Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Quest Software schreef het voorbije jaar een tiental overnames op zijn naam en toonde zich vooral in het tweede semester erg gulzig. Het bedrijf bevestigt hiermee zijn voornemen om meer slagkracht te verwerven in het beheer van Windows-omgevingen. De klemtoon ligt nu op virtualisering en de ‘mid-market’.

Quest Software was oorspronkelijk gespecialiseerd in tools voor databasemanagement, later in het beheer van toepassingen voor grote ondernemingen. Daarna stortte het bedrijf zich ook op het universum van Microsoft (mail en directories). Kortom,”alle domeinen die cruciaal zijn voor een onderneming”, stelt Anthony Moillic, technisch directeur Frankrijk en Belux.

Virtualisering

Niet toevallig waagt Quest Software zich nu ook aan virtualisatie. “Virtualisatie ontgroeit de test- en ontwikkelingswereld en verovert nu de productie-infrastructuur.” Die ontwikkeling rechtvaardigt meteen de overname, in november, van Provision Networks (bedrijfsoplossingen voor virtualisatie van werkposten en omgevingen rond VMware en Microsoft Windows Terminal Services), die volgt op de eveneens recente acquisitie van Invirtus (migratie, automatisatie en beheer van gevirtualiseerde omgevingen) en van Vizioncore (back-up en herstel, migratie, follow-up en optimalisering van gevirtualiseerde platformen).”Doelstelling is in de gevirtualiseerde omgeving dezelfde meerwaarde te leveren die we al bieden met onze producten op de klassieke platformen”, verduidelijkt Moillic. Hij hamert er meteen ook op dat die overnames bedoeld zijn om technologie binnen te halen, niet om marktaandeel te kopen. De betrokken bedrijven zijn partners van grote spelers op de virtualisatiemarkt, zoals VMware.”Ze bleven tot nu binnen hun technologische niche, maar wij willen dit jaar uitpakken met een volledig aanbod onder het Quest-label.”

Microsoft

Quest beperkt zich niet tot virtualisatie, maar focust ook in toenemende mate op de Microsoft-wereld. In juni werd ScriptLogic overgenomen, leverancier van oplossingen voor beheer van de levenscyclus van Windows-servers en -werkposten voor kmo’s (wat het aanbod van Provision Networks vervolledigt). In oktober werd ook Proposion opgeslokt om het aanbod aan migratietools van Lotus Domino naar Microsoft Exchange te vervolledigen.”Wij kunnen voortaan zowel de data als de toepassingen migreren.”

En er vielen in 2007 nog meer overnames te noteren. In november konden via eXC Software de beheerfuncties van Microsoft System Center Operations Manager 2007 en van System Center Configuration Manager 2007 worden verruimd tot heterogene omgevingen (zoals Unix, Linux, Mac, Java, enz.). Dit paste in de logica van de overname van Vintela in 2005.

In december van vorig jaar werd PassGo Technologies overgenomen, ter vervollediging van de portefeuille voor identiteitsbeheer en toegang op de Unix/Linux-platformen, zOS-mainframe en iSeries (AS/400).

“Wij kopen gemiddeld 5 tot 10 bedrijven per jaar op, ofwel om onze markt te verruimen, bijvoorbeeld om van grote ondernemingen uit te breiden naar ‘mid-market’, ofwel om ons aanbod te verbreden, zoals het geval was met virtualisatie, ofwel om het terrein naar het Microsoft-platform te effenen”, vervolgt Moillic die de doorbraak van virtualisatie en van SharePoint de belangrijkste markttrends van dit jaar bestempelt.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content