Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Het open source besturingssysteem mag zich in een groeiende populariteit verheugen, niet alleen bij ontwikkelaars en nerds maar ook en vooral bij grotere bedrijven. Ooit leek Linux voorbestemd te zijn voor “niet-cruciale” functies zoals testomgevingen of Webservers, maar steeds vaker wordt het nu ook ingezet voor bedrijfskritieke opdrachten zoals het runnen van datacenters.

Vaak is dit ten koste gegaan van oudere, bedrijfseigen versies van Unix zoals AIX van IBM, HP-UX en Sun Solaris – precies drie bedrijven die de jongste tijd in toenemende mate Linux omarmd hebben want het helpt hen hardware te verkopen.

Helemaal anders is het gesteld met de al jaren in het vooruitzicht gestelde desktopversie van Linux. Volgens Market Share, de Website van Net Applications die ondermeer de evolutie van besturingssystemen volgt, haalde Linux op de desktop in juli van dit jaar een marktaandeel van 0,82 procent – niet echt om over naar huis te schrijven. Toch zou daar wel wat verandering kunnen in komen als we al de recente aankondigingen bekijken van pc-fabrikanten die Linux met hun hardware gaan meeleveren – Lenovo, Dell en HP om maar een paar grote namen te noemen. Veelbetekenend is ook de aankondiging van Asus midden mei om Linux op al zijn motherboards te gaan steken, in dit geval Splashtop Linux van DeviceVM. Belangrijkste eigenschap: een cold boot vanaf een flash chip in 10 seconden ! Afwachten wat dat wordt, want in eerste instantie zou er maar een kleine suite van alledaagse toepassingen op draaien (Firefox browser, fotoviewer, Skype, instant messaging). BIOS-leverancier Phoenix heeft trouwens vorig jaar ook zo’n chipset aangekondigd, HyperSpace, maar tot op heden hebben we die nog niet in pc’s teruggevonden. Wèl hebben we Linux al aangetroffen op de Eee PC, de netbook van Asus.

Support ?

De enige softwareleverancier die zich eigenlijk specifiek tot de desktopmarkt richt, is het Britse Canonical dat haast om de zes maanden een nieuwe versie van Ubuntu Linux uitbrengt – veelzijdig, krachtig, met een relatief kleine footprint en natuurlijk gratis. En, zeker niet onbelangrijk, met voor de bedrijfswereld een compleet (betalend) supportpallet, inclusief training, certificatie, custom engineering, enz. Want daar wringt het schoentje wel voor bedrijven die overwegen om hun Windows-desktop te vervangen door Linux: wie gaat voor de ondersteuning zorgen als mijn Windowstoepassing niet draait onder Linux? Canonical probeert dat op te vangen via verschillende supportformules en via partnerships, vooral nu het ook steeds vaker de serverrichting inslaat. Canonical rekent ook op IBM’s groupware die eerstdaags aan zijn desktop-toepassingen toegevoegd wordt om verder door te breken in de corporate markt. Terloops nog dit: het bedrijf heeft op de Computex-beurs in Taiwan in juni een speciale versie van Ubuntu voor netbooks getoond.

Nu is Ubuntu niet echt iets waar de grote twee uit de Linuxwereld, Red Hat en Novell, van wakker liggen. Hun pijlen zijn veeleer gericht op het enterprisesegment van de markt, en dan nog liefst de hele grote organisaties. Daar is de strijd ook veel heviger, soms op het scherp van de snee, want hier vormt Linux wel degelijk een regelrechte, reële bedreiging voor de Windowshegemonie. Al zijn Novell en Red Hat natuurlijk niet vies van de desktop, begin augustus gooiden ze het op een akkoord met IBM en Canonical om vanaf volgend jaar “Microsoft-free desktops” aan te leveren, uiteraard voorzien van Lotus Notes, Lotus Symphony en Lotus Sametime, aangevuld met toepassingen van lokale partners. Voor ons redenen genoeg om naar aanleiding van LinuxWorld in San Francisco en de Red Hat Summit user conference in Boston ons licht op te steken bij Red Hat en Novell en te informeren naar hun plannen en verzuchtingen.

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content