Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

In oktober rekende de Belgische software- en dienstenmarkt nog op een groei met 6,2 %. De crisis dwingt marktonderzoeker PAC echter tot een herziening van dat cijfer.

De Belgische markt voor software en diensten kende in 2007 nog een groei van 6,7 procent, maar zou dit jaar zeer zwak of zelfs helemaal niet groeien. Volgens onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants zou de softwaremarkt met hooguit 1 procent stijgen, en de dienstenmarkt in het beste geval met 2 tot 3 procent. Die cijfers komen aardig in de buurt van die van Agoria, de federatie van de technologische sector. Agoria voorspelde een nulgroei voor de it-markt, mede als gevolg van een armlastige telecomsector.

Hoogtes en laagtes

België lijkt nochtans minder klappen te krijgen dan de buurlanden, meent Vincent Gelineau, analist bij PAC. Dat heeft te maken met het belang van de overheidssector die hier 30 procent of meer van de uitgaven vertegenwoordigt, tegen 20 à 25 procent bij onze buren. “Dit is inderdaad een veeleer defensieve sector.” De crisis had daarentegen een enorme impact op de banksector, vooral op de vier grote banken (al zou Fortis bijvoorbeeld kunnen investeren in interfacingprojecten met BNP Paribas, zodra de operatie rond is, vooraleer harmonisatie- en integratieprojecten te starten), en op de retail. De farmasector zou de crisis dan weer vrij goed opgevangen hebben, net als verzekeringen, vervoer en de gezondheidszorg.

Voorts merkt PAC op dat de markt vooral gestuwd wordt door outsourcing die met zowat 5 procent zou stijgen (al neemt de druk op de prijzen toe), terwijl diensten in het algemeen amper toenemen en de softwareverkoop slechts een zeer beperkte groei kent.

Als grote trends noemt PAC de vertraging van de investeringen in infrastructuurprojecten (het toenemende succes van open source laat sporen na), de virtualisering, de centralisatie in het datacenter en de projecten in beveiliging en contentmanagement (ECM). Het bureau verwacht voorts dat SaaS zich gestaag zal doorzetten (de kmo’s zullen hier de toon aangeven), net als outsourcing en BPO (business process outsourcing), maar de segmenten opleidingen en hardwareonderhoud krijgen het moeilijk.

De top 10 van dienstenleveranciers werd in 2007 door elkaar geschud door de forse opmars van Atos (dat Banksys/BCC overnam) en Accenture. Ook de Waalse leverancier NRB duikt op in dat lijstje. In de top 10 van 2008 zullen na de overname van EDS door HP vier grote spelers de markt domineren.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content