Wat bij het OCMW-rusthuis van Harelbeke begon als de vervanging van een telefooncentrale, groeide uit tot een veel ruimer wlan-project. Voip en draadloos internet zijn de eerste toepassingen.

In het OCMW-rusthuis ‘De Ceder aan de Leie’ in Harelbeke wonen 120 senioren. Tot voor kort gebruikten de zorgverstrekkers in het rusthuis een se-mafoonsysteem van Essec. “De mogelijkheden waren eerder beperkt”, stelt Frederik Helleyn, ict-verantwoordelijke bij het OCMW Harelbeke. “Verscheen er een oproep op de bieper, dan moest de zorgverlener eerst op zoek naar een telefoon om terug te bellen. Dan pas kreeg hij te horen wat de vraag was.” Het personeel wilde liever direct bereikbaar zijn via draagbare telefoons. In eerste instantie dacht het OCMW daarbij aan dect, maar al snel bleek dat de bekabeling voor het aanleggen van 120 kamermodules niet echt een optie was. Uiteindelijk viel de keuze op voip via een draadloos wan. “De opportuniteit schuilt in het feit dat we dat wlan ook nog voor andere toepassingen kunnen gebruiken. Met dect was dat niet mogelijk.” Telecomintegrator Newtel stond in voor de implementatie van het project. Het wlan steunt op twee draadloze controllers en 64 draadloze access points van Trapeze, verspreid over drie gebouwen. “Iedere 20 tot 25 meter is er een antenne voorzien”, zegt Frederik Helleyn. “Ook buiten hebben we twee antennes laten aanbrengen, onder meer bij de petanquebaan. De dekking is daarmee overal gegarandeerd, zelfs in de gangen en in de lift.” Telefoneren verloopt via een hybride HiPath 3800-centrale van Siemens. De medewerkers van het rusthuis bellen draadloos met een wifi-telefoon over het wlan. De kameroproepen zien ze meteen op het scherm. Voor de bewoners zijn aangepaste toestellen voorzien, met grote toetsen en geschikt voor mensen met een hoorapparaat. Via het wlan kunnen de bewoners ook internetconnectie krijgen. “Dat gebeurt via een apart beveiligd virtueel netwerk, dat ook voor bezoekers toegankelijk is – zowel bezoekers van de bewoners, als bezoekers die bij ons komen vergaderen.”

Draadloos zorgdossier

Op termijn zal het draadloos netwerk bij het OCMW-rusthuis voor meer dienen dan alleen telefonie en internet. “Het is de bedoeling het elektronisch zorgdossier van de bewoners via het wlan consulteerbaar te maken”, aldus nog Frederik Helleyn. “Via een pda of tablet-pc zullen de verpleegkundigen het dossier van de bewoner dan in de kamer kunnen inkijken en aanvullen.” Daarnaast denkt het rusthuis er ook aan een toepassing voor de lokalisatie van medisch materiaal en van bewoners over het wlan te sturen.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content