Valerie Tanghe
Valerie Tanghe Voorzitster Amazone vzw en managing director bij Accenture.

Zowel bij de overheid als in allerlei verenigingen en belangengroepen worden opnieuw uitvoeringsplannen geschreven voor projecten die wetenschappen en technologie bij jongeren willen promoten. Al dan niet met een extra aandachtspunt om ook meisjes specifiek aan te spreken. Bij bedrijven zijn bovendien overal de najaarsrekrutering weer in gang geschoten. De hr manager stelt opnieuw vast dat er te weinig ict’ers, wetenschappers en ingenieurs op de markt zijn. Men is ook al niet te kieskeurig. De kandidaten hoeven niet meteen een degelijk diploma op zak hebben. Ervaring is minstens evenveel waard.

Het fenomeen, of noem het een probleem, wordt al jaren door allerlei overheden en overheidsgesubsidieerde instellingen herhaaldelijk vastgesteld en geanalyseerd. In het beste geval komt dat met concretere in plaats van high-level aanbevelingen over hoe dit probleem kan aangepakt worden. Alleen worden deze conclusies meestal niet gecommuniceerd naar wie het eigenlijk moet horen: niet de politiek, de overheidsinstellingen of de verenigingen maar de bedrijven moeten dit horen, de wetenschappers en de ingenieurs, de ict’ers zelf.

Nochtans is een rode draad doorheen de conclusies van al deze studies het ‘bekend’, en dus ‘bemind’, maken van wetenschappen en vooral technologie waaronder ict bij de jongeren. Hoe beter dit te realiseren dan door de jongeren te laten kennis maken met onze bedrijven en hun ingenieurs, wetenschappers, ict’ers, door hen te laten zien, horen, proeven van technologie en wetenschappen? Zo kunnen jongeren aan den lijve ervaren dat de realiteit van deze sectoren afwijkt van het saai stereotiep beeld dat teveel in de klassieke media heerst.

Het zijn deze ingenieurs, wetenschappers en ict’ers in de bedrijven zelf die echter hun steentje hierin moeten bijdragen, niet de Human Resources, de Social Corporate Responsibility of andere stafmedewerkers divisies. Deze stafmedewerkers, meestal geen wetenschappers, leveren nochtans prachtig werk door de talrijke rondleidingen en de evenementen die zij financieel of materieel ondersteunen. Nog meer zullen zij de technische medewerkers binnen de bedrijven moeten aan het werk zetten om deze doelstellingen te realiseren. Of spreekt u liever met de stafmedewerkers van de cio dan met de cio zelf? Wat u wil, wil de jeugd ook.

Het project www.dewereldaanjevoeten.be geeft wetenschappers en ingenieurs en hun bedrijven alvast de mogelijkheid om een steentje bij te dragen

Valerie Tanghe, Denknet K VIV Vrouw én Ingenieur.

De K VIV vertegen-woordigt 9.500 leden ingenieurs. De think thank wil de positie van vrouwelijke ingenieurs versterken.

Valerie Tanghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content