Het voorbije jaar investeerde Liantis in een nieuwe netwerkomgeving. Naast wifi en lokale netwerken voor de kantoren kwam er ook een SD-WAN. Het resultaat is een kostenbesparing van veertig procent.

Ongeveer een jaar geleden bundelden HR- dienstverlener ADMB, preventiedienst Provikmo en Zenito – dat diensten aan zelfstandigen leverde – de krachten als Liantis. Samen met de integratie van het geheel maakte het nieuwe bedrijf van de gelegenheid gebruik om het complete operationele IT-luik te stroomlijnen. “Een belangrijk onderdeel van die oefening bestond erin de connectiviteit te herbekijken, van desk tot datacenter”, zegt projectmanager John Helsmoortel.

Automatische configuratie

Het project kreeg de naam ‘One Network’ mee. “Er is geen uitgebreide menukaart meer”, legt Helsmoortel uit. “Er is keuze uit vier oplossingen: small, medium, large en extra large, met telkens exact dezelfde hardware en connectiviteit. Zo creëren we schaalgrootte en kunnen we optimaliseren.” Voor de connectie tussen de kantoren stapte Liantis over op een SD-WAN (Software-Defined WAN) van Citrix.

“De ROI is heel duidelijk”, zegt Helsmoortel. “We verwachten een besparing van zowat veertig procent.” In absolute cijfers bespaart Liantis de komende vijf jaar minstens 250.000 euro, mogelijk zelfs het dubbele. Tegen april wil Liantis alle kantoren op het SD-WAN laten overstappen. Via nauwgezette monitoring en capacity management bekijkt het bedrijf daarbij welke oplossing het best en snelst werkt. “In de praktijk blijkt dat trouwens heel vaak de klassieke internetlijn te zijn”, stelt Helsmoortel.

Om het eerst

Dat een gewone internetlijn kan volstaan, heeft alles te maken met het SD-WAN. Citrix staat in voor de inregeling van de quality of service. Aan de hand van intelligente routering stuurt de oplossing het netwerkverkeer parallel over klassieke internetlijnen en over het eigen, gehuurde MPLS-telecommunicatienetwerk. Citrix weerhoudt het signaal dat het eerste aankomt. Omdat de bandbreedte van klassieke internetlijnen almaar toeneemt, is Liantis minder afhankelijk van het duurdere MPLS-netwerk. “Die aanpak zorgt voor een hogere betrouwbaarheid van de connectiviteit in de kantoren. De software zoekt altijd de snelste weg, wat de gebruikerservaring ten goede komt.” Tegelijk zorgt de oplossing ervoor dat bedrijfskritische applicaties over een gegarandeerde bandbreedte beschikken. Dat is handig in een omgeving waar ook streaming, video en andere toepassingen als eens over het netwerk gaan.

Belangrijk voor ons is dat de hele opzet van het SD-WAN zo veel mogelijk zero-touch is” John Helsmoortel, projectmanager bij Liantis

“Belangrijk voor ons is dat de hele opzet van het SD-WAN zo veel mogelijk zero-touch is”, vervolgt Helsmoortel. Binnen een grote organisatie als Liantis gebeurt het regelmatig dat er nieuwe vestigingen bijkomen of dat kantoren verhuizen. “Dan is het handig wanneer de hele IT-component snel mee kan bewegen. Standaardisatie zorgt daarbij voor een belangrijke tijdwinst. Omdat we met een gestandaardiseerde configuratie werken, kunnen we sneller support leveren. Dat gebeurt trouwens snel en uniform vanuit een softwaremodule.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content