We testten zeven network attached storage (nas)-oplossingen voor kmo’s met minstens vier schijfsleuven van Buffalo, D-Link, LaCie, LenovoEMC (Iomega), Synology, Thecus en WD.

Het blijft dringen aan de onderkant van de storage-markt, bevolkt door betaalbare network attached storage (nas)-oplossingen. We konden zeven fabrikanten verleiden om aan deze test deel te nemen, maar daarmee zijn we zeker niet volledig. Qnap stuurde dit jaar bijvoorbeeld geen nas in, hoewel het een van de marktleiders is in de sub-5000 dollar nas-markt. En Fujitsu, dat sinds kort ook actief is in dit marktsegment, slaagde er niet in om ons tijdig een testexemplaar te bezorgen. We zullen die wellicht later apart kunnen bekijken; het testverslag leest u dan te zijner tijd online.

TESTPROCEDURE

We testten met de Intel NAS Performance Test (NASPT), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van meer dan 30 GB testdata. Op die manier wordt effectief gemeten hoe snel veelgebruikte netwerkapplicaties werken met de geteste nas. NASPT bevat twaalf dergelijke applicatiebenchmarks: hd-video afspelen, 2x hd afspelen, 4x hd afspelen, hd-video opname, hd afspelen en opname, aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden kopiëren naar nas, bestanden kopiëren van nas, mappen kopiëren naar nas, mappen kopiëren van nas en fotoalbum. Die zijn niet allemaal van evenveel belang voor een kmo, dus hebben we op de benchmarkresultaten voor elke applicatie een weging toegepast, waarbij we een veel groter belang hechten aan kantoorproductiviteit en fileserveractiviteit dan aan multimediadiensten. We configureerden elke nas onder het door de leverancier geleverde besturingssysteem en volgens zijn aanbevelingen. De enige aanpassing die wij deden voor onze test was het aanbrengen van een testdirectory en die toegankelijk maken via het netwerk voor de Windows-pc die de benchmark draait. Voor het overige gebruikten we de standaardinstellingen van de server en het daarop aanwezige besturingssysteem. Het is dus best mogelijk dat u betere prestaties krijgt door het tunen van de instellingen als dat mogelijk is bij uw nas. De lege (barebone) apparaten testten we met drie sata-3 ssd’s om de beste prestaties te verkrijgen. De testresultaten van de barebone-systemen mag u dus niet zomaar vergelijken met die van de compleet geleverde nas’en. Sowieso zijn de prestatiecijfers eerder een momentopname. Tal van variabelen kunnen de eigenlijke prestaties beïnvloeden, van het gekozen raid-niveau tot de snelheid van de geïnstalleerde schijven. We kozen voor raid-5, behalve in de gevallen waar de fabrikant een eigen raid-systeem voorziet dat raid-5 gebaseerd is, maar tegelijk toelaat om eenvoudiger de capaciteit te vergroten. De Intel benchmark werd vijfmaal in een ‘batch run’ uitgevoerd. De opgegeven resultaten zijn het gemiddelde van de vijf benchmarkuitvoeringen. We rekenen de NASPT-resultaten om in een snelheidscore op 100. Daarnaast berekenen we ook een functionaliteitsscore op 100 aan de hand van meer dan negentig verschillende criteria. In de uiteindelijke prestatiescore tellen de snelheid- en functionaliteitscores elk voor 50 % mee. We berekenen ook een prijsprestatiescore op 100 waarin de prestatiescore voor 60 % en de prijs voor 40 % meetellen. Alle details vindt u in de tabel op onze website.

1 BUFFALO TERASTATION 3400D

Deze Marvell XP dual-core cpu-gebaseerde nas is beschikbaar in een desktop- en rackuitvoering met identiek hardwareplatform. Wij testten de desktop-versie. Ze is verkrijgbaar in 4TB- of 8TB-uitvoering. Deze fysiek afsluitbare TeraStation ondersteunt alle denkbare raid-niveaus, met inbegrip van raid6. Optioneel kunt u in de onderste schijfsleuf een ‘media cartridge’ monteren waarin verwijderbare harde schijven passen die u als externe back-upmedia kunt inzetten. In dat geval kunt u natuurlijk niet langer raid5+, raid6 of raid10 gebruiken, maar wel nog raid5 op de drie resterende schijven. De maximale capaciteit van de nas daalt dan tot 6 TB.

Het bedrijfseigen besturingssysteem heeft een gebruiksvriendelijke interface. Diensten zoals de ingebouwde web-, print-, mysql- en videoservers schakelt u vlot in en uit door middel van virtuele schuifbalken. Deze nas ondersteunt Windows-diensten zoals active directory en dfs, maar is helaas nog ipv6-onkundig. U kunt meerdere schijfvolumes aanmaken en die encrypteren met een 128-bit AES-sleutel. Een geïntegreerde antivirusmodule zou verkrijgbaar zijn zodra versie 2.0 van de firmware beschikbaar komt.

De 4TB TeraStation 3400D haalt een gewogen gemiddelde werksnelheid van 43 MB/S en een kopieersnelheid naar de nas van gemiddeld 127,8 MB/s.

FUNCTIONALITEITSCORE: 68/100

SNELHEIDSCORE: 56/100

PRESTATIESCORE: 63/100

Hoewel we aan alle fabrikanten vroegen om puur zakelijke nas’en in te sturen voor deze test, ontvingen we van D-Link een erg compacte tafel-nas die ons eerder bedoeld lijkt voor thuisgebruik. We zullen daarom niet te diep ingaan op deze DNS-345, al heeft ze wel enkele kenmerken waardoor ze bruikbaar is voor thuiswerkers en kleine werkgroepen. Deze nas biedt ruimte aan vier sata-schijven met maximaal 16 GB capaciteit. Ze wordt leeg verkocht, dus hebben we ze getest met ssd’s. Functioneel biedt het gebruiksvriendelijke D-Link ShareCenter-besturingssysteem nog heel wat. Zo kan het gebruikersbeheer gekoppeld worden aan een Windows Active Directory. Ook wordt Windows Distributed File System ondersteund. Alle denkbare raid-niveaus behalve raid6 zitten erin. U kunt naast een willekeurig raid-volume ook nog een gewoon schijfvolume creëren (jbod) en dat kunt u daarna upgraden naar raid-1. Opslagencryptie is eveneens van de partij. Deze nas werkt trouwens ook onder ipv6. iSCSI wordt echter niet ondersteund. We haalden een gewogen gemiddelde werksnelheid van 34,4 MB/s en een kopieersnelheid naar de nas van gemiddeld 88,7 MB/s.

FUNCTIONALITEITSCORE: 61/100

SNELHEIDSCORE: 45/100

PRESTATIESCORE: 54/100

3 LACIE 5BIG NAS PRO

Uiterlijk lijkt de 5big NAS Pro als twee druppels water op alle LaCie-storage-oplossingen die we de afgelopen jaren testten. Gelukkig maar, want de door de Britse Neil Poulton ontworpen kast is wat ons betreft een design-klassieker. Deze nas is leeg verkrijgbaar, of in capaciteiten van 5TB of 10TB (door ons getest). De 5 big NAS Pro draait versie 3 van LaCie’s eigen, Linux-gebaseerde nas-besturingssysteem. Het widget-gestuurde webbeheer blinkt uit door zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Functioneel krijgt u heel veel (zie tabel), maar dat ipv6-ondersteuning nog steeds ontbreekt, begrijpen we niet. U kunt de opslagruimte van deze nas naar wens integreren met LaCie’s beveiligde Wuala-cloudopslagdienst. Deze tafel-nas presteert erg goed, zeker in verhouding tot zijn prijs. We noteerden een gewogen gemiddelde werksnelheid van 51,2 MB/s en een kopieersnelheid naar de nas van gemiddeld 193,2 MB/s.

FUNCTIONALITEITSCORE: 73/100

SNELHEIDSCORE: 67/100

PRESTATIESCORE: 71/100

4 LENOVO EMC STORCENTER PX6-300D

Vorig jaar testten we een andere uitvoering van deze desktop-nas voor bedrijven onder de merknaam EMC Iomega. Begin dit jaar ging EMC een joint venture aan met Lenovo voor het Iomega-productgamma van opslagapparatuur voor consumenten en kleinere bedrijven. De consumentenproducten worden voortaan verkocht onder de merknaam Lenovo Iomega. De zakelijke producten krijgen de merknaam Lenovo EMC. De StorCenter px6-300d is het grootste model desktop-nas in het Lenovo EMC productgamma. De px6-300d bestaat in een ‘SC’ en ‘Pro’ versie die qua uitrusting en software identiek zijn. De ‘SC’-versie is echter uitgerust met duurdere serverklasse harde schijven. Deze nas, die plaats biedt aan zes schijven, is ook verkrijgbaar zonder schijven. We testten echter de ‘SC’-uitvoering met zes vooraf geïnstalleerde Hitachi-schijven en een capaciteit van 12 TB, waarvan 8 TB bruikbaar is onder raid-5. Iomega ondersteunt alle raid-versies, maar heeft geen eigen raid-versie aan met een eenvoudige manier om volumes uit te breiden of in te krimpen. Wat Iomega wel heeft is een flexibel beheer van opslag-pools waarin u verschillende raid-versies kunt mengen: bijvoorbeeld twee schijven in raid-0 en vier in raid-5. De vorig jaar geteste versie draaide versie 3 van het LifeLine OS. Dat is ondertussen opgewaardeerd tot versie 4. Erg grote verschillen merkten we overigens niet op, al zitten er enkele extra functies in die vorig jaar ontbraken, zoals een geïntegreerde McAfee Antivirus. Ook werden enkele oneffenheden uit versie 3 weggestreken, waardoor de interoperabiliteit met active directory, de ondersteuning voor iscsi en het schijfbeheer in geval van een schijfuitval verbeterden. Merkwaardig genoeg ontbreekt ipv6-ondersteuning nog steeds. Wel heeft LifeLine unieke functies, zoals actieve folders die zelfstandig handelingen uitvoeren op de bestanden die u erin plaatst. Zo kunt u bestanden automatisch e-mailen, foto’s automatisch vergroten of verkleinen of toevoegen aan sociale netwerken zoals Flickr of Facebook. De zes Hitachi-schijven presteren goed met een gewogen gemiddelde werksnelheid van 52,8 MB/s en een kopieersnelheid naar de nas van gemiddeld 176,2 MB/s.

FUNCTIONALITEITSCORE: 92/100

SNELHEIDSCORE: 69/100

PRESTATIESCORE: 83/100

5 SYNOLOGY DS1513+

Synology komt uit de consumentenmarkt, maar stoomt dankzij steeds performantere en grote opslagsystemen ook op in de bedrijvenmarkt. Het bedrijf stelde begin dit jaar een service partner aan voor de Benelux die onder andere on-site onderhoudscontracten aanbiedt (Sertronics). De DS 1513+ is een krachtige tafel-nas met ruimte voor vijf schijven. Dat kunt u met optionele eSata-uitbreidingskasten nog verhogen tot maximaal 15 schijven en 60 TB opslag. De DS 1513+ verschilt niet zo heel veel van de vorig jaar door ons geteste DS 1512+. De hardware is wel krachtiger en het apparaat komt voortaan standaard met 2 in plaats van 1 GB werkgeheugen. Dit kunt u maximaal uitbreiden tot 4 GB. Dat kan nodig zijn indien u veel services draait met behulp van het gebruiksvriendelijke en erg uitgebreide multitasking dsm-besturingssysteem, dat ondertussen aan versie 4.3 zit. Het stoorde ons bij Synology altijd dat je de nas alleen aan de praat kreeg via speciale Windows-software. Eindelijk is dit verholpen. Een internetverbinding en een recente browser volstaan om de nas te initialiseren via de Synology Web Assistent. Standaard wordt een Synology Hybrid RAID (SHR)-volume aangemaakt: vergelijkbaar met raid5 of 6 (afhankelijk van het aantal geïnstalleerde schijven), maar met de mogelijkheid om het volume achteraf eenvoudig te wijzigen. Meerdere volumes worden ondersteund, alsmede aes-encryptie, maar dan op folderniveau. Deze nas wordt standaard leeg geleverd en wij hebben hem daarom getest met drie ssd’s in raid-5. De DS1513+ haalt een gemiddelde gewogen werksnelheid van 56,6 MB/s en een kopieersnelheid naar de nas van 205,5 MB/s. Het is met voorsprong de snelste nas in deze test.

FUNCTIONALITEITSCORE: 90/100

SNELHEIDSCORE: 74/100

PRESTATIESCORE: 84/100

6 THECUS N4800ECO

Deze compacte, Intel Atom-gebaseerde desktop-nas biedt plaats aan vier sata-schijven met een maximale capaciteit van 16 TB. De gebruikelijke raid-niveaus tot en met raid-6 worden ondersteund. U kunt meerdere volumes creëren en die encrypteren. Het bedrijfseigen ThecusOS 5.0-besturingssysteem kan zich inzake gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit, ondersteuning voor uitbreidingsmodules en beschikbaarheid van mobiele apps met Synology DSM meten, al is het minder gelikt. Een nadeel is dat ThecusOS geen Nederlands spreekt. Maar u krijgt alle functies die in een bedrijfsomgeving belangrijk zijn, zoals ondersteuning voor Active Directory, ldap, virtualisatie, iscsi, ingebouwde printserver en ipv6. Bijzonder is de DataBurn-module waarmee u nas-data rechtstreeks kunt back-uppen op een via usb aangesloten optisch station (tot en met Blu-ray). U kunt met deze module ook iso-images branden. U krijgt ook een gratis versie van Acronis TrueImage waarmee u bare-metal back-ups van aangesloten Windows-clients kunt creëren. Via optionele modules kunt u de functionaliteit uitbreiden met centrale antivirus van Mc-Afee, MySQL-databaserver, cloudback-ups naar Amazon S3, DropBox en andere cloudproviders. Omdat deze nas standaard leeg wordt geleverd, hebben we ze met drie ssd’s in raid-5 getest. Dat levert een gemiddelde werksnelheid op van 45,3 MB/s. De kopieersnelheid naar de nas is gemiddeld 180,5 MB/s.

FUNCTIONALITEITSCORE: 85/100

SNELHEIDSCORE: 59/100

PRESTATIESCORE: 75/100

7 WD SENTINEL WX4100 WD, het vroegere Western Digital, verkoopt sinds enkele jaren ook nas’en onder de naam Sentinel. Het richt zich daarmee zowel op de consumenten- als kleinere bedrijvenmarkt. Vorig jaar testten we hun toen krachtigste tafelmodel-nas Sentinel DX4000. Ondertussen heeft WD ook een heus rekmodel in het gamma. Deze WX4100 draait Microsoft Windows Storage Server 2008 R2 Essentials. U kunt deze nas configureren door er een scherm, toetsenbord en muis aan te koppelen en de installatie-wizard lokaal uit te voeren. De alternatieve methode is naar het ip-nummer surfen, dat overigens niet wordt getoond op een display, en dan de setupwizard downloaden en installeren. Dit kan alleen op een Win- dows-machine en het werkt bovendien alleen met Internet Explorer. Na het selecteren van de software-updatemethode (automatisch of manueel) begint de installatie van de nas, een procedure die 30 minuten kan duren. Bij ons duurde ze 18 minuten. Na afloop opent een webpagina met een link naar Mac- of Windows-software om de verbinding met de nas te maken. Op ons testsysteem stond nog een Windows Storage Server Connector van een vorige test: we kregen de waarschuwing dat we die eerst moesten verwijderen omdat ‘een computer maar met één server tegelijk verbonden kan worden’. Waarom het installatieprogramma de de-installatie niet zelf uitvoert, is ons een raadsel. Gebruiksvriendelijk is de installatieprocedure van deze Windows-nas allerminst… Ze duurt trouwens lang: wij hadden meer dan 30 minuten nodig om alle stappen te doorlopen. Het basisbeheer verloopt via het Windows Storage Server 2008 R2 Dashboard, dat zowel onder Windows als onder Mac OS kan worden opgeroepen. Geavanceerd beheer is alleen mogelijk via de (remote) console en verloopt dan zoals gebruikelijk is bij een Windows-server. De software laat overigens maximaal 25 client-pc’s toe voor bijvoorbeeld back-ups. De prestaties van deze rek-nas zijn niet echt om over naar huis te schrijven: 34,6 MB/s gemiddelde gewogen werksnelheid en een gemiddelde kopieersnelheid naar de nas van 67,6 MB/s. Dat is zelfs nog iets trager dan de WD Sentinel DX400 desktop-nas die we vorig jaar testten. Voor een rack maakt de nas wel relatief weinig lawaai, behalve bij het opstarten.

FUNCTIONALITEITSCORE: 67/100

SNELHEIDSCORE: 45/100

PRESTATIESCORE: 58/100

RAADPLEEG DE TABEL OP ONZE WEBSITE VOOR GEDETAILLEERDE PRODUCTINFORMATIE EN UITGEBREIDE TESTCIJFERS: HTTP://DATANE.WS/DNAS2013

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content