Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Precies een jaar geleden riepen de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Woluwe zichzelf uit tot eerste ziekenhuis in Franstalig (!) België dat via interactieve terminals internettoegang en diverse diensten zou aanbieden aan zijn patiënten. Het project betrof in een eerste fase twee eenheden (cardiologie en digestieve chirurgie) en zou gebruikmaken van Siemens-terminals met een 15-inch touchscreen. Bedoeling was om op 12 maanden tijd 56 terminals met telefoon, tv/radio en internet te installeren. Voor 2009 spraken de promotoren over 550 uitgeruste bedden, voor een totale investering van 1 miljoen euro op vijf jaar.

Volgens Siemens, technologische partner van het project, “bevindt de klant zich in volle ‘roll-outfase’ en is er bovendien een reorganisatie aan de gang die het it-departement treft.” Het bedrijf stelt dus voor om begin juni nog eens een update te doen – een jaar en drie maanden later dus.

De interne projectverantwoordelijke bij de Cliniques Saint-Luc van zijn kant vertelt dat het project in feite pas in oktober 2007 gestart is en dat “er wat tegenslagen waren bij de start” – uiteraard zonder in detail te willen treden. Ook hij stelt ons voor om eind mei, begin juni nog eens een stand van zaken op te maken over het project. Misschien moeten we onze rubriek maar omdopen tot ‘Een jaar en een paar maanden later’.

Opvallend is dat het project geen initiatief was van het it-departement maar van de aankoopdienst. Bovendien zou het probleem niet van financiële aard mogen zijn; in de eerste testfase zou het ziekenhuis niets moeten investeren en zou Siemens instaan voor alle kosten. De vertragingen zijn verrassend omdat St-Luc het aanbod van Siemens destijds de hoogte inprees. “De maturiteit van het product en een goed begrip van onze behoeften hebben ervoor gezorgd dat Siemens zich al snel onderscheidde van de rest”, vertelde Guy Hébert ons precies een jaar geleden.

Alternatieven

Terwijl St-Luc koos voor een oplossing met een specifieke terminal, bieden andere klinieken en/of ziekenhuizen internet via een vaste of draadloze verbinding aan op de eigen computer van de patiënt of op een pc die in zijn kamer geïnstalleerd wordt. Dat is al een paar jaar het geval in het AZ Sint-Lukas in Brugge (met Belgacom) of in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper (met Telenet), of sinds kort ook in het Centre Hospitalier de Namur (een investering van 20.000 euro die tot 200 gebruikers tegelijk kan ondersteunen).

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content