In juni 2011 onthulde Waals Minister van Economie Jean-Claude Marcourt de grote lijnen van een ICT Master Plan dat “Wallonië naar de voorhoede van digitale vooruitgang moest brengen.” Een lijvig document, gebaseerd op 50 operationele doelen die meteen de Waalse uitdagingen schetsen rond infra- structuur, opleiding, administratieve vereenvoudiging, e-government, het stimuleren van ict-ondernemingen enzovoort.

Alle Waalse ict-partijen – zowel privé als overheid – hadden toen eensgezind het Master Plan toegejuicht dat de verdienste heeft dat het een richting aangeeft voor ict en dat het de initiatieven wil verenigen.

Maar over welke initiatieven spreken we dan precies? Wel, het is duidelijk dat die belangrijke initiatieven nog moeten genomen worden. Het kabinet Marcourt verkoos om niet te antwoorden op onze vragen: in de loop van november zou de Waalse regering in primeur deze informatie krijgen.

Aan de kant van de belangrijkste stakeholders (Agoria Wallonie, AWT, Infopôle TIC, e.d.) is de toon bemoedigend en constructief, maar voelen we tegelijkertijd toch een zeker ongeduld:

“Eigenlijk dateert de ontstaansgeschiedenis van dit Master Plan al tot oktober 2010, toen het Waalse ict-platform (nvdr: een combinatie van ict-opleidingscentra en -bedrijven) een actieplan voorstelde aan de Waalse regering. Twee jaar later verwachten wij toch dat de intenties vertaald worden in acties”, zegt Thierry Castagne, directeur van Agoria Wallonie.

“Van de 11 prioritaire maatregelen waarvan sprake in het ICT Master Plan, zijn er zeker enkele die nochtans niet veel geld kosten. Ik denk bijvoorbeeld aan het voorzien van ducts bij openbare werken met het licht op toekomstige installatie van optische glasvezel. Zo’n duct kost 5 euro per meter.”

Agoria verwacht eveneens met een zeker ongeduld dat de Waalse ict-sector in kaart gebracht wordt, om zo enkele mogelijke goudklompjes van morgen te identificeren. Die zouden dan specifieke ondersteuning en coaching kunnen krijgen. “De Waalse ict-sector heeft een groeipotentieel. Een aantal spelers moeten gewoon geholpen worden om over een zekere kaap te geraken.”

Bij het AWT en de ict-cluster Infopôle, verheugt men zich over het Master Plan dat een zekere dynamiek teweeggebracht heeft en dat formele ontmoetingen tussen de belangrijkste spelers geïnitieerd heeft. De projectoproepen van het GreenICT-project – volledig gericht op ‘groene’ informatica – worden toegejuicht. Daarnaast zijn er ook zo’n 28 pilootscholen in het project gestapt rond ‘digitale scholen’, dat vooral niet de fouten wil maken van het eerdere CyberClasse-project. Zeven jaar na de aankondiging van CyberClasse is nog altijd maar amper 25 procent van de betrokken scholen ook effectief uitgerust met ict-apparatuur. Maar zoals in het begin van deze tekst al gezegd: het moge duidelijk zijn dat de échte beslissingen rond het Master Plan – denk dus aan budgetten – nog moeten genomen worden.

[OF]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content