‘s Werelds grootste IT-beurs zoekt een nieuwe wind

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Artificiële intelligentie, robots, document management of virtual reality. CeBIT, ‘s werelds grootste computerbeurs, zoekt zijn identiteit tussen een dozijn verschillende trends maar weet zelden echt te verrassen.

CeBIT is niet meer wat het geweest is. Afgaande op verhalen van oudere collega’s, verwacht een mens zich aan avonturen met bier en braadworst, hele paleizen voorbehouden aan software voor geldautomaten en kilometerslange trektochten tussen paleis 1 en 26. Maar dat valt anno 2017 dus best mee. De hallen zijn bijvoorbeeld beperkt tot een dertiental, al blijft dit wel een van de grootste it-beurzen ter wereld. Met 3.000 standhouders en 200.000 bezoekers kan u op internationaal vlak dan ook moeilijk om de beurs heen, zelfs al is de helft hier in het Duits te doen.

OVERAL AI

Techbeurzen zijn traditioneel een barometer voor de grote trends in de markt, al voelt het hier soms wat als een ‘me too’ verhaal. Veruit de meeste aandacht gaat op CeBIT naar artificiële intelligentie. Het is dan ook een van de belangrijkste technologische revoluties voor bedrijven, en afhankelijk van wie u het vraagt is het de redder des vaderlands, dan wel de doodsteek voor hele industrieën. Minder mensen betalen om efficiënter te werken, ai inzetten om beter te beveiligen, bestandssystemen optimaliseren, het lijkt wel alsof er weinig is waarvoor u ai niet kan inzetten. Hoe meer data wij met zijn alleen aanmaken, hoe meer er nood is aan een geautomatiseerde manier om die allemaal te verwerken. Dat ziet u bijvoorbeeld erg prominent in de ‘next generation’ securityproducten, zoals die van het Duitse Link11, die machine learning en computerkennis gebruiken om netwerken proactief te beveiligen.

DRONES EN ROBOTS

Nog zo’n trend: drones. Die zijn al een tijdje hip als speelgoed voor de consumentenmarkt maar ook hier wordt er steeds meer gezocht naar een zakelijke insteek. Een van de boeiendere bedrijven in deze markt is misschien wel het Japanse Prodrone. Zij maken professionele drones ‘op maat’. De fabrikant heeft een aantal standaardmodellen die cargo kunnen dragen van 3 tot een indrukwekkende 30 kg, maar het biedt ook zijn diensten aan als ontwerper en producent voor gespecialiseerde drones.

Daarnaast zijn er nog de robots, zoals we dat eerlijk gezegd wel verwachten op een beurs met als gastland Japan. Die gaan van marketingbots tot toestellen die gemaakt zijn om in omgevingen te werken waar het niet veilig is voor mensen. Het Duitse Robotics Innovation Center maakte zo de AILA, een autonome robot met twee armen, op wieltjes. Al gaat dat voor sommigen nog niet ver genoeg. Zo pleit professor Ishiguro Hiroshi in een lichtjes verontrustende presentatie voor de androide robot als tv-presentator of zangeres : “Androide idolen zijn veel beter. Ze moeten niet naar de wc, ze glimlachen altijd en ze worden niet moe.”

5G EN VR

Zoals we ook al op Mobile World Congress zagen, maakt de industrie zich klaar voor 5G. Dat supersnelle mobiele internet zit er bij ons nog niet meteen aan te komen, maar het biedt wel mogelijkheden voor zelfrijdende auto’s, het internet der dingen en meer. Heel veel nieuwe technologieën, zoals zelfrijdende wagens, hebben dan ook een constante doorstroom van data nodig. Bekendste voorbeeld van zo’n technologie is waarschijnlijk de ‘smart city’. We vinden er eentje bij Huawei, dat een ‘end-to-end smart city’ platform heeft gebouwd door onder meer cloud computing, virtualisatie, IoT en big data te combineren. Ze zijn trouwens niet de enigen. We zien gelijkaardige opstellingen bij IBM en ZTE. Steden in goede banen leiden, heel wat fabrikanten zien er wel brood in.

En dan is er nog vr, waar vooral de perifere industrie oprukt. Denk daarbij aan handschoenen waarmee u in de virtuele wereld dingen kan vastpakken, speciale stoelen en acrobatische constructies waarmee u realistischer kan ‘vliegen’ enzovoort. Leuk om zien is dat ook hier volop gezocht wordt naar zakelijke toepassingen. Die heeft vr al gevonden in pakweg de medische wereld, maar ook de traditionele kantoorwerkers moeten mee op de kar. We zagen alvast één ‘samenwerkingsplatform’ waarin u in een virtuele kamer samen aan presentaties kan werken. Dat ziet er voorlopig enorm knullig uit, maar het kan de pret alvast niet drukken.

Els Bellens

“Androide idolen zijn veel beter. Ze moeten niet naar de wc, ze glimlachen altijd en ze worden niet moe”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content