Wereldwijd gebruiken al 57 miljoen mensen regelmatig PayPal om hun aankopen op het web te betalen. Ook in België breidt dit betalingssysteem zich steeds verder uit. Het dochterbedrijf van eBay heeft zelfs personeel aangeworven om hier alles in goede banen te leiden.

De reële en virtuele wereld vloeien steeds meer in elkaar over. Maar tot nu toe waren het vooral merknamen uit de fysieke wereld die hun weg vonden op het net. De omgekeerde beweging, van het web naar een niet-digitale wereld, kwam veel minder voor. PayPal behoort tot die categorie. Het bedrijf levert al zo’n tien jaar betaaldiensten voor online aankopen. Nu biedt het in de Verenigde Staten ook leningen en kredietkaarten aan. Maar het leeuwendeel van de commerciële activiteiten van PayPal, dat in 2002 door de veilingsite eBay werd overgenomen, verloopt nog altijd via het internet. In dat domein blaakt het bedrijf van gezondheid, en het gaat zich nu ook duidelijker positioneren in ons land.

Wereldwijd hebben 148 miljoen gebruikers een PayPal-account geopend en 57 miljoen van hen betalen regelmatig hun online aankopen via deze rekening. De helft daarvan woont in de Verenigde Staten. In 2008 betaalde 18 procent van de Amerikanen zijn aankopen online met PayPal. De formule mikt op “eenvoud en snelheid”, zoals dat officieel heet. De betaling wordt gedebiteerd via de kredietkaart van de gebruiker. Een Paypal-gebruiker hoeft echter niet telkens wanneer hij iets op het net koopt zijn bankgegevens in te voeren. Bovendien is de betaling beveiligd en circuleert de vertrouwelijke informatie niet op het net, zo benadrukt het bedrijf. Gemiddeld bedrag per transactie: 45 euro. In het laatste kwartaal van 2007 bedroeg de totale waarde van met PayPal betaalde aankopen 3,9 miljard euro. Vandaag is PayPal een essentieel onderdeel in de eBay-constructie. Omgekeerd zorgt eBay voor de helft van alle geregistreerde transacties op PayPal. “We zouden graag onze inkomsten buiten eBay vergroten”, zegt Dennis Van Allemeersch, directeur van PayPal Benelux. In de Verenigde Staten is PayPal al aanwezig in zowat alle lagen van de e-commerce. Nu moet Europa veroverd worden. Het beste middel daartoe is te werken met een niet-virtueel verkoopteam, echte mensen dus.

800.000 geactiveerde accounts in België

Om de e-handelaars in de Benelux te benaderen heeft het eBay-filiaal daarom een aantal maanden geleden personeel in dienst gnomen. De kantoren op de Brusselse Louizalaan worden gedeeld met moederbedrijf eBay. Tijdens de tweede jaarhelft van de 2007 hebben een duizendtal sites met online verkoop besloten PayPal toe te voegen als betalingssysteem voor hun klanten: een stijging van 15 procent.

Tot op vandaag werden er twee miljoen accounts geactiveerd in de Benelux, waarvan 800.000 in de België. Op papier is meer dan 7 procent van alle Belgen klant bij PayPal.”Tussen de 20 en 30 procent van die accounts zijn ook echt actief”, nuanceert Dennis Van Allemeersch.”Maar we groeien bijzonder snel, sneller nog dan in de rest van de wereld, en dat terwijl onze internationale groei toch meer dan 30 procent per jaar bedraagt.”

Tweeduizend online handelaars in België bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om met PayPal te betalen. “3 Suisses, de op een na grootste site voor e-commerce in België, De Post of Brico zijn maar enkele voorbeelden”, vertelt Allemeersch. Het gemiddelde transactiebedrag in België ligt iets hoger dan het wereldwijde gemiddelde voor PayPal-transacties.

“We hebben PayPal twee of drie weken geleden geïnstalleerd”, zegt Vincent Pletsers, webmaster van de e-shop van Brico. Klanten van de keten voor bouw- en tuinmateriaal kopen op de site vooral grote zaken (tuinhuisjes, rollen glaswol,…), die vervolgens worden geleverd. “De dag zelf van de installatie van het systeem heeft een eerste klant zijn rekening al betaald via PayPal.”

Graag de populairste

“PayPal wil het geprefereerde betaalmiddel worden van de internetgebruiker”, zegt Dennis Van Allemeersch, die bij ons onder andere concurrentie krijgt van het bedrijf Ogone (6.000 online handelaars in 25 landen). “België biedt een mooi potentieel. Op het vlak van e-commerce betreft staat de Belgische markt op het niveau waarop de meest geavanceerde markten zich een jaar of twee geleden bevonden. Er moeten dus posities worden ingenomen.” Valt dan nog af te wachten of eBay zelf de opkomst van PayPal niet zal stuiten. Doordat het probeert zijn eigen betalingssysteem voorrang te geven op andere, zorgt de veilingsite soms voor ongemak bij zijn gebruikers. Met name als de directie van eBay, zoals begin dit jaar het geval was, overweegt om betalingen voor zogezegde transacties met “hoog risico” maximum 21 dagen uit te stellen. Officieel is het de bedoeling de kopers te beschermen, maar die zijn daar allemaal niet even gelukkig mee.

Jean-Yves Huwart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content