafische aansluitingen verlopen via de mini-DisplayPort op de zijkant. De gebruiker kiest zelf het soort verloopkabel (vga, dvi). De videochips zijn van Nvidia. De 13-inch MacBook Pro heeft een Nvidia 9400M chip die 256 MB videogeheugen deelt met het hoofdgeheugen. De twee grotere modellen voegen daar nog een extra Nvidia 9600M GT grafische coprocessor aan toe. Die wordt alleen gebruikt in specifieke grafische toepassingen of bij bepaalde 3D games en krikt de grafische prestaties volgens metingen van Apple zelf (onder OS X) nog 1,7 à 2,5 keer op, naargelang de toepassing.

De door Apple opgegeven autonomie varieert van 6 tot 8 uur, maar geldt uiteraard onder het nieuwe Mac OS X Snow Leopard, dat volgens Apple ook nog eens heel wat sneller werkt dan de vorige versie. In de praktijk haalden we naargelang de uitgevoerde taken en de instelling van het scherm tussen de 5,5 en 7 uur op voor zowel de 13-incher als de 17-incher. Dat is zeker voor de desktopvervanger een indrukwekkende autonomie. Onder Windows Vista daalt de autonomie wel een flink stuk. Door tijdsgebrek hebben we Vista alleen op de 13-incher kunnen installeren. Zijn accu hield het onder Vis-ta gemiddeld 3,5 uur uit. Die Vis-ta-installatie doen we voornamelijk om onze Windows-benchmarks ook te kunnen uitvoeren op de MacBook Pro. Net zoals in de vorige jaren scoort de Apple-notebook bijzonder goed in alle Windows-benchmarks. Toch nog een punt van kritiek: de 13-inch MacBook Pro wordt erg heet bij bepaalde taken. Niet alleen kun je hem dan met moeite op je schoot houden, zelfs de ruime polssteunen worden dan onaangenaam warm. De 17-inch versie vertoonde dit probleem niet.

Dell

Vostro Dell heeft de vormgeving van zijn instapreeks Vostro gemoderniseerd. Deze pikzwarte Vostro 1520 is misschien niet de compactste en lichtste laptop in zijn categorie, maar hij ziet er strak en zakelijk uit. De kunststof is volledig mat, met uitzondering van de dekplaat van het scherm, die afgewerkt is met een soort pianolak waarop je helaas snel vettige vingers ziet. Het oogt wel mooi, maar een matte afwerking was praktischer geweest. Alles voelt stevig aan, al geeft het ruim bemeten toetsenbord (met voldoende grote polssteunen) wel nogal sterk mee als je erop typt. Misschien heeft iemand bedacht dat dit ergonomischer is, maar persoonlijk werk ik toch liever op een wat harder toetsenbord. Ons testexemplaar was voorzien van een extra grote 85Wh Li-Ion accu die enkele centimeters aan de achterkant uitsteekt. Dankzij deze grotere accu en het led-verlichte scherm haalt de Vostro 1520 een uitstekende autonomiescore van ruim zeven uur. Toch is dit een van de beter presterende machines in deze test, zeker op grafisch gebied. Zijn scherm is vrij groot, maar de resolutie is beperkt (1200 x 800 pixels); dit resulteert wel in grote, duidelijk leesbare schermletters. De externe voeding is redelijk omvangrijk, maar ze is erg plat, waardoor ze gemakkelijker in een draagtas past. De nieuwe Vostro-generatie is een duidelijke verbetering tegenover de eerste. Dit vertaalt zich ook in een uitstekend testresultaat voor Dell: beste prestatiescore en beste prijsprestatiescore voor de standaardnotebooks in deze test.

HP Compaq en ProBook

De tweekleurige, grijszwarte HP Compaq 6730b standaardnotebook komt inzake aansluitingen niks tekort. Er zit zelfs een seriële poort op. Het enige wat echt ontbreekt is een HDMI-aansluiting, maar hij heeft wel een S-Video tv-uitgang. De vingerafdruklezer zit tussenin de muistoetsen onder het aanraakvlak. Aan weerszijden zijn er ruime polssteunen. Die zijn er ook onder het toetsenbord van de in zwarte pianolak uitgevoerde ProBook 4710s, een forse, maar vrij platte desktopvervanger met apart numeriek klavier, maar zonder veiligheidschip en vingerafdruklezer. De pianolak is mooi, maar je ziet er wel elke vlek op. In plaats van een S-Video-uitgang heeft de ProBook 4710s een HDMI-aansluiting. Beide HP-notebooks hebben een dubbellaagse dvd+rw drive met LightScribe-ondersteuning waarmee je labels kunt ‘printen’ op daartoe geschikte optische media. Het 15,4-inch scherm van de Compaq 6730b biedt een vrij beperkte resolutie van 1280 x 800 pixels, wat wel grote, goed leesbare schermletters oplevert. Het prachtige 17,3-inch scherm van de ProBook 4710s biedt een resolutie van 1600 x 900 pixels en is dus geschikt voor het weergeven van Full HD video. HP levert een eigen schijfencryptieprogramma mee. Andere hulpprogramma’s zijn HP Health Check om eventuele soft- en hardwareproblemen op te sporen, HP Battery Check om de accu te testen en HP ProtectTools Security Manager. De HP ProBook 4710s biedt de beste prijskwaliteitverhouding van alle geteste desktopvervangers en is, op de uitzonderlijke Lenovo ThinkPad W700ds na, ook de snelste.

Lenovo ThinkPad SL

Deze forse, stevige laptops zijn helemaal pikzwart: mat van binnen en blinkende pianolak aan de buitenkant. Leuke gimmick: de “i” van het ThinkPad-logo op het schermdeksel is een rode statusled. De compactere (maar niet lichtere!) ThinkPad SL-400c heeft een 14,1-inch scherm en de ThinkPad SL-500c een 15,4-inch exemplaar. Voor de rest zijn ze identiek, ook qua prijskaartje. Zelfs de schermresolutie is hetzelfde (1280 x 800 pixels). Zoals we van Lenovo gewend zijn, is de kwaliteit van het toetsenbord uitstekend. Lenovo houdt nog altijd vast aan de g-knopsmuis, maar daaronder zit nog een aanraakvlak. Omdat deze notebooks redelijk groot zijn, is er aan weerszijden ook nog plaats voor twee ruime polssteunen. Rond het scherm zit een dikke rand, die deze machines een wat oubollig uiterlijk geeft. Lenovo zweert bij dit ontwerp omdat het scherm op die manier beter beschermd wordt tegen beschadiging. Deze notebooks hebben overigens geen led in de schermrand waarmee het toetsenbord kan worden verlicht; dat is een oude ThinkPad-gimmick die we eigenlijk wel missen. Onze testexemplaren waren uitgerust met een dvd-rom/cd-rw drive in plaats van een dvd-rw drive. Je kunt deze notebooks met verschillende types accu’s bestellen. Bij de SL-500c was bij ons een grote 85WH 9-cellenaccu geïnstalleerd. Die steekt enkele centimeters aan de achterkant uit, maar zorgt wel voor een autonomie van ruim vijf uur. De SL-400c had een 6-cellenaccu, goed voor een autonomie van net geen vier uur.

Er zijn ook versies van deze laptops met veiligheidschip en vingerafdruklezer, maar die ontbraken op onze testexemplaren. Zoals gebruikelijk bij Lenovo worden een hele hoop handige hulpprogramma’s meegeleverd onder de noemer ThinkVantage. Geen enkele fabrikant levert een zo uitgebreide en nuttige verzameling van hulpprogramma’s mee. Omdat de SL-500c een grotere accu en dus autonomie heeft, haalt hij een hogere prestatiescore. In de praktijk zijn beide versie natuurlijk aan elkaar gewaagd, want het type accu kun je kiezen. Persoonlijk zouden we voor de compactere SL-400c met 9-cellenaccu gaan, maar de letters van het grotere scherm van de SL-500c zijn wel beter leesbaar.

Lenovo ThinkPad R

De ThinkPad R500 heeft veel kenmerken gemeend met de SL-reeks, maar er zijn ook subtiele en minder subtiele verschillen. Het zwart is hier volledig mat, ook op het schermdeksel. De bouwkwaliteit lijkt nog iets beter. Deze laptop is gebouwd zoals een tank, met onder andere stevige metalen schermhengsels, een dikke beschermplaat rond het scherm, en een perfect toetsenbord. Samen met een 9-cellenaccu die net zoals bij de SL-500c aan de achterkant uitsteekt, resulteert dit in een stevig gewicht van ruim meer dan 3 kg. De uitrusting en meegeleverde software is grotendeels gelijk aan de hiervoor besproken SL-500c, met onder andere dezelfde schermresolutie (1200 x 800 pixels) en een cd-rw in plaats van een dvd-rw station. Wel heeft deze R500 een TPM-veiligheidschip en bijbehorende vingerafdruklezer (aan de rechterkant in de ruim bemeten polssteun). De HDMI-uitgang van de SL-reeks is hier vervangen door een DisplayPort. Op ons preproductiemodel stond die DisplayPort nog niet op zijn definitieve plaats in de kast. Naast een ExpressCard-sleuf heeft de R500 ook nog een 32-bit PC-Card sleuf. Qua prestaties zijn er nauwelijks verschillen met de SL-reeks, maar de R500 is wel iets duurder. Bovendien verbruikt hij ook 5 Watt meer dan de SL-reeks (rond de 39 Watt voor de SL-reeks en rond de 44 Watt voor de R500).

Lenovo ThinkPad W700ds

Dit is een beest van een machine. Dit een laptop of notebook noemen, is hem onrecht aandoen. Je kunt hem nog het best omschrijven als een verplaatsbaar, geïntegreerd grafische werkstation. De specificaties zijn niet van de poes. Onze versie was voorzien van een 2,53 GHz Intel Core2 Extreme Q9300, 4 GB werkgeheugen, twee Seagate ST9160411 harde schijven en draaide de 64-bit versie van Windows Vista Business. Het massieve 17-inch scherm biedt een resolutie van 1920 x 1200 pixels. In de zijkant zit een tweede scherm verborgen met een resolutie van 768 x 1280 pixels. Door op de zijkant ervan te duwen, springt het naar buiten. Het is minder helder dan het hoofdscherm en eigenlijk alleen maar geschikt om er bijvoorbeeld de Windows Vista Sidebar op weer te geven; je zou er ook een handleiding of een webpagina op kunnen weergeven die je dan als referentie kunt gebruiken. De schermen worden aangedreven door een krachtige Nvidia Quadro FX 3700 M grafische chip. Professionele X-Rite hueyPRO schermcalibratiesoftware wordt standaard meegeleverd. De ThinkPad W700ds heeft een accu, maar die houdt het niet erg lang uit. Naar gelang de instellingen van het (erg uitgebreide, ThinkPad-specifieke) stroombeheer haal je tussen een uur en anderhalf à twee uren autonomie. Als je het tweede scherm activeert, gaat daar nog minstens drie kwartier van af. Je zult de forse 170W voeding dus bij de hand moeten houden. Die voeding weegt op zich al meer dan 850 gram. Door zijn grote omvang past er niet alleen een volwaardig toetsenbord met apart numeriek klavier in de ThinkPad W700ds, maar is er ook plaats voor een compact Wacom-tekenpalet. De pen daarvoor zit verborgen in de rechterzijkant, naast het dvd-rw station. Het palet reageert alleen op de pen en interfereert dus niet tijdens het typen; je kunt je polsen probleemloos onder het toetsenbord laten rusten.

De ingebouwde Intel wifi-chip kan ook geconfigureerd worden als instant wifi Access Point om op die manier een wifi PAN (Personal Area Network) te creëren. Optioneel zijn WiMax- en 3G-modules verkrijgbaar. De ThinkPad W700ds is overkill voor de gewone gebruiker, maar voor de grafisch ontwerper, videobewerker of cad/cam-specialist kan dit verplaatsbare werkstation wel de ideale oplossing zijn. De W700ds is performant en groot genoeg om hem ergonomisch verantwoord als enige (hoofd)computer te kunnen gebruiken. Dit is veruit de snelste machine in deze test, maar eigenlijk is hij hors catégorie.

MSI X

De erg platte, metaalkleurige MSI X600 valt een beetje tussen twee stoelen in. Hij is even breed als een desktopvervanger, maar lichter en platter dan de meest standaard notebooks. Hij heeft een apart numeriek klavier, maar dit sluit bijna naadloos aan bij het volwaardige toetsenbod. De aanslag voelt wat plasticachtig aan. Dat geldt ook voor de metaalkleurige kast. Van verre ziet het er een beetje uit zoals een MacBook Pro, maar dan de ‘el-cheapo’ versie. Het voelt allemaal wat minder stevig aan dan we graag zouden willen. In het bijzonder de twee schermhengsels zien er krakkemikkig uit. Wel blijft het gewicht binnen de perken: de X600 is de allerlichtste notebook in deze test, op de veel kleinere Apple MacBook Pro 13-inch na. Hij gebruikt trouwens dezelfde ultra low voltage Intel-processor als de Acer TravelMate TimeLine 8571 met slechts een uitvoeringskern. Maar de autonomiecijfers zijn een heel stuk slechter dan die van Acer. De MSI X600 houdt het met moeite vier uur uit op een volle accu. Vergelijk dat met de bijna negen uur van de Acer! De X600 zet wel betere grafische prestaties neer dan de Acer 8571. Hij gebruikt trouwens als enige in deze test een grafische coprocessor van ATI. Die Radeon HD 4330 mag dan best snel zijn, hij trekt blijkbaar heel wat stroom. Het aanraakvlak is volledig geïntegreerd in de kast en biedt bijkomende ‘multitouch’ vingerbewegingen.

Als enige notebook in deze test is de X600 voorzien van een eSATA-aansluiting voor snelle, externe drives. Een interne optische drive ontbreekt evenwel. FireWire en PC Card zijn niet aanwezig; alle andere noodzakelijke aansluitingen (waaronder ook HDMI) heeft hij wel. Het 15,6-inch scherm biedt een beperkte resolutie van 1366 x 768 pixels.

Samsung P

NEC verdween van de markt, maar met Samsung debuteert een nieuwe leverancier in onze notebooktesten. De matzwarte Samsung P560 is een vrij grote standaard laptop met zeer helder 15,4-inch scherm en ruime polssteunen onder het toetsenbord. De eveneens matzwarte Samsung P710 is een desktopvervanger met helder 17-inch scherm en volwaardig toetsenbord met apart numeriek klavier en eveneens ruime polssteunen. De toetsenborden zijn behandeld met een speciale antibacteriële spray (‘Silver Nano’). Samsung gebruikt die antibacteriële technologie ook in allerlei huishoudapparaten, zoals wasmachines. Sommigen beweren dat de spray giftig is. De milieuorganisatie Friends of the Earth vraagt dat dit soort sprays van de markt worden genomen tot er meer informatie beschikbaar is over hun milieueffecten. Ik weet niet wat ervan aan is, maar geef de informatie toch maar even mee. Overigens is het in dit opzicht wel grappig (of moeten we zeggen cynisch) dat de P560 voorzien is van een sticker met de boodschap ‘Eco-Friendly Note PC’. De resolutie van de schermen is beperkt tot 1280 x 800 pixels voor de P560 en 1440 x 900 pixels voor de P710. Dankzij de grote schermen zijn de schermletters goed leesbaar, al past er natuurlijk minder informatie op de desktop. Beide machines hebben een HDMI-poort en een ExpressCard-sleuf, maar ontberen FireWire. Voor de rest zijn alle benodigde aansluitingen en uitbreidingen van de partij, met inbegrip van een dubbellaagse dvd+rw drive. De usb-aansluitingen zitten mooi verdeeld over de achterkant en de zijkanten. Samsung levert recovery software mee en enkele losse hulpprogramma’s (scherm-hotkeys, webcam).

Toshiba Satellite Pro

De Satellite Pro L350-20M is een desktopvervanger met een volwaardig toetsenbord, aangevuld met een apart numeriek klavier en ruime polssteunen. Het heldere 17-inch scherm biedt een veeleer bescheiden resolutie van 1440 x 900 pixels. Dit resulteert wel in grote en goed leesbare schermletters. Voor het overige is de uitrusting vrij bescheiden. Alle noodzakelijke verbindingen zijn aanwezig, zelfs een 56 K modem. Bluetooth ontbreekt echter en er is ook geen geheugenkaartlezer, noch een tpm-chip of een vingerafdruklezer. De vaste netwerkverbinding is van het Fast Ethernet-type, geen gigabit. Toshiba levert wel allerlei interessante beheersoftware mee, onder andere voor netwerkverbindingen, naast Toshiba TEMPRO voor het automatisch up-to-date houden van alle drivers. De autonomie valt nog mee voor een desktopvervanger: als je zuinig bent, haal je ruim vier uur. Dit is misschien niet de snelste of best uitgeruste notebook in deze test, maar wel een van de goedkopere. Deze Satellite Pro biedt een goede prijskwaliteitverhouding.

Conclusie

Bij de desktopvervangers scoort de HP ProBook 4710s het beste. De Toshiba Satellite L350-20M biedt een even goede prijskwaliteitverhouding, maar is wel wat trager. De Lenovo ThinkPad W700ds is de allersnelste machine, maar doet eigenlijk buiten categorie mee. Dat zie je ook aan zijn erg stevige prijskaartje. Bij de standaardnotebooks is de Dell Vostro 1520 afgetekend de winnaar van deze test.#

Jozef Schildermans / Ludo Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content