Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Drie jaar geleden richtte RackSpace samen met NASA OpenStack op. Ondertussen werken meer dan 200 bedrijven aan OpenStack.

In oktober 1998 zag Rackspace het licht: het zoveelste hostingbedrijf leek het. Maar waar de meesten focusten op de technologiekant van hosting, legde Rackspace van bij aanvang de nadruk op ijzersterke ondersteuning en service. “En eigenlijk is dat nu nog steeds onze grootste differentiator”, vertelt Simon Abrahams, head of market strategy and insight bij Rackspace met hoofdzetel in San Antonio (Texas). “We noemen dat onze ‘fanatical support‘”, legt Abrahams ons uit in Nice waar hij te gast was op de technologieconferentie NetEvents.

Wie Rackspace al kent, legt allicht onmiddellijk de link met OpenStack. “Drie jaar geleden ondertussen hebben we OpenStack opgericht, samen met NASA”, zegt Abrahams. Ondertussen is OpenStack het meest gebruikte open source cloud besturingssysteem ter wereld, dat in verschillende versies en distributies verkrijgbaar is. “In zekere zin kan je OpenStack dus inderdaad als de Linux van de cloud omschrijven, net zoals wat Android betekent voor de smartphonemarkt”, aldus Abrahams.

“Ik ben nog steeds blij dat we toen beslist hebben om het platform als open source op te vatten. Je mag gerust weten dat er discussie geweest is of we op die manier de schat niet gingen weggeven. Maar uiteindelijk waren we het er over eens dat open source de enige manier was om op dat moment snel een ecosysteem te kunnen creëren en momentum te genereren. Dat was toen nodig, want wij zagen in 2009 al hoe sterk Amazon plots aan het opkomen was. Een ‘level playing field’ via een open source platform? Daar konden we ons wel in vinden”, blikt Abrahams terug.

OpenStack-partners differentiëren zich via extra diensten. “Onze ‘fanatical support’ waar ik het daar straks over had? Dát maakt echt het verschil”, beweert Abrahams. Op dit ogenblik telt Rackspace wereldwijd zo’n 5.000 werknemers, waarvan 1.200 in Europa met een Benelux-kantoor in Amsterdam. Van de 9 datacenters zijn er slechts twee op het Europese continent gevestigd, meer bepaald in het Verenigd Koninkrijk. Als voorbeeld van de ‘fanatical support’, geeft Abrahams nog mee dat er tegen het einde van het jaar zo’n 50 werknemers in de UK zullen zijn om een internationale support-desk rond OpenStack-oplossingen te bemannen. “Zonder premium prijzen!”, benadrukt hij.

WORKLOAD WAAR JE WIL

Rackspace propageert het ‘hybrid’-model. “Maar niet op de manier waarop andere partijen hybrid definiëren. Onze definitie van een hybrid cloud is een aanpak waarbij je de workloads op een plaats zet die jou het beste uitkomt, of dat nu public cloud, private cloud of dedicated servers zijn”, zegt Abrahams. Met die aanpak wil Rackspace ook kritiek van analisten pareren dat de cloud nog niet ‘enterprise ready’ zou zijn. “That’s ok for us, want wij verkopen toch hoofdzakelijk hybride oplossingen aan onze enterprise klanten”, klinkt het. Wie dat wil kan overigens sinds augustus vorig jaar ook een ‘private cloud’ oplossing van Rackspace downloaden, die in essentie een distributie van OpenStack is en die in een eigen datacenter kan draaien.

Het grote gevaar is dat OpenStack ondergesneeuwd dreigt te raken onder de ‘proprietary’ software die sommige fabrikanten bouwen rondom het cloud-platform. “Ik zie dat zo snel niet gebeuren”, zegt Abrahams. “Het ecosysteem werkt rondom open ontwikkelingen met een collaboratieve aanpak. Wie instapt, engageert zich daartoe. Ondertussen zijn dat al 200 bedrijven die samen de toekomst van OpenStack bepalen. In de meest recente releases is het trouwens niet RackSpace dat de meeste lijnen code toegevoegd heeft. HP en RedHat bijvoorbeeld voegen momenteel veel meer toe aan OpenStack dan wij, en daar profiteren alle OpenStack-partners mee van”, aldus nog Abrahams.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content