Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Nu investeren in ‘fibre to the home’ (ftth) is eigenlijk niet aan de orde, wanneer je nog een kopernetwerk in de grond hebt. “VDSL is nog meer dan goed genoeg”, zegt Stephan Scholz, chief technology officer van Nokia Siemens Networks.

De nieuwste generatie VDSL-producten kan snelheden aan tot 100 Mbps. “Voor de komende drie jaar is 100 Mbps zeker voldoende, dus waarom je zou nu in ftth investeren? Waarom denk je dat er momenteel zoveel uitstel is in de uitrol van nieuwe GPON-netwerken? (GPON is de meest populaire netwerktopologie bij ftth, nvdr)”, stelt Scholz de vraag. “Wij raden onze klanten vlakaf aan om nu te stoppen met GPON. Je gaat simpelweg nooit de investering terugkrijgen tegen de tijd dat de volgende technologie – next generation optical access (NGOA) – al klaar zal zijn”, beweert Scholz.

Optische accesstechnologie

Waarmee Nokia Siemens Networks niet wil zeggen dat fibre geen toekomst heeft. “Natuurlijk niet, op lange termijn is fibre zeker de weg die de telecom moet inslaan. Wij zeggen alleen dat het niet opportuun is om nu – zeker ook gezien de financiële crisis – te investeren in het doortrekken van de glasvezelkabel tot in de woonkamer. Beter is om als operator nu nog te cashen met je bestaande kopernetwerk en volop voor de optische accesstechnologie te gaan van zodra die klaar is.” Volgens de fabrikant is de DSL-technologie zeker nog niet uitgespeeld en kunnen er nog steeds nieuwe features, functies en services aan toegevoegd worden vooraleer de switch naar optische technologie eraan komt.

Met die zogeheten NGOA-technologie moeten symmetrische (!) breedbandsnelheden tot 1.000 Mbps (1 Gbps) mogelijk worden per abonnee. Belangrijk volgens de cto van Nokia Siemens Networks is dat er géén elektronica meer aan te pas zal komen bovenop de optische connectie. Een soort passieve filter moet een vastgelegde frequentie van het licht in een kabel afbuigen binnen een bepaalde hoek, om die uiteindelijk tot in de woonkamer te brengen. Maar wat met ‘unbundling’ van zo’n netwerk? Daarover blijft Nokia Siemens Networks veeleer vaag en wijst de fabrikant naar de regelgever: “Pas wanneer het duidelijk is welke kant de regulering op gaat, kunnen we hier aan werken. Maar op zich mag het geen probleem zijn. Je kan bijvoorbeeld ontbundelen op fysisch niveau, via een soort veiling van licenties voor de nodige frequenties (soort lambda-per-gebruiker concept)”, dixit Scholz.

Eerste prototype klaar

Op het Broadband World Forum toonde Nokia Siemens Networks een eerste NGOA-prototype, al erkende de fabrikant ook dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Binnen vier jaar zouden we de eerste rollouts van NGOA-netwerken moeten zien, klinkt het voorzichtig. Uiteindelijk zullen volgens NSN de bestaande vaste én mobiele netwerken volledig convergeren en zal alleen de gebruikte access-technologie nog verschillen.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content