Op woensdag 28 mei ontving V-ICT-OR, de Vlaamse vereniging voor ICT-verantwoordelijken in lokale besturen, haar internationale collega’s om een nauwer samenwerkingsverband boven het doopvont te houden. De organisatie LOLA (Linked Organisation of Local Authority ICT Societies) bestaat al sinds 2002, maar wordt nu meer geprofileerd als de koepel waaronder de leden samenwerken aan gezamenlijke projecten en ervaringen delen.

“Het klinkt misschien als een cliché, maar we proberen met LOLA te voorkomen dat de leden telkens opnieuw het warm water moeten uitvinden,” aldus Louis Massagé, bestuurder bij V-ICT-OR en medeverantwoordelijk voor internationale samenwerking.

Eind 2004 werd V-ICT-OR gevraagd om mee te werken aan LOLA. Massagé herinnert zich het begin van die samenwerking:”Na een eerste meeting in Amsterdam was het mij duidelijk dat er veel potentieel zat in dit opzet, maar het heeft toch nog bijna twee jaar geduurd vooraleer iedereen ervan overtuigd was dat er meer inspanningen nodig waren om er echt iets van te maken. We zullen nu dan ook naar buiten komen als een groep en een duidelijke weg uitstippelen met een jaarplanning en concrete projecten.”

Voor het realiseren van die projectmatige aanpak is LOLA op zoek naar financiële middelen, die ze als niet-officieel samenwerkingsverband niet konden bekomen.”Vanuit Vlaanderen zullen we in samenwerking met VLEVA (Vlaams-Europees verbindingsagentschap) actief op zoek gaan naar middelen,” zegt Massagé.

Kennisdeling

De Vlaamse ict-verantwoordelijken weten dat ze veel raakpunten hebben met hun buitenlandse collega’s en ze zien steeds weer voorbeelden van toepassingen die bruikbaar zijn voor lokale besturen in andere landen.”Een vast agendapunt tijdens onze bijeenkomsten zijn dan ook de projecten waarmee de diverse landen en zusterorganisaties bezig zijn,” benadrukt Massagé. De leden delen hun kennis met elkaar via white papers, case studies en andere documenten. De website zal in de toekomst ook omgetoverd worden tot een discussieplatform voor alle LOLA-leden.

Massagé wijst op een ander belangrijk punt van LOLA: partners zoals hogere overheden en leveranciers luisteren sneller naar lokale overheden wanneer ze lid zijn van een overkoepelende organisatie, want daardoor is de doelgroep van de partner groter.”Uit onze ervaring blijkt dat we sneller de aandacht trekken van onze eigen hogere overheden via de grenzen.” LOLA bestaat op dit moment uit de organisaties ALGIM (Nieuw-Zeeland), GMIS (Verenigde Staten), KommITs (Zweden), MISA (Canada), SOCITM (Verenigd Koninkrijk), VIAG (Nederland) en V-ICT-OR (Vlaanderen).

Koen Vervloesem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content