Heeft de informatica-industrie de maximale temperatuur waarbij een datacenter zonder risico kan functioneren onderschat? De overheersende theorie had het vooral over een temperatuur tussen 20 en 24°. Maar door de milieugebonden (koeling = elektriciteit = CO2-uitstoot) en economische uitdagingen (koelen is duur) bestaat er een duidelijke trend naar een klimaatopwarming van de datacenters.

Twee “Belgische” voorbeelden zijn in ieder geval voldoende veelzeggend. Het eerste komt van Ghlin, nabij Bergen, waar Google zijn grootste datacenter in Europa heeft. Vanuit energiestandpunt is het efficiënter, met een PUE (power usage effectiveness) van om en bij de 1,10. “Door alleen maar de temperatuur te doen stijgen van 20 naar 27°, besparen we 20% energie,” legt Urs Hoelzle, de ‘datacenter-baas’ van Google, ons laconiek uit. De servers zelf moeten bestand zijn tegen deze hogere temperaturen. Google bewaakt wel angstvallig zijn beroepsgeheim. De servers zijn in ieder geval ontdaan van alles wat de luchtstroom kan afremmen, in de eerste plaats het geraamte.

Het nieuwe datacenter van 2.250 m2 dat Belgacom eind deze zomer gaat beginnen bouwen in Evere (en dat in februari 2013 zou worden ingewijd) mikt eveneens op aanzienlijke energiewinsten dankzij een beheer van de thermostaat. “De maximumtemperatuur zal er 27° bedragen,” verduidelijkt Frank Foulon, verantwoordelijke voor de datacenters van Belgacom. De andere evolutie, waardoor Belgacom een maximale PUE van 1,5 moet bereiken in dit nieuwe datacenter (tegenover 1,8 nu in Evere), houdt in dat het vernieuwende lucht-lucht koelsysteem (dat de naam KyotoCooling kreeg en mede ontwikkeld werd door KPN) werkt tot een buitentemperatuur van 22°. Het huidige mechanische systeem vereist daarentegen een differentiaal van 7° (buitenlucht-binnenlucht) om te beginnen koelen.

Een ander belangrijk verschil in het ontwerp van de datacenters is het uiterste belang bij de controle van de luchtstromen zodat de koeling zo dicht mogelijk bij de kern van de rekensystemen werkt. In de praktijk betekent dit gordijn- of plastic wandsystemen om de serverracks in te sluiten, schermen om elke ruimte die geen airco nodig heeft op te stoppen, enz.

Naar het voorbeeld van Google verbindt Belgacom zich ertoe om transparantie aan de dag te leggen over zijn nieuwe datacenter: “We zijn hiertoe verplicht aangezien we de Europese Code of Conduct ter zake toepassen. De PUE wordt in real time weergegeven in de bezoekerszaal van het nieuwe datacenter,” aldus Frank Foulon. Voor de bestaande centra worden de energieprestaties geïntegreerd in de sociale verantwoordelijkheidsrapporten van de onderneming (CSR).

Olivier Fabes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content