Pfease positioneert zich op de veelbelovende markt van de voorspellende business intelligence. Het bedrijfje werd opgericht door Séverine Ovyn en Xavier Rouby, beiden doctors aan de UCL, de ene in de wetenschappen, de andere in fysica.

De originaliteit van hun aanpak schuilt in de gebruikte technieken: algoritmen die werden ontleend aan de deeltjestheorie, toegepast op de verwerking en analyse van data. Pfease wil ondernemingen helpen met het voorspellen van de impact van bepaalde acties, en het simuleren van diverse scenario’s op korte of op lange termijn. Zo kunnen er scenario’s gekozen worden die het best bij de mogelijkheden en de ambities van het bedrijf passen. De tools die Pfease heeft ontwikkeld, maken het mogelijk om de gevoeligheid te testen van hypothesen, en om rapporten en grafieken met een projectieve dimensie te maken.

“Ionen, elektronen en protonen maken gewoon plaats voor beheergegevens: omzet, HR, allerlei parameters”, legt Xavier Rouby uit. “Onze algoritmen hebben het voordeel dat ze een groot aantal parameters tegelijkertijd kunnen analyseren om de hypothesen te valideren en statistisch interessante resultaten te produceren.”

Pfease heeft bijvoorbeeld een Belgisch ziekenhuis geholpen bij het bepalen van de HR-behoeften van de verpleegkundige diensten en van de bijbehorende kosten op 1, 3 en op 5 jaar. De voorspelling zou ook kunnen worden toegepast op zakelijke scenario’s.

“Bijvoorbeeld om te bepalen wat op termijn het gunstigste zou zijn voor een bedrijf dat zijn internationale aanwezigheid wil uitbreiden”, legt Xavier Rouby uit. “50 commerciële medewerkers inzetten in heel Duitsland, of 5 commerciële medewerkers toespitsen op één enkel gebied?”

De prioritaire doelgroep is die van de kmo’s. Voor grotere accounts is Pfease van plan om partners te zoeken die reeds aanwezig zijn in het bi-landschap, en die de specifieke expertise van dit jonge bedrijfje graag willen toevoegen aan het aanbod. Er zijn volgens Pfease drie sectoren die allicht vooral geïnteresseerd zijn in de voorspellende oplossingen, namelijk de ziekenhuissector, “die grote hoeveelheden data moet verwerken en waar de bestaande oplossingen niet voldoende aangepast of te oud zijn”, de media en de HR-markt, “die vele voortdurend veranderende menselijke parameters moeten verwerken. Precies hierin schuilt de kracht van onze algoritmen: alle niet-voorziene afwijkingen kunnen testen.”

PASPOORT

Naam: Pfease,

www.pfease.com Zetel: Limelette

Opgericht in: 2010

Personeel: 2 personen (plus freelancers)

Financiering: eigen fondsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content