Een beschermde virtuele schijf op het web biedt heel wat voordelen. U kunt op alle locaties en met alle apparatuur aan uw bestanden, zolang u maar internettoegang hebt. Uitwisselen van omvangrijke bestanden met collega’s en e-mailcorrespondenten is erg eenvoudig. Het is ook mogelijk een online werkplek te creëren, waar u met collega’s en klanten samenwerkt rond dezelfde gegevens. Bovendien kunt u veelgebruikte bestanden synchroniseren tussen verschillende apparaten. We hebben vier dergelijke diensten getest: Cx.com, Oodrive iExtraNet, SugarSync for Business en Trend Micro SafeSync for Business.

We voeren deze test nu voor de derde keer uit en er blijven maar cloudopslagdiensten bijkomen, recent nog Google Drive, dat we bewaren voor Data News nr. 16 van 19 oktober a.s.: dan vergelijken we de online samenwerkingsplatformen van Google en Microsoft met elkaar, waarin respectievelijk Google Drive en Microsoft SkyDrive nauw geïntegreerd zijn. Ditmaal testen we Cx.com, Oodrive iExtraNet, SugarSync for Business en Trend Micro SafeSync for Business. Betalende abonnees kunnen onze eerdere testen van box, Crashplan, Dropbox, Nomadesk, SkyDrive, Spideroak, Wuala en ZumoDrive nalezen in het Data News archief op onze website.

Testmethode

Omdat er veel variabelen in het spel zijn (snelheid internetverbinding, routing, type bestanden, overdrachtsmethode, al dan niet ingeschakelde encryptie), is het niet eenvoudig om de snelheid van de webgebaseerde opslagdiensten objectief te vergelijken. We hebben daarom een steekproef uitgevoerd met de standaardinstellingen van elke dienst, zonder daaraan iets te wijzigen. We uploaden twee folders met behulp van de Windows-clientsoftware of indien nodig de webclient. De eerste folder is 10 MB groot en bevat negentien bestanden (een zip, Office-documenten, png, pdf, etc.). De tweede folder is 100 MB groot en bevat een gecomprimeerd databasebestand. We hebben de test tweemaal uitgevoerd op twee verschillende dagen met een Dommel vdsl2-internetverbinding (30 Mbps download- en 6 Mbps uploadsnelheid). We nemen het gemiddelde van al die metingen en rekenen de resultaten om naar KB/s. Vervolgens creëren we een publieke weblink van het gecomprimeerde databasebestand, dat we tweemaal downloaden. Ook die gemiddelde snelheid rekenen we om naar KB/s. We berekenen upload- en downloadscore op 100 punten. Daarnaast geven we ook punten op meer dan tachtig verschillende criteria voor functionaliteit, integratie met andere diensten en applicaties, beveiliging en milieu. Dat levert een functionaliteitsscore op 100 punten op. In de uiteindelijke score op 100 punten tellen de functionaliteitsscore voor 65 %, de downloadscore voor 15 % en de uploadscore voor 20 % mee. Zoals steeds vindt u al die cijfers samen met uitgebreide productinformatie in de Excel-tabel op onze website.

CX

Een van de belangrijkste investeerders in de pas begin 2011 gelanceerde cloudopslagdienst CX is ex-Google ceo Eric Schmidt. Uniek is een gratis groepsabonnement met 10 GB opslag, met inbegrip van twee groepen en twee gebruikers per groep. Voor kleine bedrijven kan dit voldoende zijn, al moet u er wel rekening mee houden dat een gratis groep maximaal 200 MB data in de cloud kan bewaren. Wilt u meer dan moet u een van de betalende formules kiezen, waarvan de prijzen overigens vrij laag liggen in vergelijking met heel wat concurrenten. CX levert niet alleen cloudopslag, maar biedt ook bestandssynchronisatie aan.

Beveiliging

CX gebruikt redundante datacenters in de VS. Hou daar rekening mee: in theorie kan de Amerikaanse overheid zonder uw medeweten uw gegevens inkijken. Zoals wel vaker met Amerikaanse clouddiensten blijft CX vaag over wat voor soort datacenters het gebruikt. Er is geen beschikbaarheidsgarantie. Wel worden we bij het verbinden beschermd via 128-bit ssl-sleutels en is de opslag aes-256 geëncrypteerd.

Praktijk

CX heeft gratis Engelstalige apps voor Windows, Mac OS. X, iOS en Android, maar is ook heel goed te gebruiken via de gebruiksvriendelijke en overzichtelijke website. Bestanden kunt u uploaden door te klikken en te slepen, maar met folders lukt dit vooralsnog niet: het web-dashboard geeft geen foutmelding, maar verzendt de folder toch niet naar de cloud. Downloaden van folders lukt al evenmin via het web. Via de apps kan dit gelukkig allemaal wel. Standaard wordt alleen de folder CX Sync gesynchroniseerd, maar u kunt vrij andere folders synchroniseerbaar maken. CX houdt verschillende versies van bestanden bij. Interessant is ook dat groepsleden commentaren kunnen plaatsen bij bestanden. Alleen Oodrive iExtraNet biedt dit ook. Veel meer functionaliteit is er niet. CX moet het vooral van zijn eenvoud hebben. Dit is duidelijk een jonge cloudopslagdienst die functioneel nog moet groeien. De grote hoeveelheid gratis opslag en de groepsfuncties zijn momenteel de belangrijkste pluspunten van CX.

UPLOADSNELHEID: 76,7 KB/S

DOWNLOADSNELHEID: 1869 KB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 45/100

INFO

PRODUCT: CX.COM

PRODUCENT & LEVERANCIER: CX.com

ADVIESPRIJS: 10 GB gratis met 2 groepen en 2 gebruikers per groep, 200 MB per groep; Simply Storage: 47,16 eur/jaar voor 25 GB met 2 groepen en 2 gebruikers, 1 GB per groep; The Pro: 94,32 eur/jaar voor 50GB met 10 groepen en 15 gebruikers per groep, 5 GB per groep; 236 eur/jaar voor 175 GB met ongelimiteerde groepen en 50 gebruikers per groep, geen opslaglimiet per groep; 1 TB zonder andere limieten: prijs op aanvraag.

SYSTEEMVEREISTEN: Windows 7 SP1 / Vista SP2 / XP SP3; Mac OS. X 5.10.0 of hoger; IOS 4.2 of hoger; Android 2.2 of hoger.

OODRIVE IEXTRANET

Oodrive is een Frans bedrijf met ook een Belgische vestiging dat zich al sinds 2000 specialiseert in SaaS (Software as a Service)-oplossingen. De online back-uplossing BlueBackup is een bekend product van dit bedrijf, dat we in het verleden al in dit blad hebben getest. Onlangs werd de naam ervan overigens gewijzigd in AdBackup Enterprise. Maar Oodrive levert onder de merknaam iExtraNet en PostFiles ook cloudopslagoplossingen voor bedrijven. PostFiles is vooral bedoeld om eenvoudig grote bestanden te kunnen uitwisselen met klanten. iExtraNet, dat wij hebben getest, gaat veel verder: het is een complete bestandsopslag-, bestandsdeling en synchronisatie-oplossing in de cloud. Oodrive levert zijn diensten in veertien verschillende talen, waaronder ook het Nederlands. De dienst wordt op contractbasis verkocht als dedicated service. Bedrijven die erop intekenen kunnen de dienst in hun eigen domein integreren, compleet met personalisatie van het opslagportaal.

Beveiliging

Als Europees bedrijf en dankzij de in Frankrijk gevestigde datacenters bent u zeker dat uw bedrijfsgegevens beveiligd zijn tegen de soms verregaande bevoegdheden van Amerikaanse overheidsdiensten om clouddata te doorzoeken. Dataverbindingen zijn geëncrypteerd met 128-bit ssl-sleutels. De beheerder kan ook alle opgeslagen bestanden versleutelen met aes-128 sleutels. Dan worden standaard ook de namen van de gedeelde bestanden en de mappenstructuur onzichtbaar gemaakt. Bestanden worden standaard op malware gescand wanneer ze op het systeem worden geplaatst. De beheerder kan de scanner evenwel uitschakelen. De beheerder kan ook sterke authenticatie inschakelen met x. 509 certificaten en PKI (Public Key Infrastructure).

Praktijk

iExtraNet kan volledig in de browser worden gebruikt. Bestanden uploaden kan via een gewone bestandsdialoog, maar er is ook een Java-client voor grotere hoeveelheden bestanden of volledige folders. Die werkt op de klassieke manier, dus met klik-en-sleep. Voor Windows, maar voorlopig niet voor Mac, is er ook gebruiksvriendelijkere cliëntsoftware. Er zijn drie verschillende clients: EasyDrive, die de online opslagruimte volledig integreert in de Windows Explorer; Oodrive Direct, een Windows-versie van de interface die je ook ziet wanneer je de dienst in een recente browser gebruikt; en ten slotte WebSynchro Pro, synchronisatiesoftware die toelaat willekeurige Windows-mappen te synchroniseren. Als u een recente versie van Windows gebruikt, hebt u alleen EasyDrive en eventueel WebSynchro Pro nodig. Hou er wel rekening mee dat versiebeheer niet werkt met de synchronisatiesoftware. U moet de versioning dan voor het volledige platform uitschakelen, maar kunt het wel nog gebruiken bij niet-gesynchroniseerde mappen. Oodrive Direct is interessant voor Windows-gebruikers die op hun systeem geen recente browser kunnen draaien. Er is ook mobiele software voor iPhone, iPad, BlackBerry en Android. De iPad-software is uitgebreider dan de andere en laat naast mobiele gegevenstoegang ook gegevenssynchronisatie toe. Verder zijn er ook plugins voor MS Outlook en Lotus Notes.

De interface is heel gebruiksvriendelijk en kan door de beheerder trouwens aangepast worden aan de gebruiker. Zo kunnen sommige opties uitgeschakeld worden voor sommige gebruikers. Oodrive biedt ook enkele unieke functies die we nog niet bij de concurrentie zijn tegengekomen. Zo zijn er viewers geïntegreerd voor de meeste populaire bestandsformaten (Office, afbeeldingen, video’s, pdf’s). Informatie hoeft dus niet per se te worden gedownload om ze te kunnen bekijken. Bovendien laat dit in combinatie met de uitgebreide beveiligingsfuncties ook toe om online presentaties op te zetten voor klanten en externe medewerkers. U kunt die dan bijvoorbeeld informatie laten bekijken zonder dat ze kan worden gedownload. Bij pdf’s kan men ook de pdf-beveiligingsfuncties inschakelen (iPDF) en bijvoorbeeld het printen beperken, of een watermerk of extra wachtwoord toevoegen aan een document. Beheerders of gebruikers (mits de nodige rechten) kunnen tijdregistratie, workflow voor goedkeuring, versiebeheer en traceerbaarheid tot op bestandsniveau instellen.

Het beheert verloopt volledig via de webinterface. Gebruikers kan men importeren en exporteren van en naar Excel- of csv-bestanden. Toegangsrechten tot folders, groepen en contacten configureert u via een gebruiksvriendelijke matrix. Het systeem houdt ook een gedetailleerd en doorzoekbaar logboek bij van alle gebeurtenissen tot op bestands- en gebruikersniveau. Bevoegde gebruikers kunnen in het dialoogvenster ‘iExtraNet Today’ een overzicht oproepen van alle recente gebeurtenissen. De tracking-informatie kan op gezetter periodes automatisch worden gewist. Het is zelfs mogelijk om folders te creëren waarvan de bestanden automatisch gewist worden na een vooraf ingestelde periode. Ook kan informatie in het volledige systeem na x-aantal maanden automatisch worden gewist.

UPLOADSNELHEID: 434,98 KB/S

DOWNLOADSNELHEID: 3846 KB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 72/100

INFO

PRODUCT: IEXTRANET ENTERPRISE

PRODUCENT & LEVERANCIER: Oodrive; be. oodrive.com

ADVIESPRIJS: Vanaf a120 per gebruiker per jaar voor dedicated platform.

SYSTEEMVEREISTEN: Windows 7 SP1 / Vista SP2 / XP SP3; IOS 3. x of hoger, Android 2.1 of hoger; BlackBerry OS 4.7 of hoger; Windows Mobile 6 en hoger; iPad OS 4 en hoger.

SUGARSYNC FOR BUSINESS

Het Amerikaanse SugarSync verrees in 2008 uit de assen van een ouder bedrijf genaamd Sharpcast dat zich specialiseerde in fotosynchronisatiesoftware voor mobieltjes. SugarSync breidde dit uit tot de synchronisatie van alle soorten bestanden op alle denkbare platformen. Ondertussen is het functioneel en qua positionering een directe concurrent van het bekendere Dropbox en tal van andere cloudopslagdiensten. Ook SugarSync heeft een gratis aanbod (5GB), naast verschillende betalende formules. En net zoals Dropbox heeft het ondertussen een versie voor bedrijven met centraal beheer en informatiedeling tussen groepen. De SugarSync Platform API stelt ontwikkelaars in staat om apps te creëren die bestanden op SugarSync kunnen manipuleren. Via die apps zorgden derde partijen voor de integratie van SugarSync met onder andere Google Docs en MS Office.

Beveiliging

De redundante datacenters zijn in de VS gevestigd. Hou daar rekening mee. De Amerikaanse overheid heeft via allerlei uitzonderingswetten immers theoretische toegang tot uw gegevens, zelfs zonder dat ze u daar van op de hoogte hoeft te brengen. SugarSync is trouwens zuinig met informatie over wat voor datacenters het gebruikt. Van een beschikbaarheidsgarantie is ook al geen sprake. Wel worden verbindingen via 128-bit ssl-sleutels beschermd. Ook is de opslag versleuteld met aes-128 encryptie.

Praktijk

SugarSync werkt desgewenst browser-only, waarbij ook mobiele browsers worden ondersteund. U krijgt een eigen domeinnaam eindigend op sugarsync.com. In de browserversie kunt u wel meerdere bestanden, maar geen volledige mappen uploaden. Met de cliëntsoftware voor Windows- en Mac OS. X kan dit wel. Die software is meertalig, maar het Nederlands ontbreekt. U kunt willekeurige mappen synchroniseren. Daarnaast is er de Magic Briefcase, een synchronisatiefolder die SugarSync zelf creëert, die automatisch tussen alle aangesloten clients wordt gesynchroniseerd. U bent niet verplicht deze speciale folder te gebruiken. U kunt ook willekeurige folders synchroniseren. Er is een SugarSync File Manager met een Windows Explorer-achtige interface, maar ook dan worden bestanden die u naar een SugarSync-map kopieert eigenlijk gesynchroniseerd. Een van de eigenaardigheden is dat u in die File Manager niets kunt wissen. Wilt u informatie wissen dan kan dat alleen in de webinterface, of in de lokale map die wordt gesynchroniseerd.

SugarSync heeft een zeer uitgebreide collectie mobiele apps voor alle denkbare apparaten. Het verleden als fotosynchronisatie-software is nog duidelijk te merken aan een andere synchronisatiemap die automatisch wordt gecreëerd zodra u een mobiele app gebruikt, namelijk Mobile Photos. Die synchroniseert automatisch alle foto’s (en video’s) van uw mobieltjes met de cloudopslag. Dit automatisme kan desgewenst wel beperkt tot bijvoorbeeld de twintig meest recente foto’s of zelfs helemaal uitgeschakeld worden. In de mobiele apps kunt u trouwens allerlei beperkingen aan het datagebruik instellen. Dat helpt bij het sparen van kosten en batterij. SugarSync houdt tot vijf verschillende versies van bestanden bij. Ook kunt u een overzicht opvragen van recente gebeurtenissen. De eenvoudige synchronisatie van allerlei gegevens tussen pc, tablets en smartphones is een van de interessantste eigenschappen van SugarSync.

De versie voor bedrijven werkt grotendeels zoals de privéversie, maar voorziet wel in centraal beheer via een webinterface waarin gebruikersrechten en dergelijke meer kunnen worden ingesteld. Rechten kunnen op folder-, maar niet op bestandsniveau worden ingesteld. Het is wel mogelijk om de opslagcapaciteit op individuele gebruikersbasis te beperken. Het minimale bedrijfsabonnement voorziet in drie gebruikers en 100 GB opslagruimte. Dit kan in de webinterface per gebruiker en per 100 GB worden uitgebreid.

UPLOADSNELHEID: 251,73 KB/S

DOWNLOADSNELHEID: 214 KB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 58/100

INFO

PRODUCT: SUGARSYNC

PRODUCENT & LEVERANCIER: SugarSync, Inc., www.sugarsync.com

ADVIESPRIJS: Personal: 5 GB gratis; 38,89 eur/jaar (1 gebruiker, 30 GB) tot 194,48 eur/jaar (1 gebruiker, 250 GB); Business: bijvoorbeeld 233,33 eur/jaar (3 gebruikers, 100 GB); bijkomende gebruikers 93,36 eur/jaar/gebruiker en 233,33 eur/jaar per elke bijkomende 100 GB. Dertig dagen gratis bij elke formule.

SYSTEEMVEREISTEN: Windows 7 SP1 / Vista SP2 / XP SP3; Mac OS. X 10.5 of hoger; IOS 3. x of hoger; Android 1.6 of hoger; BlackBerry OS 4.5 of hoger; Windows Mobile 5 of 6; Symbian S60 3rd & 5th edities & Symbian^3; iPad OS 3 of hoger.

TREND MICRO SAFESYNC FOR BUSINESS

Trend Micro heeft een thuis- en een bedrijfsversies van zijn cloudopslagdienst SafeSync. Functioneel is er weinig verschil tussen de twee, maar de bedrijfsversie ondersteunt meerdere gebruikers, samenwerken in teams, centraal beheer en nog enkele andere functies die voor bedrijven interessant zijn. Zoals de naam van het product het al aangeeft, is naast cloudopslag ook synchronisatie een essentieel onderdeel van de dienst. Daarbij hoort ook synchronisatie van gegevens met mobiele apparatuur zoals tablets en smartphones. Verder is het mogelijk om muziek en video te streamen naar mobiele apparaten. Naast individuele bestanden kunnen ook volledige folders worden gesynchroniseerd. De synchronisatie zorgt ervoor dat elke aangesloten computer of mobiele toestel altijd met de laatste versie werkt van bestanden, documenten en andere data.

Er is geen beperking op de omvang van individuele bestanden, maar er is wel een totaal opslagquotum voorzien. Elke gebruiker krijgt standaard 50 GB opslagruimte, maar de totale ruimte kan vrij worden gedeeld tussen alle betalende gebruikers. Er is geen complexe toewijzing van quota’s nodig. Ons testabonnement had bijvoorbeeld vijf gebruikers en 250 GB totale opslagruimte. De software is verkrijgbaar in meerdere talen, waaronder het Duits en het Frans, maar niet het Nederlands.

Beveiliging

Trend Micro gebruikt voor deze dienst eigen datacenters met een 99,9 % uptime garantie die het volledig zelf beheert. Dit is bovendien geen Amerikaans, maar een Japans bedrijf. Het valt dus niet onder de soms verregaande Amerikaanse wetten op datatoegang. Als u extra zeker wil spelen, kunt u trouwens kiezen voor een Europees datacenter. Dataverbindingen zijn geëncrypteerd met aes-256 sleutels; bestanden op de server zijn versleuteld met aes-128 sleutels. Alles wat u opslaat, wordt standaard op malware ge-scand.

Praktijk

De webbeheerinterface biedt een ‘drag & drop’-veld om bestanden met klikken en slepen in de cloudfolders te uploaden. Dat werkt met een platformonafhankelijke Java-applet of met cliëntsoftware voor Windows en Mac. In die client definieert u welke mappen gesynchroniseerd moeten worden. Hierbij kunt u ook zogenaamde gepaarde mappen aanmaken: die blijven automatisch gesynchroniseerd. De gebruikersinterface is erg gebruiksvriendelijk.

Beheren van SafeSync gebeurt via een webinterface. Die is ingedeeld als een verkennerachtig venster. Uiterst links zien we een directorystructuur, in het midden de inhoud van de gekozen map en uiterst rechts accountinformatie en enkele beheerlinks. Standaard toont het midden, behalve de inhoud van de gekozen map, ook een overzicht van belangrijke taken die nog moeten gebeuren. In het begin is dat een of meer gebruikers aanmaken, teams definiëren en de software downloaden. U kunt teammappen aanmaken waarvan u dan kunt kiezen wie er toegang toe heeft en wie niet. En de toegang kan dan beperkt zijn tot alleen kijken of ook bewerken. U kunt van alle verrichtingen details opvragen, een activiteitengeschiedenis raadplegen en zelfs een SafeSync-blog bijhouden.

UPLOADSNELHEID: 91,13 KB/S

DOWNLOADSNELHEID: 299 KB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 56/100

INFO

PRODUCT: SAFESYNC FOR BUSINESS 5.0

PRODUCENT: Trend Micro; www.trendmicro.com

LEVERANCIER: Trend Micro, http://www.trendmicro.be/nl/safesyncforbusiness

ADVIESPRIJS: Home versie: 29,95 euro/jaar (20 GB); 66 euro/jaar (3-5 gebruikers, 50 GB opslag per gebruiker, vrij te delen tussen alle gebruikers; degressieve prijsbepaling)

SYSTEEMVEREISTEN: Windows 7 SP1 / Vista SP2 / XP SP3; Mac OS. X 10.5.8 of hoger; IOS 3.1.3 of hoger, Android 2.2 of hoger.

CONCLUSIE

Van dit viertal presteert Oodrive iExtranet veruit het snelst. Deze erg functionele cloudopslagdienst werkt met dedicated servers en is dus vooral voor grotere organisaties interessant. Voor kleinere organisaties is SugarSync het interessantst, al heeft het eerder geteste Dropbox toch nog altijd een kleine voorsprong. Ook het eerder geteste Nomadesk blijft in onze top vier van cloudopslagdiensten.

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content