Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Océ, de onbetwiste marktleider op het vlak van continu zwart/wit drukwerk, wil zich nu ook op de kleurenmarkt doen gelden, en mikt daarbij op de geleidelijke overgang van offset naar digitaal.

Wat continu zwart/wit drukken in grote volumes betreft is Océ onder meer met zijn VarioPrint-gamma ongenaakbaar. Volgens marktonderzoeker InfoTrends bedroeg het marktaandeel in 2007 61%, ruim voor In-foPrint (19%), Xerox (15%) en Nip-son (5%). Die leiderspositie wordt in stand gehouden – en zelfs versterkt – daoor innovaties: de Nederlandse groep investeert 7% van zijn omzet (zo’n 3 miljard euro voor 18.000 medewerkers) in onderzoek en ontwikkeling. 1.800 ingenieurs worden hiervoor aan het werk gezet, waarvan zo’n 500 alleen al voor software.

Overschakeling

De laatste jaren wordt er echter steeds vaker kleur gebruikt in continu drukwerk. Offset printing krijgt steeds meer concurrentie van digitale technieken, of het nu gaat om elektrofotografie (met vaste toner) of inkjet. De technologie evolueert vrij traag, maar wordt steeds populairder voor toepassingen zoals het afdrukken van technische documenten, direct mailings, transpromo (documenten die transactiegegevens zoals rekeningsuittreksels of facturen combineren met promoties, bijvoorbeeld kortingsbonnen, speciale aanbiedingen, enz.), of het drukken van boeken en kranten (in kleine hoeveelheden). En dan hebben we het nog niet over drukwerk op groot formaat of blad per blad. De technologie staat trouwens niet stil, legt Manfred Maier, chief technology officer bij Océ, uit. “Vandaag bestaat er geen ‘one size fits all’-technologie meer, maar wel een waaier van technologieën die elk voldoen aan specifieke behoeften.” Elektrofotografie onderscheidt zich bijvoorbeeld door zijn hoge kwaliteit op uiteenlopende onderlagen (het VarioStream-gamma bij Océ voor zwart/wit en ColorStream voor drukwerk in kleur), inkjet-toestellen zijn dan weer sneller en goedkoper (JetStream-gamma). Aspecten zoals de behandeling van het papier, de software voor het kleurenbeheer (Prisma) e.a. spelen eveneens een rol.

Nieuw

Het eind 2007 aangekondigde JetStream-gamma werd onlangs uitgebreid met een paar tussenmodellen. Océ biedt naast de JetStream 750/1500 (100 meter per minuut) en de JetStream 1100/2200 (150 meter per minuut) nu ook de JetStream 500/100 (75 meter per minuut, voor de transpromomarkt) en de JetStream 2800 aan (die kan printen over een breedte van 30 duim, ofte 3 A4-pagina’s en bestemd voor het drukken van kranten en boeken). Voor volgend jaar werd de JetStream 3xxx (200 meter per minuut) aangekondigd. In het zog van de toestellen biedt Océ consultancy, implementaties, ondersteuning en opleidingen aan.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content