In maart 2008 onthulde Ka-rin Lalieux, de Brusselse schepen van Informatica, de projecten van Gial (het Centrum voor Informaticabeheer voor Lokale Besturen) dat verantwoordelijk is voor de it van de hoofdstad. Kregen ze ook allemaal concreet vorm?

De website van de stad werd op 12 november 2008 gelanceerd. Er kwamen verbeteringen aan de opbouw en de functionaliteit en er is ook veel meer informatie beschikbaar. Het project dat volledig door de eigen medewerkers van Gial werd uitgevoerd, heeft een jaar werk gevraagd. De structuur werd van a tot z herdacht met de bedoeling de gebruikers sneller aan de gezochte informatie te helpen, de toegankelijkheid te verbeteren (meerdere browsers, en voor slechtzienden een geluidsknop of de mogelijkheid om de tekstgrootte aan te passen) en de interactiviteit te versterken (contact per e-mail, maar ook de mogelijkheid om bepaalde administratieve documenten op te vragen en in te vullen). Opmerkelijk was de snelheid waarmee het websiteteam bepaalde kleine problemen zoals de indexering heeft opgelost.

Met de installatie van voip werd begonnen bij het administratief centrum van de stad Brussel, met Siemens als partner. De oplevering van de aanbesteding is voor binnenkort.

Ook het project voor het hergebruik van oude computers dat de digitale kloof moet helpen dichten, is goed gestart. In 2008 werden om en bij de 2.000 computers afgedankt en vervangen door nieuw it-materiaal. Een eerste lot van 200 computers werd begin augustus toegekend aan de vzw TIC Tanneurs in de Marollen die een leasingsysteem heeft uitgedokterd ten voordele van leefloners en werklozen die in de hoofdstad wonen. De lening bedraagt 49 euro per jaar en met 50 euro meer kan de pc worden aangekocht. Karine Lalieux wil binnenkort een balans opmaken van de acties. Zij denkt er met name aan om ook studenten, ouderen en eenoudergezinnen van het systeem te laten genieten. De oudste computers worden naar recyclagecentra of afvalverwerkingsbedrijven gebracht.

Het project voor de informatisering van de personeelsdienst en de uitbetalingen gaat verder met HR Access en Capgemini. Het systeem zal eind deze maand in voege treden voor het administratief personeel (ongeveer 5.000 loontrekkenden) en volgend kwartaal voor de personeelsleden van het openbaar onderwijs. Dat betekent een lichte vertraging die te wijten is aan een grotere complexiteit dan aanvankelijk werd aangenomen, geeft Jean-Marc Goeders, gedelegeerd bestuurder van Gial, toe.

Het migratieproject naar opensourcesoftware “vordert niet, bij gebrek aan middelen om op grote schaal over te schakelen naar OpenOffice, ook al gebruiken we intern enkele open source-applicaties”.

[MH]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content