Groeiende kmo’s hebben steeds meer behoefte aan gecentraliseerde en beheer- en beheersbare opslagruimte die via het netwerk beschikbaar is en die bruikbaar is voor verschillende servers alsof het lokale schijven zijn. Een san doet dit, maar meestal ziet men zo’n systeem alleen bij grote bedrijven. Hitachi brengt met de SMS100 een modulair san-opslagsysteem voor kmo’s.

De productnaam staat in feite voor ‘Simple Modular Storage’ (eenvoudige modulaire opslag). Een san (‘storage area network’) biedt opslagruimte alsof het een of meer lokale schijven zijn, maar dan over het netwerk. Dat is dus wat anders dan een nas, dat een netwerkshare ter beschikking stelt. Een san stelt gepartitioneerde opslagruimte ter beschikking alsof het een harde schijf in uw server is. In grote bedrijven werkt een san met een meestal via glasvezel verbonden netwerk van opslagsystemen, maar in toenemende mate vervangt men die glasvezel ook wel door Ethernet netwerkbekabeling. Met het iSCSI-protocol kunt u dan de op die manier ter beschikking gestelde gepartioneerde opslagruimte als een lokale SCSI-schijf in uw systeem hangen. Die kunt u dan formatteren in het door u gewenste bestandssysteem (bijvoorbeeld NTFS voor Windows) en dan gebruiken. Vanuit beheeroogpunt is dit interessanter dan echte lokale schijven omdat alles nog steeds gecentraliseerd is en dus ook centraal beheerd kan worden. Een SAN vereist gewoonlijk een zekere expertise en medewerkers met kennis van opslagsystemen en -structuren. Hitachi heeft met de SMS100 naar eigen zeggen een eenvoudig en modulair opslagsysteem gebouwd, dat u zonder al te diepgaande kennis van zaken kunt gebruiken en beheren.

Technische kennis

Als u de SMS100 zelf wil configureren en in gebruik nemen via uw eigen servers, vereist dat wel degelijk een zeker niveau van technische kennis. U moet namelijk notities hebben van opslagsystemen en met name van iSCSI. Hitachi werkt normaal echter met partners en het is echt wel de bedoeling dat zij deze oplossing in uw bedrijf installeren en configureren, zodat u die ook kunt gebruiken zonder technische kennis. Dan hangt er gewoon een ‘black box’ in uw netwerk die via iSCSI bruikbaar is alsof het lokale harde schijven zijn. Overigens kunt u een versie van de SMS100 krijgen die met glasvezel werkt in plaats van met iSCSI. Hitachi trekt dat idee van de zwarte doos trouwens wel redelijk ver door. Zo zijn de harde schijven in de san-appliance ingebouwd. U kunt er zelf geen vervangen, weghalen of toevoegen. Het is de bedoeling dat uw verdeler dat voor u doet. Zo hebt u ook hiervoor geen technische expertise nodig. Er zijn wel twee reservebaaien beschikbaar, zodat u een vervangende schijf kunt toevoegen als er een uitvalt zonder de kast te moeten opendraaien. Dat is echter bedoeld als noodmaatregel, zodat het risico zo klein mogelijk gehouden wordt dat een tweede harde schijf uitvalt voordat een technicus langsgeweest is om de kapotte schijf binnenin de appliance te vervangen.

Betrouwbaarheid

Hitachi biedt met de SMS100 een oplossing met een hoge betrouwbaarheid. De ingebouwde harde schijven werken in een RAID-6 configuratie, zodat er al twee tegelijk moeten uitvallen voordat u data verliest. Het systeem bevat verder dubbele voedingen en dubbele controllers, zodat u altijd verder kunt werken ook al valt er een uit. De controllers kunnen afzonderlijk gebruikt worden, ook als een vorm van lastenverdeling. Valt een controller uit, dan komen alle opslagvolumes beschikbaar via de overgebleven controller. Zo verliest u geen data en de toegang wordt ook niet geblokkeerd.

Hoewel de appliance een afgesloten zwarte doos is die u zelf niet kunt uitbreiden, ondersteunt de SMS100 wel wat functionaliteit om schaalbaarheid te verzekeren. Zo kunt u een tweede of derde appliance in uw netwerk toevoegen. Hitachi voorziet dan een automigratie om uw data van de originele naar de nieuw toegevoegde san-appliance te verhuizen. Afhankelijk van de gewenste opslagcapaciteit versus prestaties, kunt u zowel SAS als SATA II schijven in het toestel laten zetten. SAS heeft een lagere capaciteit, maar de hoogste werksnelheid. SATA II is goedkoper en biedt grotere schijfcapaciteiten, maar presteert niet zo goed als SAS. Een upgrade van een SMS100 vereist wel een vervangingssysteem als u geen downtime wil hebben.

Beheer

U beheert de appliance via een applicatie genaamd Storage Navigator Modular of kortweg SNM. Hitachi biedt deze SNM-beheersoftware niet alleen voor Windows maar ook voor Linux en Solaris. Als u het beheer start op een verse appliance, dan krijgt u een wizard voor het toevoegen van een nieuw array. U kunt arrays zoeken en toevoegen. Het beheersysteem werkt met een traditionele boomstructuur voor de hoofdrubrieken. Een array bestaat uit componenten, groepen (RAID en iSCSI), replicatie (ook met snapshots), instellingen (iSCSI, netwerk, systeem, licenties, datum en tijd, e-mailwaarschuwingen, en LUN’s); beveiliging (netwerkveiligheid en auditjournaals) plus waarschuwingen en gebeurtenissen. Door op de hoofdtak van een array te klikken, krijgt u een overzicht van de meestgebruikte taken: initiële installatie, licenties installeren, logische eenheden aanmaken en aanhechten, firmware updaten, back-up volumes, controleer op fouten en ga terug naar het overzicht van alle arrays. Normaal zal uw verdeler dit beheer voor u doen, maar als u de technische kennis in huis hebt kunt u het ook zelf. Het is vrij gebruiksvriendelijk, maar u hebt wel degelijk technische kennis nodig over netwerken en opslagsystemen. U kunt meerdere beheerderidentiteiten aanmaken met verschillende rollen. Zo zou u de meer ingewikkelde instellingen kunnen verbergen voor technisch minder gevorderde medewerkers die bepaalde beheertaken zouden gaan uitvoeren.

Praktijk

U kunt de opslagvolumes gebruiken vanuit eender welk po-pulair platform: Windows, Linux, Unix en ook virtualisatieplatformen zoals VMWare. U maakt eerst een array aan en daarna logische volumes. Die logische volumes koppelt u daarna aan uw server via iSCSI door het ip-adres van een SMS100-controller op te geven plus het logische volume of LUN. Daarna kunt u het volume formatteren in uw server en gebruiken. Een korte snelheidstest liet zien, dat we met onze gebruikelijke benchmarks er niet in zouden slagen deze SMS100 tot volle uitputting te belasten. De SAN-appliance kan dus veel meer dan de maximaal 60 gelijktijdige en zwaarbelastende clients van onze test verwerken. Dat is dus erg snel!

Conclusie

Als u meerdere werkstations en servers (ook gevirtualiseerde) van snelle opslagruimte wil voorzien, dan hebt u een san nodig. De Hitachi SMS100 is een rekappliance voor kmo’s die deze functionaliteit biedt. De prestaties zijn prima en als u een techneut bent, is ook het beheer goed ontworpen. Een systeem als dit neemt u voor de prestaties. Als het u voornamelijk om opslag en minder om prestaties te doen is, bent u goedkoper uit met een nas.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content