De concurrentiedruk en de klanten zetten Vulkoprin ertoe aan het toepassingsgebied van erp voortdurend uit te breiden. De West-Vlaamse producent van wielen en wielsystemen steunt daarbij al ruim 20 jaar op de technologie van IBS.

Vulkoprin uit Tielt telt 86 medewerkers en realiseert een omzet van twaalf miljoen euro. Onder licentie van Bayer is Vulkoprin een fabrikant van het polyurethaan elastomeer Vulkollan. Het materiaal vindt zijn toepassing in wielen, rollen, en technische stukken voor bescherming en demping. Het zijn onderdelen voor onder meer heftrucks, conveyorsystemen, machines, en zo meer. Eind de jaren tachtig ging de kmo van start met de financiële module van het erp-pakket ASW van de Zweedse leverancier IBS, het huidige IBS Enterprise. Op die manier kon het bedrijf facturatie, verzending en voorraadbeheer met elkaar integreren. In de jaren negentig bracht Vulkoprin ook de aansturing van de productie in ASW onder. Sindsdien is Vulkoprin het gebruik van het erp-pakket op het IBM iSeries-platform voortdurend blijven uitbreiden.

“De concurrentie in de markt is erg groot”, zegt Jan Maes, financieel directeur bij Vulkoprin, “wat leidt tot kleine marges. Tegelijk kijken we tegen een complex productieproces aan.” Erp laat het bedrijf toe dat proces zo efficiënt mogelijk – en waar mogelijk geautomatiseerd – aan te sturen. Vandaag stelt IBS Enterprise Vulkoprin bovendien in staat de klanten snel van informatie te voorzien. De beschikbaarheid van statusinformatie over bestellingen – informatie die uit IBS Enterprise afkomstig is – blijkt voor de klanten vaak van groot belang.

Productieplanning

Om aan de groei in de vraag te kunnen voldoen, heeft Vulkoprin onlangs een nieuwe productiehal in gebruik genomen. Automatisering is er het sleutelbegrip, onder meer via het gebruik van automatisch geleide voertuigen en portaalkranen. Vulkoprin volgt de activiteiten in de productiehal nauwgezet op via IBS. Gegevens over productie en voorraad zijn in real time beschikbaar. Het systeem noteert immers onmiddellijk iedere beweging. Jan Maes: “Dat liet ons toe de voorraadhoogtes te verbeteren en zo een belangrijke kostenbesparing te realiseren.” Voor de optimalisering van de productieplanning heeft Vulkoprin IBS PlannerView in gebruik genomen. Die oplossing stelt de productie visueel voor, waardoor de medewerkers makkelijker het overzicht kunnen behouden en kunnen anticiperen op eventuele moeilijkheden. Verder heeft Vulkoprin de erp-oplossing van IBS ook ingeschakeld voor de ondersteuning van de kwaliteitszorg binnen het bedrijf. IBS Enterprise levert daarbij de informatie over producten en processen, en combineert die onder meer met de toepassing voor de ondersteuning van voorschriften van ISO 9001-2000.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content