Twee weken geleden kon u in dit blad een test lezen van de volledige Windows 2008 Server. In dit artikel besteden we aandacht aan diens kleine broertje: de Core-editie van Windows 2008 Server. Die biedt geen grafische desktop, alleen een opdrachtregel.

Als u tot dusver redelijk wat ervaring hebt met het beheren van Windows servers via hun grafische omgeving, dan staat u met de Core-versie een koude douche te wachten. U krijgt een opdrachtregel en anders niets. Microsoft zegt dat de Core-editie compacter kan zijn en minder ballast voor de systeemresources moet meeslepen door het weglaten van de grafische desktop. Toch wordt het opdrachtregelvenster wel degelijk grafisch getoond: het is dus geen tekstscherm. En ook de inlog is nog steeds volledig grafisch zoals bij Vista en de volledige WS2008. We vragen ons dus af of het niet nog heel wat compacter gekund had.

Opdrachtregels

Microsoft heeft een erg krachtige nieuwe opdrachtregel, de PowerShell. Omdat die op. NET steunt en de Core-editie geen. NET aan boord heeft, kon die echter niet worden gebruikt voor de Core-edite van Windows Server. Bijgevolg krijgt u eigenlijk de standaard DOS-bevelen van vroeger, aangevuld met tekstprogramma’s die Microsoft schreef voor specifieke beheertaken. Daarmee kunt u weliswaar alle rollen, diensten en applicaties beheren, maar het is zeker geen sinecure. Microsoft probeerde wel een doorgedreven logica in de parameters voor de opdrachtregel te handhaven. Veel van die parameters zijn echter ellenlang en er zijn geen batchbestanden met veel voorkomende opdrachten voorzien.

We hebben een screenshot bijgevoegd van de opdracht die u moet intikken om de volledige webserverfunctionaliteit toe te voegen in de Core-editie. Waarom zit dat niet gewoon erbij als installIIS. cmd of iets dergelijks? Er is hulp aanwezig, maar alleen als u al weet welk het hulpprogramma is dat u nodig hebt voor een bepaalde taak. Zo vertelt het systeem u nergens dat u het programma ‘appcmd’ nodig hebt om IIS 7.0 te beheren en dat dit programma pas beschikbaar is nadat u de websserverrol geïnstalleerd hebt. (Die informatie kunt u natuurlijk wel op internet vinden.) Er had best bij de hulp een overzicht van de beheerutility’s mogen zitten. Voor beheerders die nog niet goed op te hoogte zijn van al die opdrachtregelbevelen, is er behoorlijk wat werk aan de winkel om alles aan te leren.

Geen webbeheer

Omdat gemak nu eenmaal de mens dient, hadden wij het op prijs gesteld als deze Core-editie een webbeheer aan boord had gehad waarmee de server volledig vanop afstand te configureren en te beheren valt. Desnoods had die beheerinterface uit veiligheidsoverwegingen standaard uitgeschakeld mogen zijn, zolang het dan maar gemakkelijk in- en uitschakelbaar is met één opdrachtregelbevel (een batchopdracht). Terwijl zoiets bij compacte Linux-systemen doorgaans wel standaard aanwezig is, maakt Microsoft er zich voor Windows Server Core wel heel gemakkelijk van af. Wellicht brengt de toekomst op dit vlak nog verbeteringen.

Prestaties

Hoe zit het nu met de prestaties van de Core-editie? Verschilt die wezenlijk van de GUI-editie van Windows Server? Om die vraag te beantwoorden, gebruikten we dezelfde NetBench en WebBench benchmarks en dezelfde HP ProLiant DL380 G5 server als bij ons recente test van de volledige Windows 2008 servereditie. Qua prestaties doet de Core-editie het zoals verwacht beter dan de volledige versie. In feite presteert hij voor zowel file- als webserverdiensten zelfs beter dan de Novell SLES10 Linux-server. Let wel: dit werd getest op een vrij zwaar systeem. Het is nog maar de vraag of deze Core-editie het ook nog zo goed doet als hij minder geheugen en minder processorkracht ter beschikking heeft. We weten dat Linux dan wel nog goed blijft presteren. Overigens bestaan van Linux ook core-serveredities: denk maar aan Ubuntu Server, bijvoorbeeld.

Conclusie

Windows 2008 Server Core levert topprestaties die Linux evenaren op de HP ProLiant DL380 G5 server en zal dat dus ook doen op van krachtige hardware voorziene appliances. Over de prestaties op appliances met beperkte hardware (klasse Pentium III en Pentium IV) hebben we echter ernstige twijfels. Het beheer van de Core-editie is ook veel te omslachtig met ingewikkelde opdrachtregelcommando’s, weinig gestructureerde hulp en geen webbeheer. Een echte bedreiging voor de Linux-gebaseerde GUI-loze, maar van webbeheer voorziene compacte serversystemen (zoals voor appliances) lijkt ons deze Windows 2008 Server Core nog steeds niet. Maar Microsoft is wel goed op weg om Linux nog een beetje meer de duvel aan te doen.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content