Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een stad verkennen zonder de grootste bezienswaardigheden over het hoofd te zien? Dankzij de mobiele stadsgidsen van het Limburgse technologiebedrijfje Navitell is dat een fluitje van een cent. Na Brugge, Gent en Mechelen, springt nu ook de stad Lier op de kar. De stem van Walter Grootaers krijg je er gratis bij.

Tijdens de zomermaanden kunnen toeristen in tal van Vlaamse kunststeden met een mobiele elektronische stadsgids op wandel gaan. Het proefproject met de draagbare gps-toestellen in Gent, Brugge en Mechelen werd eerder al aangekondigd. In Lier experimenteert Navitell echter met een ietwat aangepaste formule. Bezoekers hebben immers geen speciaal gps-toestel meer nodig, maar kunnen zelf beeld en geluidsfragmenten downloaden via www.toerismelier.be. Wie dat wenst kan hiervoor zijn eigen toestel gebruiken, zoals een iPod, een gsm, of eender welk ander apparaatje dat MP3 of MP4 ondersteunt. Daarna nog even de begeleidende kaart afprinten, en de trip door de Palieterstad kan beginnen. Het project in Lier moet deel gaan uitmaken van het grote ‘Story Nations’-portaal dat Navitell op vijftien september zal lanceren. De iCity spin-off, die zich focust op het digitaal ontsluiten van ons erfgoed, wil een soort van ‘virtuele etalage voor audiovisuele content’ uit de grond stampen. “Die virtuele etalage wordt een online winkel waar de reiziger terecht kan voor al onze audiovisuele fragmenten”, zegt ceo Isabell Maenhout van Navitell, “gerangschikt per onderwerp, of per stad. Het moet ook een centraal kruisbestuivingpunt worden, waar we software op plaatsen die onze content vertaalt naar alle mogelijke dragers die er op de markt zijn.” Navitell heeft in het verleden al heel wat softwaregestuurde content ontwikkeld. Bezoekers van de Expo 58-herdenking kunnen sinds april bijvoorbeeld een wandeling maken op de Heizelvlakte, waarbij ze op een zakcomputer beelden zien en geluiden horen van vijftig jaar geleden.”

De mobiele stadsgidsen die Navitell in elkaar stak voor Brugge, Gent en Mechelen, vertrekken van hetzelfde principe. Het bedrijf werkte hiervoor samen met de VRT en met Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA). Het principe is eenvoudig: Een gps-gestuurde stadsgids met bijbehorende koptelefoon ligt klaar bij de dienst toerisme, en het zwarte toestelletje volgt een vaste route van ongeveer twee uur, waarin de belangrijkste culturele troeven van de stad de revue passeren.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content