Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Stel, je hebt een telepresence oplossing van HP in huis gehaald. Kan die ‘praten’ met het equivalent van Cisco of van Tandberg? Of nog: kan je via een Microsoft OCS-client communiceren met een endpoint van Polycom? Ondanks het gemeenschappelijke SIP-protocol is het wel duidelijk dat het interoperabiliteitsvraagstuk nog lang niet opgelost is.

In de nabije toekomst zal de sector van de videoconferentie zich vooral focussen op integratie. Dat is nodig, want in het verleden praatte Polycom een andere taal dan Tandberg. Cisco heeft ooit zelfs een call manager op de markt gebracht die draaide op Skinny. How proprietary can you go?

Ondanks het SIP-protocol voor multimediacommunicatie, en standaarden zoals H323, kan geen enkele van de grote constructeurs op dit ogenblik garanderen dat een telepresence-installatie van Polycom kan praten met een gelijkaardige oplossing van Cisco. “De technologie kan nochtans pas echt doorbreken, als iedereen dezelfde taal spreekt”, weet Nicolas Collette van Tandberg. “Wij werken alvast met de gangbare standaarden, en proberen onze technologie zo open mogelijk te concipiëren.”

“Dit gezegd zijnde, zelfs in omgevingen die werken met SIP zijn er verschillen. De SIP van Microsoft is anders dan die van Cisco, zeg maar. En voor echte interoperabiliteit, moeten ook de gebruikersinterfaces op elkaar afgestemd zijn. 98 procent van de communicatieprotocollen tussen Polycom en Tandberg zijn vandaag al dezelfde, dus technisch gezien kan je die twee werelden wel aan elkaar koppelen. Maar je moet er ook nog mee kunnen werken.”

Polycom en Tandberg vertrekken vanuit een H323 omgeving, een standaard die eigenlijk uit de telefonie komt, en maken gebruik van een dedicated netwerk. Cisco vertrekt met SIP vanuit de internethoek, en gebruikt de integratiemogelijkheden in het ip-netwerk van zijn klant als belangrijk verkoopsargument. “Maar ook Avaya en Polycom evolueren naar een volledig op SIP gesteunde video-infrastructuur”, zegt country manager David Van den Berg van Polycom. “In de komende jaren willen we verder integreren met het OCS-platform van Microsoft”, klinkt het nog. “Zodat iemand met een OCS-client kan communiceren met een endpoint van Polycom. En omgekeerd.”

“We zitten al redelijk ver wat de integratie van OCS in onze oplossingen betreft”, zegt ook Collette. “Op dat kruispunt, waar de vertaalslag tussen H323 en SIP plaatsvindt, zal je in de toekomst nog heel wat ontwikkelingen zien opduiken. Met diensten zoals MSN of Yahoo Messenger krijg je een ander verhaal. Maar daar beheer je ook zelf het netwerk niet, en kunnen er veiligheidsproblemen optreden.”

Zwaartepunt

Martijn Blokland gaat er alvast van uit dat bedrijven zoals Polycom en Tandberg de Cisco’s gaan worden van de videoconferentie-industrie. “Vandaag ligt het zwaartepunt van de investering en de intelligentie in de endpoints, maar de intelligentie gaat verschuiven naar het centrum van het netwerk. In de 19-inch racks zal je steeds vaker producten van Polycom en Tandberg terugvinden.”

Overigens vindt de salesdirecteur van Talk & Vision dat je prima kan communiceren met de videodiensten van platformen zoals MSN of Yahoo Messenger. “Maar als je 10.000 simultane oproepen hebt aan 384 kilobits op je netwerk, kan je het schudden. Geen enkel netwerk dat zoiets aankan. Er moet dus een kruispunt worden gecreëerd op je netwerk. Een stoplicht waar de verkeersafhandeling geregeld wordt. Daar zijn alle grote spelers op dit moment mee bezig.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content