Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“Ik ben een levensgenieter”, geeft Pieter Liekens toe. “Ik hoef niet zo nodig een luxueuze bedrijfswagen en een dikke pree. Geef mij maar lange weekends, vrije tijd en verre reizen.” Liekens is niet meteen het typevoorbeeld van de gemiddelde informaticus. Maar vergis u niet: tijdens de werkuren, werkt hij voor twee.

Pieter Liekens (23) is sinds begin dit jaar systeembeheerder bij het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas. In zijn eentje staat hij in voor alle it- en telecom-infrastructuur van zowel het gemeentehuis, de brandweer, de bibliotheek als de sporthal. Daarnaast neemt hij ook de websites voor zijn rekening. Een grote verantwoordelijkheid voor een jonge starter, “maar moeilijk gaat ook”, klinkt het. “In het beste geval krijg ik er straks nog een collega bij.”

“Je houdt het niet voor mogelijk wat er allemaal op je af komt als systeembeheerder voor een gemeente. De servers draaiende houden is één ding. Maar vorige week heb ik bijvoorbeeld ook een Bancontact-automaat moeten installeren in het gemeenschapscentrum. Zulke dingen leer je niet tijdens je opleiding.”

Pieter ‘vertaalt’ Sharepoint als het ware naar de noden en de wensen van zijn collega’s. “Zij moeten sneller en vooral gemakkelijker kunnen werken met hun toepassingen. De kern van de software komt van externe partijen zoals Cevi, maar de aanpassingen en de details schrijf ik zelf. Ik schrik er niet voor terug om enkele uurtjes te programmeren. Sterker nog, ik doe dat graag.”

Wat de collega’s betreft. Hoe het is om als jonge informaticus tussen stadsambtenaren te belanden, willen we graag weten. “Ze zien me graag komen, want ik help ze vooruit. De sfeer is gezellig en gemoedelijk, maar de mensen waar ik mee samenwerk, zijn natuurlijk wel leken. Ze zien hun pc vooral als een veredelde typemachine. Een enkeling kan overweg met Access. Wanneer ik iets moet uitleggen, ben ik dus wel even bezig.”

De jongeman uit Sint-Katelijne-Waver beseft dat hij als ambtenaar een pak minder verdient dan het gros van zijn studiegenoten. En ook op het gebied van opleidingen is hij allicht minder goed bedeeld. “Als we binnen enkele maanden zouden overschakelen op Windows Server 2008, worden er wel budgetten vrijgemaakt voor een extra opleiding. Maar toegegeven: het zal allicht wat minder zijn dat wat anderen genieten.” Toch hoor je Pieter niet klagen. “Ik heb een leuke en afwisselende job, en ik hou van de vrijheid die ik nog geniet. Lange vakanties, relatief weinig stress: ik hoef niet zo nodig een dure wagen en een dikke pree.”

Frederik tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content