Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De naam Extreme Networks verwijst niet alleen naar de liefde van de stichter voor ‘extreme sports’ maar ook naar een productaanbod voor netwerken met de zwaarste eisen. Vandaag mikt het bedrijf uit Santa Clara ook op kleinere bedrijven en dat impliceert een bijsturing van zijn strategie.

Extreme Networks gooit de principes die het van bij de aanvang in 1996 hanteert, daarom niet overboord. “We mikken op producten die een superieur alternatief bieden voor de marktleiders en als klein bedrijf zijn we ook meer geneigd om beter in te spelen op de noden van onze klanten,” luidt de boodschap van Helmut Wilke, senior vice-president worldwide sales. Extreme Networks heeft een stevige voet tussen de deur bij klanten die “niet houden van monopolies of die gewoon betere producten verkiezen. ” Dat laatste is onder meer het geval in marktsegmenen met complexe noden zoals ziekenhuizen, universiteiten, hotels en casino’s, serviceproviders en dies meer. “Zij hebben nood aan netwerken die data- en spraakverkeer combineren, met hoge debieten en stevige beveiliging. ”

Oplossingen

Extreme blijft zweren bij zijn ontwikkelingscapaciteiten – ca. 18 procent van de omzet gaat naar onderzoek en ontwikkeling – maar heeft nu ook meer oog voor producten met marktgerichte prijzen, een beter gestructureerd ontwikkelingsproces en ‘kwaliteitsbewaking’, vooral dan van de software. Extreme Networks verwijst naar XOS, het besturingssysteem, en EAPS, voor bedrijfszekere en redundante netwerken als belangrijke troeven in het verkoopsproces. Het Amerikaanse bedrijf biedt niet meteen gebruiksklare oplossingen, maar is wel in staat om convergentie van verschillende verkeerstromen aan te pakken, en speelt daarbij ook securitycertificaten (zoals voor Navo) uit. Het werkt trouwens ook nauw samen met telco’s zoals Avaya. Het telefonieaspect is overigens één van de redenen waarom in België Newtel een actieve Extreme verdeler is. Als onderdeel van de TelelinQ groep heeft Nextel verstand van zowel telefonie als dataverkeer, zeker sinds de overname van Muxum. “We zijn niet zo’n groot bedrijf, maar hebben wel een se-rieuze knowhow,” stelt Bart Manteleers, business unit manager data solutions. De combinatie van expertises is ten aanzien van marktleiders een sterk verkoopsargument en helpt de vaak nog tegenstrijdige departementen van data en ‘voice’ bij de klanten met elkaar te verzoenen. De omzet van Newtel is vandaag evenredig verdeeld over gezondheidszorg, overheid en industrie.

Herschikking

De nieuwe aanpak van Extreme Net-works is duidelijk het gevolg van grondige herschikking van het management in de loop van 2006. Mede-oprichter Gordon Stitt liet zijn ceo-stoel over aan Mark Canepa en werd voorzitter van het bedrijf. Canepa trok een rits nieuwe topmanagers aan, creëerde drie productgroepen (rond ‘volume’, ‘scalable’ en ’emerging’ producten) en gaat uitdrukkelijk voor de huidige meer klant- en marktgerichte aanpak. Het boekjaar 2007 (tot 1 juli) werd nog met verlies afgesloten (conform de Gaap boekhoudingsregels) maar het vierde kwartaal gaf de hoogste omzet te zien sinds het tweede kwartaal van boekjaar 2006 en een groei met 17 procent op de Amerikaanse markt ten opzichte van dezelfde periode een jaar voordien. Extreme Networks is overigens een van de vele bedrijven die hun resultaten ten gevolge van een onderzoek naar hun aandelenoptiebeleid met vertraging neerlegden.Recent kreeg het echter een bericht van beurswaakhond SEC dat alles opnieuw conform alle regels gebeurde.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content