Volgens Michael Meeks, die bij Novell fulltime aan OpenOffice.org werkt, stagneert de ontwikkeling van het opensource kantoorpakket.

Het aantal actieve ontwikkelaars heeft een dieptepunt bereikt: van 70 in 2004 tot 24 op dit moment, aldus Meeks. Ter vergelijking: de Linux-kernel heeft zo’n 300 actieve ontwikkelaars, en dat aantal stijgt nog steeds. Uit zijn cijfers blijkt nog meer: “Sun zet zijn ontwikkelingen rond OpenOffice.org langzaam maar zeker op een lager pitje. Tegelijk weigert het bedrijf om het OpenOffice.org-project te herstructureren tot een onafhankelijker vorm, zoals een stichting. De combinatie van deze twee factoren is heel ongelukkig voor de verdere ontwikkeling van OpenOffice.org, aangezien de community zo niet kan groeien.”

De OpenOffice.org-community moet absoluut weer gaan groeien, vindt Meeks, en hij ziet twee zaken die hiervoor noodzakelijk zijn. Allereerst zou OpenOffice.org in een stichting moeten ondergebracht worden: “Dit geeft bedrijven meer vertrouwen om in het project te investeren en de code te verbeteren. Wie nu immers in OpenOffice.org investeert, stopt zijn geld in een product dat bijna exclusief gecontroleerd wordt door Sun. Ontwikkelaars moeten hun rechten overdragen aan Sun voor ze code kunnen bijdragen aan OpenOffice.org. Je ziet op dit moment dan ook dat weinig andere bedrijven in de ontwikkeling van OpenOffice.org investeren.” Ten tweede wil Meeks dat de barrières die er nu zijn voor potentiële ontwikkelaars worden opgeheven: “Dan gaat het vooral om de versteende bureaucratie die er in het OpenOffice.org-project is. We moeten ons echt focussen op de community en ontwikkelaars aanmoedigen. Alleen zo kunnen we nieuwe vrijwilligers aantrekken.”

Go-oo

Meeks heeft zijn eigen fork van OpenOffice.org, Go-oo. “Ik ben deze begonnen omdat OpenOffice.org nogal traag reageerde op nieuwe code die door externe ontwikkelaars werd voorgesteld. Omdat het vaak om nuttige code ging die handig zou zijn voor de gebruikers, nam ik deze op in Go-oo. Steeds vaker stuurden ontwikkelaars die ontevreden waren met de logge OpenOffice.org-bureaucratie hun code naar Go-oo. Ik wil dat OpenOffice.org groeit, verbetert en diversifieert, en op dit moment is de beste manier om dat te doen bijdragen aan Go-oo.” Meeks werkgever Novell sponsort Go-oo, dat door Novells samenwerking met Microsoft ook een betere ondersteuning voor Open Office XML biedt dan OpenOffice.org. Heel wat Linux-distributies, zoals Ubuntu en Debian, installeren al Go-oo in plaats van OpenOffice.org.

Koen Vervloesem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content