Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Er staan voor de softwarebouwer belangrijke releases op stapel: Windows 7 en Office 2010 maar ook Excel 2010 en SQL Server 2008 R2 komen er aan. Veel aandacht besteedde de Worldwide Partner Conference ook aan de tarifering van de Azure clouddiensten.

Met al dat moois konden de partners van Microsoft kennismaken op de jaarlijkse Worldwide Partner Conference die midden juli in New Orleans gehouden werd. Het hele event baadde in een sfeer van uitgesproken optimisme. Microsoft oblige…

Windows

Marktanalist IDC schat dat de softwaregigant tegen eind 2010 wereldwijd 177 miljoen exemplaren van Windows 7 aan de man zal hebben gebracht (op een totaal van 1 miljard Windows-gebruikers). Microsoft lijkt de lat hoe dan ook erg hoog te leggen voor de nieuwste versie van zijn besturingssysteem, wellicht met de bedoeling Vista zo snel mogelijk te doen vergeten. Volgens IDC zouden om en bij de 246 miljoen pc’s of laptops in aanmerking komen voor de nieuwe Windows-versie. Windows 7 vergt geen upgrade van de hardware (wat nieuw is voor Microsoft) en de migratie van XP naar Vista vergemakkelijkt de overstap naar Windows 7 (ook omdat online assess-ment tools of compatibiliteitstests voor toepassingen beschikbaar zijn). Tot die conclusie kwam althans Getronics dat Windows 7 intern ontvouwde op een duizendtal werkposten. De migratietijd lag daarbij gemiddeld 30% lager dan bij de overstap van XP naar Vista. Al zal de migratie van XP naar Windows 7 delicater en complexer zijn dan die van Vista naar Windows 7, voegt de integrator daar meteen aan toe. De eerste pc’s met het nieuwe OS moeten op 22 oktober in de rekken liggen en er is een RTM (release to manufacturing)-versie beschikbaar voor de pc-fabrikanten.

Kantoorautomatisering en cloud

In de eerste jaarhelft van 2010 wil Microsoft Office 2010 (op WPC werd een technische preview onthuld), Vision 2010, Project 2010 en SharePoint Server 2010 op de markt brengen. Rode draad doorheen al deze producten is het bieden van hetzelfde gebruiksgemak op pc als op een gesofisticeerde gsm en altijd met de browser als vertrekbasis. Office 2010 krijgt er verschillende nieuwe functies bij, zoals de mogelijkheid om met verschillende mensen op een zelfde document te werken en een makkelijker verwerking en integratie van video en beelden. Tegen eind dit jaar moeten miljoenen mensen de bèta van Office 2010 getest hebben. Microsoft heeft het aantal edities van Office ook herleid van 8 naar 5. Er komt onder meer een gratis versie die toegankelijk is via Windows Live. Redmond wil hiermee Google de duvel aandoen dat een dag eerder zijn Chrome OS aankondigde. Het nieuwe besturingssysteem van Google zou voor een snellere internetconnectie zorgen en tegelijk ook eenvoudiger, veiliger en gratis zijn.

Van het partnerevent maakte Microsoft ook gebruik om zijn cloudstrategie toe te lichten. De softwareproducent splitst die strategie op in een opeenvolging van etappes: van de virtualisatie van het datacenter naar de persoonlijke cloud en vervolgens de publieke cloud. Elke etappe gaat gepaard met nieuwe producten die stuk voor stuk gepresenteerd of aangekondigd werden tijdens de WPC. Voor het beheer van een gevirtualiseerd datacenter gaat Microsoft nu voor Windows Server 2008 V2 met Hyper-V. Met die hypervisor wordt de migratie van virtuele machines van de ene naar de andere fysieke server mogelijk, naar analogie met VMotion van VMware maar dan “drie tot vijf keer goedkoper,” aldus Bob Muglia, baas van de afdeling Servers and Tools. Voor de uitbouw van een privécloud moeten er toepassingen komen die een scaling-out mogelijk maken. Dat kan nu door de functies van met name System Center, Visual Studio, Windows Server en SQL Server te combineren. Met het oog op de publieke cloud kondigde Microsoft de Dynamic Datacenter Alliance aan en de lancering van een Dynamic Datacenter Toolkit.

Redmond zou het Windows Azure platform vanaf november aanbieden. Er zijn drie betalingsmodellen voorzien: naargelang gebruik, op abonnementsbasis of via een licentie. Volgens Gartner zou de cloud computing markt groeien van 46 miljard dollar in 2009 naar 150 miljard dollar tegen 2013. Voorts kwamen op de World Partner Conference Excel 2010 en SQL Server 2008 R2 aan bod die allebei business intelligence-functionaliteiten bieden die toegankelijk zijn voor de ‘doorsnee’ gebruiker.

Partners

Microsoft pakte ook nog uit met een nieuw certificatieprogramma voor zijn partners dat Partner Net-work gedoopt werd en hen moet helpen zich beter te onderscheiden van elkaar. Voortaan zullen die partners opgedeeld worden naar technische competentie en klantenreferenties (er komt onder meer een verplichte enquête naar de tevredenheid van de klant). Ook contacten tussen de partners onderling worden gestimuleerd. De overgang van het oude naar het nieuwe programma zal anderhalf jaar in beslag nemen en een impact hebben op de 640.000 partners waar Microsoft wereldwijd over beschikt. Volgens een aantal Belgische partners die ter plekke commentaar gaven, zoals Getronics, Ferranti en IT-Care, zal het nieuwe programma helpen de partners beter te structureren op basis van hun expertise. België telt momenteel 450 Gold Partners.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content