Kmo’s gebruiken steeds meer nas’en en het is dus een ‘booming’ markt. Iomega speelt daar gretig op in en brengt vrijwel ieder jaar nieuwe nas-modellen op de markt. De 105d is als tafelmodel bedoeld voor thuiswerkers en kleinere bedrijven of afdelingen.

De Iomega StorageCenter Pro 150d nas is een desktopmodel in zilver en zwart dat een beetje aan een frigoboxje doet denken. Er zijn vier ‘hot swappable’ schijfbaaien (verwisselbaar terwijl het toestel aan staat). In ons testsysteem had Iomega daar vier 250 GB SATA-schijven in geplaatst voor een totaal van 1 TB bruto opslagruimte. Er is ook een 2 TB versie. De harde schijven waren niet in RAID-5 ingedeeld, zoals we eigenlijk verwacht hadden, maar in RAID-1+0. Van elk paar schijven wordt dan een RAID-0 array gevormd en van die beide arrays vervolgens een RAID-1 mirror. Op die manier krijgt u de dubbele prestaties van één schijf, maar u verliest wel de helft van de capaciteit in ruil voor honderd procent redundantie. We zien voor dit soort configuraties liever een RAID-5, omdat die ook voldoende zekerheid biedt aan 75 procent van de capaciteit en voor lezen de viervoudige prestaties van één schijf biedt. (Voor schrijven is RAID-5 iets het trager aangezien de controlewaarden berekend moeten worden). Deze 150d NAS biedt met RAID-1+0 slechts 457 GB opslagcapaciteit ondanks de aanwezigheid van vier 250 GB schijven. Qua installatie is er niets aan. U hoeft de nas maar in een stopcontact te steken, aan te sluiten op uw netwerk en aan te zetten. Hij is bruikbaar voor Windows (ook in Active Directory), Linux en Mac. Er is een back-upoplossing voorzien om de nas te back-uppen naar een andere netwerkbron.

Beheer

Het beheer verloopt bij Iomega in twee fasen: de detectie en het eigenlijk beheer. Standaard start de nas op als een dhcp-client en als u niet weet welk ip-adres het toestel gekregen heeft, kunt u er natuurlijk niet aan. Bijgevolg levert Iomega een netwerkdetectieprogrammaatje mee (alleen voor Windows), dat de nas in uw netwerk ontdekt en u het ip-adres meedeelt. U kunt dan meteen al een driveletter vanuit Windows toewijzen aan de nas, maar u kunt ook het eigenlijke beheer oproepen. Dat gebeurt met een webinterface. In een boomstructuur kunt u alle beheerelementen van de nas terugvinden en openen. U kunt zelf gebruikers en gebruikersgroepen aanmaken, de status van alle nas-onderdelen bekijken, aan schijfbeheer doen, de inhoud van de nas back-uppen naar een ander netwerkvolume, en een printserver configureren. De 150d heeft twee usb-poorten en daar kunt u extra usb-harde schijven op aansluiten die u dan ook weer over het netwerk kunt delen, of een usb-printer voor de ingebouwde printserver.

Prestaties

We hebben onze standaard NetBench benchmark met 60 clients losgelaten op deze Iomega StorCenter Pro 150d. De maximum werksnelheid van 56,9 Mbit/s werd bereikt bij dertig gelijktijdig werkende clients. Daarna gingen de prestaties bergaf. Voor een nas die in een kleinere kmo thuishoort is dit zeker niet slecht.

Conclusie

Even snel 1 Terabyte bruto opslagruimte in uw netwerk pluggen? Het kan voortaan voor minder dan 1000 euro. Iomega levert met de StorCenter Pro 150d een goed werkende en presterende oplossing. Alleen jammer dat hij standaard in RAID-1+0 wordt geleverd; we hadden liever RAID-5 gezien. Gelukkig kunt u dit zelf nog wijzigen. De keuze tussen beide configuraties hangt natuurlijk ook af van wat u er mee gaat doen: vooral gegevens schrijven of vooral gegevens lezen.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content