Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Slimme horloges, beacons, fitnessbandjes, intelligente thermostaten: hardware is helemaal terug. Zelfs de pc lijkt een comeback te maken. Met dank aan Apple en Google?

De negatieve spiraal waarin de pc-bouwers de voorbije jaren terecht waren gekomen, lijkt te zijn omgebogen. Analisten gaan er van uit dat er dit jaar 300 miljoen pc’s van eigenaar wisselen. Dat is meer dan verwacht, en voor 2015 wordt zelfs een lichte groei voorspeld. Goed nieuws dus voor bedrijven als HP en Dell, die een vlakke verkoop tegenwoordig al als een overwinning beschouwen. Al zijn het voorlopig vooral Lenovo, Apple en Google die voor de lichtpuntjes zorgen.

De goedkope Chromebooks (die draaien op Google’s Chrome OS) lijken immers aan een opmars te zijn begonnen. Marktonderzoeker ABI Research heeft berekend dat er dit jaar twee keer zo veel Chromebooks over de toonbank gingen dan een jaar geleden, goed voor een totaal van 4,1 miljoen exemplaren. Op zich mogen de Chromebooks dan nog maar een klein procentje op de totale pc-verkoop vertegenwoordigen, de trend lijkt toch te zijn ingezet. En nu steeds meer pc-bouwers op de kar springen, zijn de vooruitzichten voor 2015 nog beter.

Uiteraard is dit Microsoft niet ontgaan. Het bedrijf achter Windows heeft de prijzen voor zijn besturingssysteem zelfs met 70 procent verlaagd voor de goedkopere toestellen. Redmond tast diep in de portemonnee om er voor te zorgen dat de sector in 2015 volop de kaart trekt van Windows 10, de eerste versie van het besturingssysteem die zowel op pc’s als op tablets, smartphones en slimme horloges draait.

Afgaande op de testversies keert Windows 10 terug naar de vertrouwde look and feel van weleer, mét startmenu en met minder nadruk op de vierkante tegels uit Windows 8. Bovendien belooft Microsoft dat de cio meer controle krijgt over de apps die werknemers gebruiken op hun toestellen.

De grote pc-bouwers leven alvast in de hoop dat Microsoft de bedrijfswereld kan warm maken voor Windows 10. Met Windows 8 is dat nooit goed gelukt, en de hardwareboeren wachten nu al jaren op het moment dat de grote massa zijn computerpark gaat vernieuwen. Windows 8 deed heel wat corporates vervreemden van het besturingsprogramma, waardoor ze een afwachtende houding aannamen.

En terwijl Microsoft Windows 10 klaarstoomt voor een release tegen de zomer, zoeken HP, Dell, Acer en Asus allemaal naar een manier om zich te kunnen differentiëren, een beetje à la Apple (in de VS is de Mac al goed voor meer dan een kwart van alle pc-verkopen aan particulieren). Zo’n duidelijke positionering is nodig, want de Chinese prijsbrekers van Lenovo namen de koppositie in pc-land al over van HP in 2014. Het is nog maar de vraag of de komst van Windows 10 daar nog iets aan kan veranderen.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content