Pieterjan Van Leemputten

De vergrijzing staat voor de deur en technologie kan alles oplossen. Het zijn twee cliché’s, maar bij Living Tomorrow proberen ze beiden te combineren in het ‘carehome of the future’ in Heusden-Zolder.

Het concept moet ons een beeld geven van hoe we binnen tien, twintig of vijftig jaar onze oude dag doorbrengen. Carehome of the future bestaat enerzijds uit een echt rusthuis voor een tweehonderdtal mensen, bestaande uit negentig zorgkamers en 54 assistentiewoningen. Anderzijds is het een democenter voor innovaties in de zorgsector. Daarbij gaat het in beperkte mate om dingen in de zeer nabije toekomst of producten die vandaag al bestaan maar nog niet wijdverspreid opduiken. Andere innovaties liggen verder voor ons uit en moeten hier tonen waar het naartoe gaat. Het doel? Menselijk comfort door technologische ondersteuning die bovendien betaalbaar moet zijn.

Tijdens een begeleide tour zien we onder meer een kamer met een interactieve projectie boven het kookvuur waarop onder meer de agenda wordt geprojecteerd. Videogesprekken rollen binnen op het tv-scherm. Een scherm in de keukentafel helpt een rusthuisbewoner dan weer met de medicatie die dagelijks op vaste tijdstippen moet worden ingenomen. Doet hij of zij dat niet, dan gaat er een lamp in huis oplichten tot de bewoner op de tafel afvinkt dat de pillen zijn geconsumeerd. Soms gaat het om verrassend kleine, maar zeer nuttige innovaties. Bijvoorbeeld een bed dat herkent wanneer je rechtop gaat zitten zodat er automatisch een dimlicht aan gaat zodat je veilig in het midden van de nacht je bed uit kan. Of sensoren, vergelijkbaar met die van een inbraakalarm, die kunnen herkennen wanneer een rusthuisbewoner lange tijd niet beweegt, of is gevallen. Alle innovaties zijn afkomstig van partners van Living Tomorrow/Carehome of the Future. Zo verzorgt HP de backoffice van het project en levert Vasco enkele van zijn verificatieoplossingen.

Al zijn er weliswaar enkele kritische bedenkingen te plaatsen bij sommige innovaties. Wie bijvoorbeeld te dement is om aan de juiste medicatie te denken, denkt er mogelijk ook niet aan om die pillen nadien af te vinken op het scherm. Ook over de kostprijs moeten we ons geen illusies maken. Die ligt in dit hypermodern wooncentrum rond de 65 euro per dag. Dat is niet verschrikkelijk veel, maar toch een stuk meer dan wat je vandaag in een gewoon rustoord betaalt. “Maar Carehome of the Future mikt wel op het eerder hogere middensegment”, nuanceert oprichter Frank Beliën.

Een innovatie die wel veelbelovend lijkt, is de volautomatische pillendraaier. Een toestel dat nog niet echt bestaat en dus voor de gelegenheid met een 3d-printer werd gemaakt. Hierin zitten de actieve bestanddelen van een geneesmiddel die op maat van de patient worden gecombineerd tot één pil. Ook wordt alles in op maat samengestelde zakjes gemaakt. Een zakje met al je pillen die je per keer moet innemen, of één pil die meerdere pillen vervangt; het is doodsimpel maar tegelijk een serieuze verlichting van het werk van apotheker en patiënt.

Het project zal drie jaar lang zijn deuren openen voor geïnteresseerden. Carehome of the Future mikt daarbij breed: overheden, de zorgsector en mensen die bezig zijn met het commercialiseren van toepassingen voor die sector. “We hebben zelfs al bezoekers uit Taiwan gehad”, zegt Beliën enthousiast. Nadien blijft het gebouw wel bestaan als modern rustoord voor de bewoners.

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content