Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Recent stelde internetpionier en ‘thought leader’ Peter Hinssen zijn eerste boek ‘Business/IT Fusion’ voor op een evenement van de MIT-club. “Ik wil de Dr. Phil van de CIO’s worden.”

In zijn boek pleit Hinssen voor een ‘renaissance’ in de it-sector. Er schort immers iets met het imago van de cio, en dat straalt af op de hele it-afdeling. Waarom is de relatie tussen business en it zo problematisch? Hoe komt het dat niemand het informaticadepartement nog vertrouwt? “It wordt niet langer serieus genomen”, vindt Hinssen, “terwijl de cio eigenlijk een moderne Mozes is die zijn volk naar het beloofde land moet leiden.”

De auteur zoemt in op de komende transformaties in it-omgevingen (“we hebben er 30 jaar over gedaan om digitaal te worden, de komende 30 jaar zal het er vooral op aankomen daar slim mee om te gaan”), op de evolutie van een nieuwe generatie cio’s (“chief information officers moeten leren om de passie weer te laten opborrelen, en om niet langer tweede viool te spelen”), en op de fundamentele u-turn die ook de gewone it’er zal moeten nemen (“de juiste mensen op de juiste plaats zijn onontbeerlijk, en daarbij denk ik niet aan technici die al tien jaar bezig zijn met het onderhoud van de zoveelste versie van een Oracle of Microsoft product, maar aan it’ers die vlot communiceren en creatief zijn”).

Roadmap naar it 2.0

De ‘Fusion’-boodschap die Hinssen verspreidt, waarbij business en it als het ware samensmelten tot één geheel, en waar de cio een echte leider is met veel zakelijke kennis, is zeker niet nieuw. Zo was de visionaire ceo A.G. Lafley van Procter & Gamble Hinssen al voor toen hij een tijdje geleden zijn hele it-departement schrapte en informatica integreerde in de business. (Lees ook het interview met Patrick Arleqeeuw, vice-president Global Business Services P&G in DN nr.27 van 5 september).

Maar de bevlogen stijl en het enthousiasme zo eigen aan de opinion leader werden behouden in het boek, dat leest als een trein en bovendien ook leuk oogt. Ook de voorgestelde ‘roadmap’ naar it 2.0 is altijd minstens interessant. Wel richt het werkstuk zich meer op de businesskant dan op de it. “It is strategisch, en ik wil ook ceo’s helpen inzien wat ze er allemaal mee aankunnen”, luidt de verklaring.

“Ik heb zeker geen academisch boek willen schrijven, daar geloof ik niet in. Toen ik afstudeerde aan de Universiteit van Gent, moet ik de slechtste student van mijn jaar geweest zijn. Ik geloof wel in pragmatisme. Ik wil de Dr. Phil van de cio’s worden.”

www.it-fusion.com

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content