Het versturen van grotere bestanden is op zijn zachtst gezegd problematisch. Via mail weigert de ontvangende mailserver ze, of raakt de inbox van uw correspondent overvol. En FTP is veel te ingewikkeld voor de doorsnee desktopgebruiker. Interoute heeft een internetgebaseerd alternatief.

Als u documenten en vooral multimediabestanden moet versturen, is het probleem u bekend: grote bestanden zijn taboe. Mailservers weigeren ze, inboxen raken vol en op zijn minst verstopt u uw eigen bedrijfsnetwerk door dergelijke volumes naar meerdere correspondenten te willen sturen. De logische stap is dan om deze bestanden op een server op te slaan, en uw correspondenten downloadlinks te mailen. Het probleem hiermee is, dat de meeste methodes om dit te bereiken eigenlijk te ingewikkeld zijn. Bovendien zijn er ook heel wat beperkingen aan verbonden. Zo kunt u geen DRM toepassen, geen vervaldata opgeven, geen strea-ming in plaats van een gewone download bieden, noem maar op. Nadelen te over.

Interoute

Interoute presenteert zich als een Europees bedrijf, al zijn de topmanagers kennelijk Amerikanen. Het heeft een optisch glasvezelnetwerk dat bestaat uit twaalf ringen waarmee 85 steden in 22 landen verbonden worden over meer dan 54.000 km verlichte glasvezel met een netwerkcapaciteit heeft van één Pbit/s (petabit, een miljard Mbit). Interoute heeft in twintig grote, voor bedrijven belangrijke Europese steden metropoolnetwerken (MAN’s) gebouwd en daar worden in de loop van 2008 nog meer steden aan toegevoegd. Het bedrijf gaat er dan ook prat dat het een van de grootste en meest geavanceerde spraak- en datanetwerken van Europa heeft. Interoute zit (nog) niet op de beurs, maar de aandeelhouders zijn wel behoorlijk internationaal en de grootste aandeelhouder is de Sandoz Familiestichting (juist ja, die van het bekende farmaceutische concern). Er zit dus in elk geval groot geld achter. Met zo’n netwerk zal het u wel niet verwonderen dat Interoute in de eerste plaats een internetdienstenleverancier en hoster is. Het aanbieden van opslagruimte is een logisch vervolg daarop, want dat moet je immers ook al doen als je bijvoorbeeld een online back-updienst aanbiedt. Het idee achter Interoute Express is eenvoudig: maak het sturen van grote bestanden via e-mail mogelijk en makkelijk.

Express

Interoute Express kwam tot stand via een erg eenvoudig idee. Gebruikers kennen problemen om grotere en grote bestanden te mailen naar iemand anders en Interoute Express werd dus gecreëerd om dit op te lossen. U laat alle stress in verband met het versturen en afleveren van grote bestanden aan Interoute over en daardoor kunt u bestanden van eender welke omvang verdelen. U uploadt die documenten gewoon naar Interoute en verstuurt dan enkel download-URL’s naar uw correspondenten. Interoute Express maakt dit erg eenvoudig door software in Windows te integreren. Zo kunt u na installatie van deze software rechts klikken op bestanden en dan de menu-optie ‘Interoute Express’ kiezen. Dat uploadt dit bestand naar Interoute en creëert automatisch een downloadlink voor in uw e-mail. Als u dat niet wenst, kunt u ook kiezen voor het plakken van deze link in het clipboard, of voor het tonen van de URL(s) in een resultaatvenster.

Er is ook een desktopapplicatie waarmee u meerdere bestanden ineens kunt up-loaden, ofwel door ze te kiezen met behulp van een browse-functie, ofwel door ze naar het applicatievenster te slepen met de muis. Er is een gratis versie die u kunt downloaden en uitproberen: die staat 25 downloads toe en houdt uw bestanden dertig dagen lang bij. De betalende versies hebben deze beperkingen natuurlijk niet.

Media Manager

Voor beheerders biedt Interoute nog wat meer. Met de webbeheerinterface Media Manager kunt u op voorhand projecten met documenten en bijlagen definiëren en klaarzetten. Daarna kunnen gebruikers met de juiste toegangsrechten deze documenten en bestanden bekijken of verzenden naar anderen met de juiste rechten. De beheerinterface biedt opties voor inhoud, clips (bijlagen), projecten, DRM, syndicatiegroepen, websitevergrendelingsgroepen, geovergrendelingsgroepen, en afspeellijsten. ‘Syndicatie’ zorgt ervoor dat u inhoud kunt delen met partners en dan kunt bepalen hoe ze die inhoud mogen gebruiken. Websitevergrendeling zorgt ervoor dat uw inhoud alleen op websites gebruikt kan worden waarvoor u de toestemming gaf. En geovergrendeling biedt een geografische beperking van de terbeschikkingstelling van inhoud. Daardoor vermijdt u licentieproblemen voor inhoud die alleen voor bepaalde territoria zouden gelden. De afspeellijsten zijn praktisch om multimedia-inhoud toe te passen in podcasts (zowel audio als video), maar ook als praktische afspeellijsten voor multimedia-applicaties die uw multimedia-inhoud willen afspelen. Beheerders kunnen met Media Manager alle geüploade bestanden zien, terwijl individuele desktopgebruikers alleen de door henzelf 100 laatst geüploade bestanden zien. Voor het praktisch gebruik van deze webinterface hebben wij grote moeite met het gebruikte kleurenpalet. Niet alleen kunt u dat niet zelf veranderen, maar Interoute vond het nodig om alle tekst in het grijs te zetten, wat de leesbaarheid enorm bemoeilijkt.

Conclusie

De upload van grote multimediabestanden bleek geen sinecure. Een upload van 400 MiB werd meermaals afgebroken en kon dan niet worden hervat. Na veel proberen en ergernis lukte het uiteindelijk toch. Streamen van video’s kunnen we niet echt aanraden bij hogere resoluties, daarvoor is de internetvertraging te groot. Maar gebruiksvriendelijk is de desktopinterface wel. De Media Manager behoeft nog wat werk, te beginnen met de moeilijk leesbare webinterface.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content