Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

2020 : tegen dan moet de commerciële uitrol van 5G-netwerken van start gaan. Is dat realistisch en wat mogen we dan van 5G precies verwachten ?

Niet onverwacht was het afgelopen Mobile World Congress in Barcelona naast een uitstalraam voor smartphonefabrikanten ook de ideale ontmoetingsplaats voor infrastructuurleveranciers, operatoren, regulatoren en andere stakeholders om het over het mobiele internet van de toekomst te hebben. 5G om precies te zijn.

EU-commissaris Günter Oettinger maakte duidelijk dat Europa zonder het Europese 5G Public-Private Partnership (5G PPP) en het Horizon 2020 investeringsprogramma totaal geen rol van betekenis kan spelen. “Wil Europa een leider in 5G worden, dan moeten we in de eerste plaats een leider in 4G zijn. Maar in de uitrol van 4G loopt Europa achter”, klonk zijn niet mis te verstane boodschap.

Nu al staat trouwens vast waar het eerste 5G-netwerk komt – ook al is de standaardisatie pas iets voor volgend jaar. KT in Korea wil een 5G-netwerk klaar hebben tegen de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in februari 2018, zo vertelde Chang-Gyu Hwang, ceo van KT tijdens een panelgesprek. Twee jaar later wil Japan ook 5G aanbieden op de Olympische Spelen.

Hwang gelooft dat 5G de netwerkkosten drastisch zal verlagen en een nieuwe diensteneconomie op gang zal brengen. Op dat vlak zit Hwang op één lijn met infrastructuurleveranciers als Ericsson die in 5G vooral de realisering van de ‘networked society’ zien.

“5G gaat over een netwerk dat zo alomtegenwoordig is als de lucht die we ademen. Lagere toegangsdrempels zullen een markt van onafhankelijke ontwikkelaars creëren, net zoals cloud computing of smartphones. 5G zelf wordt een ontwikkelingsplatform. Het is een kans voor de telecomoperatoren om zichzelf heruit te vinden en diensten te bieden aan een hele reeks nieuwe industriepartners in automobiel, treinverkeer, gezondheidszorg of energie”, schetste Oettinger zijn visie op 5G nog. Het nodige spectrum wil Oettinger zeker voor 2020 vrijgemaakt zien. “Spectrum moet onder de verantwoordelijkheid vallen van ministers die bevoegd zijn voor ‘digital’, niet voor ‘finance'”, gaf Oettinger in Barcelona nog een sneer naar een aantal lidstaten.

WIE GAAT DAT BETALEN ?

De grote vraag is of telecomoperatoren wereldwijd wel staan te springen om 5G-netwerken uit te rollen. “In België liggen operatoren zeker nog niet wakker van 5G”, weet Saskia Van Uffelen, ceo Ericsson Belux. “Maar je moet je ook durven afvragen of je de 5G-investeringen wel volledig moet laten dragen door de operatoren. 5G kan ook gestuwd worden vanuit de bedrijven en de industrie. Zowel voor de bedrijven als voor operatoren is het een kans om mee te werken aan een disruptief model om nieuwe omzet te genereren. Het is ontzettend belangrijk dat alle spelers hierbij niet meer in sectoren denken, maar een horizontale, transversale aanpak hanteren”, meent Van Uffelen. “5G zal voor een innovatiegolf zorgen, maar we moeten er voor zorgen dat de technologische revolutie hand in hand gaat met de revolutie van de bedrijfsmodellen”, zegt ook Li Yingtao van Huawai.

Maar terug naar Europa. 5G zou ongeveer 5 procent bijdragen aan het Europese GDP (bruto binnenlands product), aldus het 5G PPP. De visie vanuit het publiek/private partnerschap – met daarin onder meer Ericsson, Alcatel-Lucent, Huawei en Nokia is ondertussen afgerond en definieert doelstellingen en een concrete roadmap voor 2020 en later. Europa zorgt via het Horizon 2020 programma voor 700 miljoen euro aan investeringen, waarbij de verzamelde industrie zich engageert om dat bedrag te vervijfvoudigen.

Tijdens een discussie op het Mobile World Congress maakte onder meer Stéphane Richard, ceo van Orange, duidelijk dat zijn telecomgroep zich alvast niet laat opjagen. “5G is pas voor 2020 of zelfs eerder 2022 op een massieve schaal”, zei Richard die in één adem toevoegt dat het huidige 4G ruimschoots moet volstaan om de vraag naar mobiel internet in te vullen in de komende jaren. Voor Orange en heel wat andere Europese operatoren lijkt 4G – waarvan de uitrol in veel staten nog volop loopt – successen te boeken : successen die er niét waren toen 3G destijds gelanceerd werd. Voor Richard is 5G een industrieel project dat enkel vruchten zal afwerpen wanneer het op het juiste moment gelanceerd wordt. Lees : wanneer onder meer het internet of things of de connected car er absoluut nood aan hebben.

NAAR EEN 4,5G

Sommige fabrikanten als Huawei en Alcatel-Lucent hebben het ondertussen ook openlijk over 4,5G : een soort doorontwikkelde versie van 4G – die verder reikt dan LTE-Advanced -, die meer snelheid biedt en die in afwachting van 5G aangeboden wordt. Matt Grob, cto van chipmaker Qualcomm, ziet daar een logische evolutie in. “We hebben onderzoeksteams die zowel aan 4G als 5G werken. Telkens wanneer het 5G-team een nieuwe doorbraak in performantie realiseert, is het 4G-team daar om die prestaties te evenaren.”

Via technologie als ‘carrier aggregation’ moet de 4G-snelheid opgekrikt worden tot 450 Mbps. Huawei ziet in 4,5G een mogelijkheid om de roi van 4G te maximaliseren én de vraag naar 5G-diensten alvast te stimuleren. Michael Peeters, wireless cto van Alcatel-Lucent is minder te spreken over 4,5G. “We hebben al lang spijt dat we die term ooit gebruikt hebben”, zei Peeters tegen Mobile World Live.

Kristof Van der Stadt

5G is een industrieel project dat enkel vruchten zal afwerpen wanneer het op het juiste moment gelanceerd wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content