Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De kritiek op de plannen van ICANN om nieuwe internetachtervoegsels toe te laten, zwelt aan. Zo hebben onder meer Dell en HP zich verenigd in de Coalition Against Domain Name Abuse (CADNA).

ICANN, de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, besloot in juni 2008 om de regels voor het toekennen van nieuwe top level domeinnamen (TLD’s) te versoepelen. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om een merknaam als suffix te gebruiken, of om niet-commerciële organisaties van een internachtervoegsel te voorzien. Onder meer de Vlaamse overheid toonde zich geïnteresseerd, en bestelde meteen een haalbaarheidsstudie voor een .vla-achtervoegsel bij Deloitte. Sindsdien is er echter al heel wat kritiek gekomen op de plannen van ICANN. Zo vrezen heel wat bedrijven dat ze diep in de beugel zullen mogen tasten om hun merknamen veilig te stellen wanneer ICANN zijn plannen doorzet. Grote spelers kopen vaak een hele resem internetadressen waarin een naam -of een afgeleide van hun naam- voorkomt, om fraude en misbruik tegen te gaan. Tel daarbij dat er nog geen prijsplafond werd vastgelegd voor de nieuwe TLD’s, en je begrijpt meteen dat het voor sommige ondernemingen wel eens een dure grap zou kunnen worden.

Het startschot voor de biedingronde werd al eens verplaatst omdat er te veel problemen opdoken rond de bescherming van merknamen. Dat iedereen zo maar kan bieden op de TLD’s, is immers niet zonder gevaar. Nu al vechten milieuorganisaties onderling een oorlogje uit over wie het .eco-domein mag beheren. Tijdens een recente hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaf ICANN-coo Doug Brent dan ook te kennen dat februari 2010 als richtdatum wordt gehanteerd voor het startschot. Dell, HP en een rist andere bedrijven hebben intussen de Coalition Against Domain Name Abuse (CADNA) opgericht, een vereniging die eist dat de Amerikaanse overheid de plannen van ICANN op zijn minst ‘grondig bestudeert’.

De CADNA verwijt ICANN een compleet gebrek aan transparantie en stelt dat de organisatie in de eerste plaats een winstgevend handeltje wil opstarten (de plannen spreken over een minimum startprijs van 150.000 euro per nieuwe domeinextensie). De vereniging oppert ook dat de plannen van ICANN wel erg lauw onthaald werden, en dat ze de omvang van het internet exponentieel zouden vergroten, zonder dat er ooit een afdoende kosten/batenanalyse is gemaakt, laat staan dat er ooit gekeken is naar de wenselijkheid bij de gewone internetgebruikers.

Joint Project Agreement

Alsof dat nog niet genoeg is, speelt volop de vraag hoe het nu verder moet met ICANN. Op dertig september liep immers de Joint Proces Agreement af, een reeks historisch bepaalde contractuele verplichtingen tussen de Amerikaanse overheid en ICANN (die onder meer bepaalden dat het Amerikaanse ministerie van Telecom en Informatisering NTIA altijd groen licht moet geven voor er nieuwe domeinextensies kunnen worden vrijgegeven), en kondigde de organisatie aan voortaan een ‘wereldwijde’ speler te zijn. ICANN had al meermaals laten verstaan naar zelfstandigheid te willen streven, en de Amerikaanse administratie heeft daar nu gehoor gegeven. In een nieuwe overeenkomst tussen ICANN en het Amerikaanse ministerie van Handel, is bepaald dat de VS voortaan één permanente stoel aan de directietafel van ICANN zal hebben. “Er zal niet meer gerapporteerd worden aan de regering van de VS, maar wel aan de wereld”, zo wist ceo Paul Levins van ICANN. “Dat is de echte verandering.” Europa verwelkomt de nieuwe overeenkomst. “Ik juich de beslissing toe om de sleutelrol van ICANN in het internetbestuur aan te passen aan de realiteit van de 21e eeuw”, aldus Viviane Reding, Europese Commissaris voor Informatie, Maatschappij en Media. “De onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid van ICANN zien er nu op papier een stuk beter uit.” Onder meer de Canadian Internet Registration Authority (CIRA) is een andere mening toegedaan. “Het is geen goede zaak dat de link met het Amerikaanse ministerie van Handel wordt doorgeknipt”, waarschuwt ceo Byron Holland aan Bloomberg. “Belanghebbende partijen zullen nu met man en macht proberen om de balans in hun voordeel te doen kantelen, wat het evenwicht op het internet kan verstoren.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content