Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Dat video steeds vaker geconsumeerd wordt via het internet, is ook contentleveranciers en adverteerders niet ontgaan. Maar hoe je het bereik van videostreams juist in kaart moet brengen, was tot op heden erg onduidelijk. Of hoe de Nederlandse firma Nedstat hoge ogen gooide op het eerste Video Advertising Congres.

Of je dat nu graag hebt of niet, video op het internet wordt volwassen, en er is geen weg meer terug. Dat was meteen ook de grote boodschap op het eerste Video Advertising Congres, vorige week in Brussel. Dat het evenement zowat samenviel met de lancering van de eerste volwaardige soapreeks ‘Quarterlife’ op MySpace, was voor de organisatoren natuurlijk mooi meegenomen.

Eén van de belangrijkste vragen die je steevast ziet opduiken op zulke evenementen, is hoe je het bereik van online video kan meten, of hoe je het gedrag van de internaut in kaart kan brengen. Bij televisie-uitzendingen kan er al heel lang nauwkeurig gemeten worden wanneer en hoelang gebruikers juist naar een uitzending of naar een reclameboodschap kijken. Maar voor online videostreams tastten de contentaanbieders en adverteerders tot voor kort nog min of meer in het duister.

Het Nederlandse it-bedrijf Nedstat, dat al jaren bekend staat om zijn software waarmee je het bezoek aan websites kan meten, heeft enkele maanden geleden een toepassing gelanceerd die aan de vraag van aanbieders en adverteerders tegemoet tracht te komen. Dat Nedstat een opvallende en vaak geconsulteerde aanwezige was op het Video Advertising Congres, hoeft dan ook nauwelijks te verwonderen. Waar gaat het om? Met het ‘Stream Sense’-softwarepakket van Nedstat kan op een overzichtelijke manier in beeld gebracht worden op welk moment een bezoeker een videostream afspeelt, wanneer hij juist afhaakt, of en hoe vaak hij terugkeert naar het filmpje in kwestie, en hoe hij reageert op de reclameboodschappen die aan de stream verbonden zijn. De ‘video analytics’-toepassing werd ontwikkeld voor alle bedrijven die online streaming content aanbieden, en de integratie van Flash maakt het zelfs mogelijk om streams te meten die gehost worden door websites van derden, zoals My Space of Facebook. In België zijn onder meer de VRT en Paratel al enthousiaste gebruikers van Stream Sense, op internationaal vlak springt vooral de BBC in het oog, om het Nederlandse Fabchannel niet te vergeten. Ceo Justin Kniest van Fabchannel kwam als ambassadeur voor de sofware van Nedstat afgezakt naar de gebouwen van Kinepolis in Brussel, waar hij als afsluiter meteen ook de interessantste en veruit belangrijkste lezing gaf van de dag. Op welke manier het Stream Sense softwarepakket hem heeft geholpen bij de uitbouw van zijn businessmodel, leest u in het onderstaande kaderstukje.

www.nedstat.be

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content